Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Prosím o vaší zkušenost, rady, tipy, prostě už mi to je divné… Dcera má již potřetí krátce za sebou to samé - bolesti v krku, bílé fleky na mandlích, horečky. Dnes jsem jí šahala na krk a má naběhlou uzlinu na straně, kde má flekatou mandli. Minule to měla na obou. Když to měla poprvé, byli jsme u dr., ta nejdřív, že to je jasné, pak ale udělala výtěr (nejsem moc příznivcem ATB). Výsledek byl negativní - prý viroza. Jenže už to má takhle potřetí krátce za sebou. Máte s tím nějaké zkušenosti, nevíte, co by to mohlo být? Jinak dcera je atopik, má exém, alergie a není vyločené, že má počáteční astma. Doktorka už sama vidí, že u ní je těžké zjistit, zda je rýma, kašel infekční, nebo alergický. Nikdy netrpěla na nějaké infekce na mandlích, teď to má už potřetí za sebou. Vždy horečky, bílé fleky na mandlích.
Bile fleky na mandlich byla vzdy angina, at uz u me nebo u sourozencu a pokud vim, moc jinak nez antibiotikama se to resit neda a to antibiotika nesnasim.
No ja bych rekla ze je to jasna angína…kort kdyz se to vraci…atb je jedine co pomůže. Zkusila bych jineho dr.Pro jistotu.
I virová angína dělá bílé povlaky. Může to být oboje. Bakteriální angína je na ATB. Virová přejde sama.
Taky tak to vidím…negativni ster taky není 100% jistota a pokud to nemela přeleženo ani se nedivím, ze se to vraci
Zajdeme tedy v pondělí k doktorce. Vím, že negativní stěr není 100% jistota. Co CRP, to je jistota, nebo může být i u bakteriální infekce nízké?
Pokud jsou teploty už 48 hod. melo by CRP u bakteriální infekce už reagovat…když už by ji píchali tak i klasická sedimentace co se dělala, když jsme byli malý my je dost napovídající…
Prosím neděs se, ale bílé povlacky a horecka může být i mononukleoza. U malých dětí se nejedná o nic vážného. Zkusila bych u mudr jaterní testy a určitě to CRP. Bakterie se v crp objeví a mononukleoza se objeví v jaterkach. Ta je virového původu. Píšu to z vlastní zkušenosti. Mudr na pohotovosti se nezdálo, že by syn měl pri angine horečky 40 stupňů, tak na nabirala krev na crp a jaterní testy. Nakonec to u nás byla angina, crp 50 a jaterky v pořádku. Snad na to u vás brzo přijdou a vse bude v pořádku
@ančapepča taky me napadla mononukleoza. Jako holka jsem ji mela a projevovalo se to bolesti v krku a teplotou. Presne si to uz nepamatuju ale vim ze dr na me zkousela jestli je ve skole vse ok. Prislo ji, ze jsem tam casto ![]()
Udělat CRP aby se odlišila Virová angína od bakteriální. Jinak by mohlo jít i o mononukleozu
Šla bych na výtěr znovu. k tomu CRP.
u násto bylo taky tak, výtěry opakovaně nega. vylezl z toho PFAPA sy, syndrom periodických horeček. ale to se dá povrdit až po opakovaných výtěrech, vyšetřeních.
Ale prav´děpodobnější jsou t opakované anginy
@ančapepča @Elen8 tak mononukleoza mě nenapadla. Já sama jí měla, ale s jinými příznaky - u mě byly dominantní bolesti břicha. Byla jsem i na infekčním v nemocnici, protože trvalo déle, než přišli na to, co mi je. Pak půl roku na dietě.
Ptala jsem se dcerky teď, jestli jí bolí břicho a ukázala mi přesně tam, co bolelo mě - těsně pod žebry.
Teď je otázka, jestli nám ty jaterky udělají na pohotovosti, nebo jestli počkat do pondělí. V noci měla dcerka vysoké horečky, ráno jsem jí naměřila v jednom uchu 38, v druhém 39 stupňů, ale teď má 37,8 v obou
Navíc pokašlává, ale to může být fakt tou alergií atd. ![]()
@Lama Lama tedy o tom jsem taky někde četla. To je taky radost. ![]()
Děkuji moc za všechny vaše tipy. ![]()