Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj holky,
prosím moc o radu. Malá (necelý rok) nám dnes v noci celkem plakala, normálně celou noc spinká. Ráno se mi zdála docela teplá, tak jsem jí změřila. Měla 37,7. Tak jsemhned jela k doktorce, moje má dovču tak jsem šla k jiné. Starší pani doktorka nás celkem odbila - poslechla, koukla šupem do krku a řekla, že v krku ani na průduškách nic není, že to bude dobré, nebo to můžou být také zuby (to opravdu můžou- rostou jí tři na jednou). Přišla jsem domu a zjistila jsem, že má malá v pusince- na jazýčku na patře i na rtu bílé tečky, jakoby puchýřky. Volala jsem hned té náhradní doktorce a ta mi říkala, že to nic není, že to mám potírat genciánkou. Chtěla jsem Vás moc pop=rosit- nevíte co to je? může to mít spojitost s tou teplotou? moc děkuju, jsem z toho zase na větvi ![]()
A jak ti papá? Malá měla 37,7 a nechtěla mi vůbec papat.. Teplota ji rostla během dne až na 38,5.. Začaly se jí dělat taky takový bílý boláky v pusince.. Letěli jsme k doktorce a malá měla angínu..
Ahoj, dcera to měla taky. Je to prý oslabená imunita a prý ty puchýřky jdou až do žaludku. Dcera měla taky teplotu. Nijak se to kromě něčeho na tu teplotu a té genciánky neřešilo. Zkus malé dávat víc ovoce, ale zas nevím, jestli ji to nebude v pusince štípat. Uvidíš. Přeji brzké uzdravení ![]()
Holky papá zatím dobře, jen občas u toho zapláče. Máme jet v neděli na dovču - jen do krkonoš - dokotorka říkala, že to není problém. Myslíte, že bych měla? Jak dlouho ty teploty a ty aftíky trvají? děkuju
Těžko říct po netu, co by to mohlo být. Mám teď čerstvou zkušenost, malý byl nachlazený..rýma, teplota, pak se mu vyrazily ty bílé tečky na rtu. Byla to zřejmě moučnivka z oslabené imunity. Namazala jsem genciánkou a druhý den už tečky skoro zmizely.
To jsou afty, malá to mívá taky. Bolí to jako prase. Poznám to podle toho že je jí cítit z pusiny a nechce moc jíst. Většinou se to vyloupne s teplotou.
Myslím, že je to moučnivka. A to opravdu nic není
Dává se na to genciálka. ![]()
Příspěvek upraven 01.09.14 v 21:13
Taky bych to tipla na afty. Genciána na ně zabírá celkem rychle, tak ji zkus. Držím palce! ![]()
Ahoj, je to aftosní stomatitida, pracovala jsem na dětském odd. v nemocnici a tohle jsem tam viděla u batolat často. je to virové, herpetického původu ( stejný virus co způsobuje např. opar na rtu),potírej ty aftíky genciánkou nebo si kup Kamistad sensitive v lékárně, je to gel do pusy, znecitlivující a protizánětlivý, aby ji to nebolelo. Jinak s horečkou počítej tak 3 až 5 dní. Hlavně ať hodně pije, protože někdy ty děti pak nechtějí nic pít ani jíst a musí pak na infusi do nemocnice. Jinak to ale není nic vážného. Ale neviděla jsem to, takže kdyby se nelepšilo po 3 až 5 dnech, vy hledej lékaře…
A samozřejmě na teplotu Nurofen nebo panadol ale to asi znáš..
Holky díky, moc jste mě uklidnily. jinak malé také bylo cítit tak cca týden z pusinky, tak to bude asi ono- az se deti vyspinkaji skocime do te lekarny pro gencianku a snad to bude brzy dobry. jinak obed mi ted spapala normalne- jen obcas zaplakala - prislo mi ze kdyz jsem se ji asi lzickou dotkla nejakeho toho aftíku. jinak ty agtiky jsou vylozene malé bílé tčky rozházené po celé pusince- není jich moc- tak 6-7.jetš ějsem se chtěla zeptat na ten gel co znecitlivuje- můžu jí dát genciánku i ten gel nebo jen jedno z toho? děkuju ![]()
@jujuli prosím o vysvětlení pro laiky (mě)
Jak se tedy pozná rozdíl mezi moučnivkou a těmito afty
dík ![]()
@nemi moucnivka neboli tzv.soor zpusobuje mykoticka inf.,napriklad candida albicans.dela souvisly povlak na sliznici, nedela afty.tato infekce je virova, zpus. herpes virem, dela bolestive afty na dasnich, jazyku, patre. Jde o inf.,ktera muze vzniknout, kdyz se dite poprve setka s herpesvirem.