Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@klafina123 Takhle jsem nad tím ani nepřemýšlela, že by mohla pláč brát jako jakýsi druh obrany před trestem a je fakt, že když se rozpláče nikdo jí netrestá. Nevím co s ní bude když to takhle bude pokračovat
Podle mě by se měli nejdříve změnit rodiče, ale mluvit jim do výchovy se mi moc nechce, někdy jim něco řekne tchýně, ale nezdá se mi, že by byla úspěšná.
@rozmary Tak to je strašná situace, no nevím co bych udělala já, ale říct mi, že to udělalo moje dítě, asi bych i s trestem souhlasila, protože takové věci se nedělají. A nejedná se o mou sestru, ale o bratra od mého manžela, kdyby to byla ségra, asi bych jí už něco řekla, ale takhle se mi do toho moc nechce. Vadí mi, že vidí jak se chová, hlavně k dospělým a nic moc s tím nedělají, sice napomínají ať to nedělá, ale ona je stejně neposlechne.Moje dcerka mi říká maminko, jejich říká švagrový mámo a švagra jmenuje jménem, nám taky říká křestním nikdy ne teto a strejdo, někdy ji opravuji, že takhle nám říkat nesmí. Holčička je opravdu chytrá a šikovná, jednou se s námi šla podívat na nádraží na vlaky a byla vážně zlatá, ale jak jdeme k nim na návštevu je to kolikrát hrůza.
Jé jsem si to zase blbě přečetla
No pokud je to švára o to je to horší mu něco říkat, co na to tvůj manžel? Moje starší je taky poděs, ona dokáže být hodná, ale jak se ukáže nějaká návštěva, je jak když do ní vletí čert, každýho tahá, ať si s ní jde hrát(hraju si s ní dost, ale už jsem okoukaná
)musí ukázat všechny hračky, prostě musí být středem pozornosti, věřím že to dělá proto, že návštěva sice asi nevědomky, ale první koho vítají je naše mrňavá a ona se tak cítí odstrčená. Taky jednu dobu zkoušela, asi ve třech letech se jako se strejdama boxovat, jenomže strejdy to bavilo jen chvilku a ona nepřestávala ani když jsem jí několikrát napomenula, hold dostala na pr.el a byl klid. Jenže to je na rodičích co povolí a co už je přes čáru ![]()
@rozmary Ono je možný, že doma pak dostane na zadek…ale na návštěvě je to třeba rodičům blbý jí víc okřiknout nebo plácnout…aby nevypadali blbě…ono se teď víc „nosí“ to vysvětlování dítěti než ho třeba jednou plácnout…a nebo už vědí, že to na ní neplatí a holt zkoušejí domlouvat…
Někdy mám pocit, že by nebylo špatný, kdyby mělo každý dítě ovládací manuál…
@rozmary K nám když přijede návštěva tak se taky malá předvádí a dělají to i ostatní děti jak jsem si všimla a taky jak se s nima začne blbnout, tak neví kdy přestat
to mi příjde normální k jejich věku, ale u neteře mi to už příjde celkem neúnosný, já si s ní vždycky jdu hrát, ale taky bych si chtěla vypít kafe
Manžel má stejný názor jako já, myslím, že kdyby viděl, že na ni křičí nebo ji bijou, tak by určitě zasáhl, ale takhle když oni jí, alespoň před námi nic nedělají, tak nevíme jak reagovat a příjde mi divný jim říkat aby jí dali na zadek nebo nějak potrestali.No vůbec to není pro nás jako pro tetu a strejdu jednoduchá situace, trestat ji nechceme, na výchovu má svoje rodiče, ale nevíme jak se k ní chovat když to na ni příjde, já si naši malou vždy vezmu stranou a snažím se jí vysvětlit, že to co dělá není hezké a pokud by pokračovala asi by dostala nějakou výchovnou na zadek, ale to už by muselo jo být vážné. Od sestry neteř je taky někdy pěkné číslo, ale že by někdy někoho plácla to jsem ještě nikdy neviděla. Je to s největší části o výchově. Jinak naše děti jsou od sebe 20.měs. a když pominu ty první týdny kdy jsme si museli zvyknout na jiný režim a malá zjišťovala, že už není jen ona tak si myslím, že jsme to zvládli. Dokonce to u nás bylo tak, že přednost ve většině případů měla starší před miminkem, protože vyžadovala dost pozornosti, naštěstí byl malý zlatíčko, neplakal a tak jsem na ni měla dost času. Takže jsem ji nemusela vyloženě přesunout na druhou kolej, i když ze začátku samozřejmě trochu žárlila, teď už si začínají spolu hrát a myslím, že mají moc hezký vztah.
@Jitka1976 píše:
@rozmary Ono je možný, že doma pak dostane na zadek…ale na návštěvě je to třeba rodičům blbý jí víc okřiknout nebo plácnout…aby nevypadali blbě…ono se teď víc „nosí“ to vysvětlování dítěti než ho třeba jednou plácnout…a nebo už vědí, že to na ní neplatí a holt zkoušejí domlouvat…
Někdy mám pocit, že by nebylo špatný, kdyby mělo každý dítě ovládací manuál…
@Jitka1976 To je taky možný, že doma dostane, ale před ostatními ji raději domlouvají
Jednou nám vyprávěla tchýně, že malá u ní naštípla cukřenku a začala plakat a klepat se a říkala jí, že nechtěla, to samé u nich doma hodila něco po malé, netrefila se, ale taky se začala klepat.No je mi z toho fakt hrozně, ta holka z těch rodičů bude pěkně vystresovaná. Jenomže co s tím, já si pořád říkám, že jim to přece musí nějak docvaknout, že někde dělají chybu.
@Jitka1976 Ten manuál by byl výborná věcička
já si zase někdy říkám, že by mohli být na baterky a na chvilku jim je vytáhnout
@Majinka7 píše:
@Jitka1976 Ten manuál by byl výborná věcičkajá si zase někdy říkám, že by mohli být na baterky a na chvilku jim je vytáhnout
Já na dceru (10 let) občas zkouším dálkové ovládání od TV…ale nefunguje to…
![]()
@Jitka1976 To už jsem taky zkoušela, dokonce i od DVD a taky nic, já bych sebe někdy vypla docela ráda ![]()
@Jitka1976 Naše holčička je taky u babičky a dědy, ale mám tu toho mladšího a to je pěkný číslo, toho nikdo hlídat nechce
zatím. Už se těším až pojedou oba, po několika letech to bude poprvé, co budu mít čas jen na sebe ![]()
@Majinka7 Já když měla první volnej víkend (v jejích 2 letech) tak jsem byla byla táááák šťastná, že jsem nevěděla co mám dělat dřív…abych si ten víkend co nejvíc užila…a v sobotu večer jsem seděla nad albem fotek a bulela, že se mi stýská…magor…
![]()
@Jitka1976 píše:
@Majinka7 Já když měla první volnej víkend (v jejích 2 letech) tak jsem byla byla táááák šťastná, že jsem nevěděla co mám dělat dřív…abych si ten víkend co nejvíc užila…a v sobotu večer jsem seděla nad albem fotek a bulela, že se mi stýská…magor…![]()
Já jsem si vždycky říkala až si holky jednou konečně někdo vezme na noc, tak budu spát až do oběda. Vzbudila jsem se kolem páté, lítala po bytě uklízela a čekala na sedmou hodinu, abych mohla zavolat, jak se holky vyspaly
![]()
@Jitka1976 Taky jsem první den a noc bez ní obrečela, bylo to v jejích 19.měs. vlastně jsem se připravovala na porod a vše po něm a malá to u mých rodičů snášela úplně vpohodě, ale stýská se mi i teď. Malého budu moct dát na hlídání přes noc, až ho odnaučím kojení vnoci
ale už to vypadá nadějně, dokonce se přestává tak často budit ![]()