Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Zdravím. stojím před rozhodnutím jestli syny očkova, jednomu je pět let druhému rok. Ten mladší je po febrilnich křečích. Vím že rozhodnutí je na mě, ale zajímali by mě názory ostatních, díky za rady
A proti čemu je to očkování? Já jsem zastáncem očkovat co nejméně, tak pokud to proti čemu se to očkuje není hodně nebezpečný, tak bych neočkovala. Jo a moje rada před každým očkováním se snaž co nejvíce odstranit hliník z jejich tělíček (dávám malé hodně jablíček a pomeranč a vše s vitamínem C), dočetla jsem se, že vyplavuje hliník z těla, tak snad je to pravda ![]()
Starsi dceru mam uz naockovanou, jak se narodi prcek a bude mit po hexe, necham ho taky naockovat. Je to jedine ockovani navic, co deti dostanou nad ramec povinneho. Meningokoka se bojim hodne, cekala jsem na vakcinu, kdy bude konecne k dispozici. Scera zadne vetsi problemy po ockovani nemela-jen ji bolela jeden den noha, do ktere ji to pichli.
@chelsea001 Do rizikové skupiny patří spíš mladší syn. Já mám očkovaného taky jen mladšího. U staršího jsem to nakonec zrušila z jiných důvodů, ale i dr. říkala, že je to dobré hlavně do těch dvou let a pak až v pubertě.
Na doporučení jsem mu před každou dávkou dala léky proti horečce a teplotu neměl vůbec.
@AliTad díky ptala jsem se doktorky a říkala že jsou rizikové skupiny, ale že to může chytit kdokoliv, tak bych to chtěla pro oba
@chelsea001 Tak bych to dala oběma. Tahle nemoc je fakt sviňa.
@chelsea001 Taky se na ni chystáme, my šly teda cestou nejprve nimenrixu proti typům A, C,W a Y a Béčko dáme tak za měsíc nebo s novým rokem. Kromě tuberkulozy je to jediné očkování nad rámec povinného, které jsem dceři rozhodnutá dát. Jsou jí 3 roky, nastoupila do školky a v lednu čekáme druhé. Chytit to může kdykoliv, i když nejrizikovější je to pro miminka a pak v pubertě. Když udeří, udeří občas i mimo rizikovou skupinu. Jen by to bexsero mohlo klesnout s cenou, ta je teda závratná ![]()
@Miriska teeeda už jsem tady viděla hodně podpisů, ale ten tvůj mne rozsekal ![]()
Ano máte pravdu, vybrala jste očkování, které dítě ohrožuje na životě. To je to nejdůležitější. Pak jsou tu ještě ale nemoci, které mají sice potenciálně malou šanci, že by ohrozili život vašeho dítěte, ale děti dost trpí. nemoci, které vaše dítě 100% dostane : jsou to pneumokokové nákazy, (zápal plic, dolní cesty dýchací) - chřipka a plané neštovice. Očkování proti chřipce omezuje výskyt zánětů středního ucha o 1/3 prevenar 13 o další cca 1/10 toto onemocnění je u dětí časté a velmi nepříjemné.
@AliTad píše:
"@dr. říkala, že je to dobré hlavně do těch dvou let
To je zajímavý. Mně doktorka říkala, že by to dala nejdřív po Priorixu. Že nejvíc ohrožené jsou malé děti cca do čtyř let a hlavně v době, kdy začnou být v kolektivu. A potom dospívající. Nemám pocit, že by naše (nebo vaše) doktorka neměla přehled, spíš že na to není jednotný názor. Naše doktorka je teda s očkováním dost opatrná, asi proto nechce Bexsero dávat brzo.
Jinak k otázce, já pro tohle očkování určitě jsem.
Pořád jsem na pochybách zda dát či nedat, ale spíš jim to nechám dát. Sice je to do dost peněz vyjde to na cca 12 000 pro oba, ale pak si trhat vlasy kdyby to nedejbože chytli nechci.Taky se bojím těch reakcí na očko, zvlášť když mladsí měl před 2 měsíci febrilky.Ale té nemoci se bojím mnohem mnohem víc.