Bije i dospělé

Napsat příspěvek
Velikost písma:
2499
5.4.13 21:24

@rozmary Taky jsem si myslela, že když si jedno dítko vezmou na hlídání, že si odpočinu, ale malý jako by vycítil svou šanci mít maminku jen pro sebe, tak celý den kňučel nebo jsem taková nesvá, že mi něco chybí a je tu takový divný klid :(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
452
5.4.13 22:17

No tak to bych na vás, dámy, tedy měla jednu otázečku:Když píšete že je to výchovou, tak kde je chyba, když náš synátor mě i ostatní plácá od věku 1 rok(nyní skoro 2) a u nás doma se tedy nebijeme ani neplácáme. Lámu si hlavu nad tím kde to vzal a co mi tím jako hodlá sdělit. Protože když je viditelně rozmrzelý a já na něj vlídně promluvím a snažím se zjistit oč jde, hned ji dostanu. O jeho prudkých změnách nálad ani nemluvim.Je to celkem dost velkej protiva a já už z toho začínám být poměrně nešťastná.
Ocením jakékoli vysvětlení. Třeba tu na něco příjdeme. Děkuji

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2526
6.4.13 00:39

@pikolino Jenomže,to je zase něco jiného, dítě přibližně tak do 3 let jedná v určitých situacích impulzivně..tzn.,že nad určitými situacemi nepřemýšlí. Přijde impuls plácnout do vás…udělá to. Ale už mu nedojde, že může následovat trest. To zjistí až např. ve chvíli, kdy se na vás podívá nebo, kdy vy mu to vrátíte. Když to řeknu jinak…je ještě nevyzrálý přemýšlet nad tím, že v tom a v tom případě, bude následovat reakce..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2499
6.4.13 08:43

@pikolino Ahoj za mě můžu říct, že u takhle malého dítěte je to docela normální, naše dcerka když jí bylo tolik co tvému chlapečkovi tak tahala za vlasy a kousala, hlavně děti. Většinou to bylo kvůli hračce, ale postupem času to přestávala dělat. Teď do tohoto období dorostl náš syn a občas mě taky plácne a někdy dá i pořádnou facku a kouká co já na to, řeknu mu, že to se nesmí a ať udělá mamince malá a to on ví co znamená a začne mě hladit, ale když mě drapne za vlasy a nechce pustit tak to ho plácnu přes ručičku, protože to by mě je byl schopný i vyškubat jakou má sílu.
Ale to co tu s Vámi řeším je myslím docela jiná situace, holčině budou v červenci 4 roky a já se už pomalu bojím chodit k nim na návštěvu, protože nevím jak reagovat když mě znovu plácne nebo začne prskat, vyplazovat jazyk, jasný každý dítě je jiný, ale ona je fakt chytrá na to aby pochopila co si může dovolit a co ne. Myslím, že jí chybí i nějaký respekt k dospělým, ale toť můj názor :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2499
6.4.13 09:13

@pikolino Jo a pokud nemá náladu jak píšeš, tak si ho nevšímat, takové děti to dost brzy přejde, my měli u dcerky vztekací období, asi kolem 2.let a to sebou třískla i v obchoďáku na zem úplně z ničeho nic, nechali jsme ji vyvztekat a zase byla na chvilku vpohodě. Tak jen vydržet :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
612
6.4.13 09:18
@Majinka7 píše:
@Aishenka @Leni78 Děkuji za odpověď a přesně jak píšete je to o výchově. Snažím se jí vše vysvětlovat, být na ni milá, hodná, ale tohle mě dost zaskočilo. Je mi jasné, že to musela někde vidět. Vím od tchýně, že na malou dost křičí, mají ještě jedno mladší dítě a díky tomu šla starší neteř bokem. Určitě se snaží upoutat na sebe pozornost, ale takhle je to špatně. Bohužel nejsem povaha která by jejím rodičům vysvětlovala, že jí špatně vychovávají, taky by to nemuseli přijmout a hned by byli další problémy. Horší je, že to špatné chování odkoukává i naše dcera. Vyzkouším to zvýšení hlasu, i když minule mi manžel vyprávěl, že ho znovu plácla a on jí to vrátil, ale neplakala, tak si to možná trochu uvědomila, no a já tuhle dostala dřevěnou kostkou, sice jí rodiče 10× opakovali ať je nehází, ale jí je to jedno. Myslím, že potřebuje vědět, že jí máme rádi, ona je jinak fakt hodná, obzvlášť když nevidí rodiče.

Ta poslední věta se Ti povedla :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2499
6.4.13 09:20

@Leni78 :) no jo, když ono to tak většinou je, ale naše dcera je taky milionová když nás nevidí :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
452
6.4.13 10:00

No takže pokud je to tedy „normální“tak prosím o radu jak to přežít?!
Prakticky celé ty dva roky nevidim a neslyším nic jiného než jen uvztekaný dítě který kolem sebe začíná pěkně kopat. Už to prostě tvá moc dlouho a síly docházej. A to jsem se těšila jak si spolu vyhrajem a ono zatim prdlajs!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2499
6.4.13 10:11
@pikolino píše:
No takže pokud je to tedy „normální“tak prosím o radu jak to přežít?!
Prakticky celé ty dva roky nevidim a neslyším nic jiného než jen uvztekaný dítě který kolem sebe začíná pěkně kopat. Už to prostě tvá moc dlouho a síly docházej. A to jsem se těšila jak si spolu vyhrajem a ono zatim prdlajs!

No já mám zkušenost jen s občasnými výkyvy v chování a tu chvíly se to dá přežít, neměla jsem takhle vzteklé dítě, takže moc neporadím :nevim: s dcerkou je rozumná řeč až teď, a to jí jsou 3.roky a 2.měs. Do té doby jí nic nebavilo, hrála si jen chvilku, teď se to konečně otočilo a je to nádhera. Třeba někdo poradí jak na malého :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Jitka1976
6.4.13 11:27
@pikolino píše:
No tak to bych na vás, dámy, tedy měla jednu otázečku:Když píšete že je to výchovou, tak kde je chyba, když náš synátor mě i ostatní plácá od věku 1 rok(nyní skoro 2) a u nás doma se tedy nebijeme ani neplácáme. Lámu si hlavu nad tím kde to vzal a co mi tím jako hodlá sdělit. Protože když je viditelně rozmrzelý a já na něj vlídně promluvím a snažím se zjistit oč jde, hned ji dostanu. O jeho prudkých změnách nálad ani nemluvim.Je to celkem dost velkej protiva a já už z toho začínám být poměrně nešťastná.
Ocením jakékoli vysvětlení. Třeba tu na něco příjdeme. Děkuji

Znáš knihu: Respektovat a být respektován??? Četla jsi jí? Pokud ne, doporučuju ti jí. Najdeš tam hodně dobrých rad co z výchovou dítěte…ovšem né vždy je to samospasitelné…musíte změnit kompletně výchovu oba dva…tedy TY i TVŮJ partner…musí to dodržovat babičky…dědové…nelze vychovávat jeden hot a druhý čehý…dítě je zmatené a vzteká se…
V té knize (mimochodem je dobré jí číst opravdu dobře…i několikrát za sebou…než pochopíš, co chtěl autor říct…)já třeba jednotlivé kapitoly -ty, které jsem potřebovala-četla pořád dokola…do zblbnutí…pokaždé jsem našla něco nového, co jsem předtím přehlídla…ovšem největší boj ve výchově u nás byl, když jsem JÁ zkoušela na dceři postupy podle této knihy a můj ex jí nečetl a protestoval, že je to blbost, že to nemůže fungovat atd…prostě jeden hot a druhý čehý (jak jsem psala)…ale funguje to! Některé věci dodržuju pořád…třeba, když má dcera problém ve škole a přijde za mnou a řekne mi ho…normálně bych měla pocit, že jí ten problém musím vyřešit a radila bych jí…omyl…teď vím, že jí mám vyslechnout a pak se zeptat co s tím udělá? Jak to chce řešit? Co by mohla té kamarádce/ klukovi/učitelce…atd…říct příště až ten problém znovu nastane…(prostě neřešit problémy za ní, ale pomoci jí přijít na to SAMA…posílím její samostatnost, sebevědomí, rozhodnost…) Dceři je 10 let…samozřejmě to je jiná situace než u tebe a agrese u Tvého dítěte, ale i toto Tvé téma je v knize dobře zpracované…ale nemá smysl, abych ti tu převyprávěla cca 10 stran knihy…půjč si jí v knihovně nebo kup…stojí to za to… :srdce:

• Citovat
  • Upravit
452
6.4.13 11:50

@Jitka1976 knihu znám a shodou okolností dnes jedu do civilizace, takže doufám že jí tam budou mít a hned ji kupuji. Chystám se na ni už dlouho, tak zřejmě dnes je ten správný den!
Jinak co se výchovy týče, tak myslím že já i tatínek jsme zajedno. S babičkama neni problém, nemáme, takže nám ho nemá kdo „kazit“.S píš se tak jako bojim že je to jeho naturel a že z toho jen tak nevyroste.Jen se snažím to nějak uchopit a pochopit abychom se z toho všichni nezbláznili.
Trošku vsázim na to, že až bude pořádně mluvit, tak to snad půjde lépe ta naše vzájemná komunikace. Doposavad nepromluvil a z toho jsem taky dost vykolejená. Zatim jen řev a vztekání.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Jitka1976
6.4.13 12:04

Tak to máš velkou výhodu, že jedete s partnerem na „stejnou vlnu“…
Knihu určitě pořiď…i kdyby přes net…já z ní čerpám pořád…i v práci…děti ve třídě např. používají větu: „Nědělej mi to! Je mi to nepříjemné a nelíbí se mi to!“ Umí se vymezit i ve 3 letech…cvičily to teda skoro půl roku…a samozřejmě všechny děti vědí, že pokud jim toto řekne jiné dítě, znamená to STOP! a musí to respektovat…nebylo to ze dne na den…fakt to trvalo takřka půl roku…ale jde to…a to je hlavní…
A rodiče si toho už všimli-hlavně ti, co mají další děti…děti tu větu používají nejen ve školce, ale i doma u sourozenců…Taky se mě ptali odkud to mám…knihu všude doporučuju…asi by mi měli platit za reklamu :mrgreen:

• Citovat
  • Upravit
2499
6.4.13 12:11
@Jitka1976 píše:
Tak to máš velkou výhodu, že jedete s partnerem na „stejnou vlnu“…
Knihu určitě pořiď…i kdyby přes net…já z ní čerpám pořád…i v práci…děti ve třídě např. používají větu: „Nědělej mi to! Je mi to nepříjemné a nelíbí se mi to!“ Umí se vymezit i ve 3 letech…cvičily to teda skoro půl roku…a samozřejmě všechny děti vědí, že pokud jim toto řekne jiné dítě, znamená to STOP! a musí to respektovat…nebylo to ze dne na den…fakt to trvalo takřka půl roku…ale jde to…a to je hlavní…
A rodiče si toho už všimli-hlavně ti, co mají další děti…děti tu větu používají nejen ve školce, ale i doma u sourozenců…Taky se mě ptali odkud to mám…knihu všude doporučuju…asi by mi měli platit za reklamu :mrgreen:

Asi se po knížce taky podívám, ale jak píšeš o té větě co říkají děti, tak naše malá říká „nech Terezku“ používá to při hře s ostatními dětmi a když jí dělají něco co se jí nelíbí, tohle jim řekne. Nevím jak k tomu přišla, nikdy jsem jí to neradila, ale říká to v klidu, bohužel pro ni, většina dětí nepřestane.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Jitka1976
6.4.13 13:01

@Majinka7 Super…ale to je málo…nauč jí, aby se u toho dívala onomu dítěti PŘÍMO DO OČÍ…pevný pohled a důrazně říct: Nech mě! Mě se to nelíbí! Nedělej mi to!
Některým dětem to trvá dýl než pochopí…a některým nevychovaným spratkům to bohužel nedojde nikdy…ale Tvá dcera bude mít víc sebevědomí, bude mít „návod“ jak zvládnout sama krizové situace…pokud bude v takové situaci sama…což se jí bude hodit v ZŠ…některým dětem to bude muset říct jednou…některým víckrát…pokud to nezabere ani po několikátém zopakování, je nutný dceru naučit, že se sice žalovat nemá, ale v takovém případě je nutné vzít na pomoc dospělou osobu (učitelka, mamka…)

• Citovat
  • Upravit
2499
6.4.13 13:08

@Jitka1976 Tak to je super rada a po knížce se fakt podívám, určitě není nikdy na škodu si něco takového přečíst, určitě dělám chyby při výchově i když né zámerně. A pak bych jí mohla půjčit i švagrové ;) a kdybych už při prvním dítěti věděla jak některé situace zvládat, to by bylo super a jak já říkám, to první vychováváme pokus-omyl :think: ale konečně je tu ta doba, kdy ona řekne co se jí nelíbí, co by chtěla a tak a to je krása, když nemusím přemýšlet proč pláče nebo se vzteká

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí