Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Hezký den maminky,
setkala jsem se s táborem, který mimo běžné stravy nabízí i stravu pro děti s celiakií.
Na tomto táboře ale pravděpodobně neřeší, jestli např. koření, dochucovadla nebo kečupy nemohou obsahovat stopy lepku a používají je stejné do všech jídel.
Chtěla bych se zeptat, co si o tomto přístupu myslíte. Nemůže to být pro děti nebezpečné? Poslaly byste své děti na podobný tábor?
Děkuji a zdravím! ![]()
Tak pokud nabízí stavu při celiaky, tak předpokládám že kompletní, ne? Si to u nich zjisti ![]()
@H8N2O4S Takto. Když jsem se konkrétně na kečupy a koření ptala, řekli mi, že to nikdy tolik neřešili. Mají tam pro celiaky ty hlavní bezlepkové věci - např. mouku, těstoviny, pečivo apd.
@dceruška dala bych dítě tam, kde fakt pojedou bezlepkovou dietu, ne kde mi řeknou, že kečupy a podobné neřeší. To by pak někdo mohl zahustit polévku normální jíškou, vždyť je tam tý mouky jen troška.
Je dobré, že bezlepkově vůbec vaří… Ale otázkou je, jestli budou bezlepkové jídla opravdu podávat… A co se týče koření, kečup atd… To jsou " malé " věci.. Mají v sobě minimum lepku, které tělo celiaka přijme. Jen se to nesmí přehnat. Pochybuji že si děti dají kilo kečupu ![]()
Pokud vaše děti jsou diagnostikovaní celiaci, tak jaksi to musí řešit komplet. V případě, že jde o tábor nějakého oddílu či kroužku, který navštěvují dlouhodobě, tak se s kuchaři domluvte co skutečně znamená dieta pro celiaky a že je potřeba to řešit i v dochucovadlech.
Pokud je to nějaký agenturní tábor, který hledáte na internetu, tak hledejte někoho jiného.
Pokud nejíte lepek z jiných důvodů, než z lékařem potvrzené choroby, tak to je jedno.
@VerunC píše:
A co se týče koření, kečup atd… To jsou " malé " věci.. Mají v sobě minimum lepku, které tělo celiaka přijme. Jen se to nesmí přehnat. Pochybuji že si děti dají kilo kečupu
Ale houby - celikům vadí i minimální množství lepku. Včetně kontaminace kdy něco jen z dálky prošlo okolo válu od mouky. Natož pokud je to malé množství každý den po dobu týdne či dvou, kdy navíc je tělo ve větší zátěži než v běžném režimu.
Bavíme se o celiakii. Nikoliv o samodiagnóze podle internetu a knížek o zlé pšenici.
@Ou mě celiakii zjistili asi před 10 lety.. A musím chodit na pravidelné kontroly, kolonoskopie apod.. Dodržuju bzl stravu, ale koření neřeším a nevadí mi.. A kečupům a podobným věcem se vyhýbám.. Ale máte pravdu, jen já to jediné co neřeším je koření a nedělá mi to problém..
@dceruška Lékařka, ke které chodím s celiakií, kterou mám již 20 let mi jasně řekla, že produkty, kde je napsáno „může obsahovat stopy lepku“ normálně jíst mohu, že si tím jen kryjí zadek. Takže je jím.
Tak zrovna co se takového kečupu týče - vaše díte to může mít na sucho ![]()
Nechávala jste dělat nějaký rozbor koření na přítomnost lepku? To, že MŮŽE obsahovat stopy neznamená, že tam jsou.
U nás na táboře byla vegetariánka, prostě měla brambory bez masa
A čau, můžete být ráda, že se někdo snaží. Nevím, jaký je to tábor, ale sama jistě víte, že strava vařená jako bezlepková má velmi drsné podmínky. Chtěla bych něco takového dělat na „pravém“ táboře v přístřešku s kamny.
Naše děti mají intoleranci laktozy. 3× za ty roky jsem je posílala na příměstský tábor. Pokaždé mi tvrdili, že strava není problém.
Poprvé - to byly docela malé (4 a 6r), hlídali stravu jen tím stylem, aby nedostaly stravu s přílohou sýr, smetanová omáčka, jogurt
, na svačinu dostaly suchý rohlík - zde také někdy bývá laktoza.
Podruhé stravu dělala nějaká poradkyně, jedno dítě, které je citlivější stejně problémy mělo, dle toho, co říkalo, tak pravděpodobně občas dostalo něco z klasických ml. výrobků.
Potřetí - první den mělo dítě běžnou stravu co ostatní děti (ono je trdlo, takže si to jídlo pěkně vychutná, naštěstí pokud ho sní 1× po dlouhé době, tak nejsou tak velké následky), další dny to jídlo hlídali, ale asi tak, jak bylo psáno v prvním příspěvku. - hlavní jídlo hlídali jen aby v něm nebyla hlavní přísada „mléčná“, svačiny si už muselo dítě hlídat samo, pokud byla svačina špatná, nedostalo nic.
@sunshinegirl ve většině případů tam lepek nebude, ale já řeším totéž s ořechy a nedávno při stejné informaci tam ořechy byly a ne malé množství.
Tak může obsahovat..většina celiaků neřeší. To by nemohli skoro nic. Je to jen alibi výrobců.
@Anonymní píše:
hlavní jídlo hlídali jen aby v něm nebyla hlavní přísada „mléčná“, svačiny si už muselo dítě hlídat samo, pokud byla svačina špatná, nedostalo nic.
Tak u příměstského tábora snad není problém dětem něco na svačinu dát než na celý tábor na 14 dní. ![]()
@zvidavajanca Není problém dát svačinu, pokud ti tuto informaci dítě neřekne po několika dnech.