Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Zajímalo by mě, nakolik je v ČR běžná praxe, že se akutní bronchitida (ale i chronická, nebo třeba prý i astma) u dětí léčí odhlěňovacími masážemi, resp. „dechovou rehabilitací“? Já jsem se s tím poprvé setkala až v zahraničí, kde pediatr synovi předepsal 4 sezení u fyzioterapeutky (bylo hrazeno ze zdrav. pojištění). Jedna česká pediatrička mi ale tvrdí, že i u nás to je běžné (a také hrazené). Neznám ale nikoho, komu by to lékař předepsal nebo kdo by o této možnosti léčby slyšel. Vy ano? Díky
Ahoj, já byla se synem astmatikem dvakrat hospitalizována se spastickou bronchitidou v Brne a v obou případech za nama rehabka přišla a dechovou RHB mu delala, snažila se ji naučit i mě…a hlavne při druhé hospitalizaci nám pomohla snad nejvíc…to s mým svolením syna „prohmatla“ velmi intenzivně a pak se teprve uvolnily hleny…
@kiwi2 Řekla bych, že to běžné je, mě tyhle masáže učili v nemocnici, kde jsem s dcerkou byla kvůli zápalu plic.. říkali mi tam, že se to dělá především miminkům a pak starším ležícím pacientům… ale já teda nemám pocit, že by to malé nějak výrazně pomohlo ![]()
@madi Já mám z dřívějších příspěvků zde na fóru pocit, že o tom ví právě jen v nemocnicích, ale běžní „obvoďáci“ ne. Synovi to taky nijak extra nepomohlo a hlavně u toho fakt děsně řval. Ale přijde mi sympatické zkusit nejdříve rehabku než rovnou nasadit antibio/kortikoidy.
@kiwi2 nevím, jestli to klasický dětský doktoři ví, možná jo, ale předepisovat rehabilitační každýmu děcku s kašlíkem asi není možný. A na to, aby se to mamina dobře naučila, tak potřebuje čas a několikrát to zopakovat. Ono to není tak jednoduchý tu masáž provést správně - a to zas není v silách pediatra tolik času tomu věnovat. Takže chápu, že se to dělá jen v těch nemocnicích při něčem vážnějších než je klasický „kašlík“. Rehabilitační tam má čas se tomu dítěti věnovat, za mnou tam docházela i třikrát denně ![]()
Ano, je to hlavně v případech, kdy to nejde vykašlat samo…miminka a stari lide, my tam byli v necelém roce a pak b necelých dvou…mnou prováděna masáž vcelku bez efektu, ale po masazi od RHB sestřičky uvolnění hlenu obrovské…ale jak jsem psala, s mým souhlasem na nej šla vcelku razantně…
Učili mne ji v nemocnici, když bylo malé 7 měsíců a byli jsme tam s bronchitidou…
Pediatři by ji asi i rádi psali, obávám se, že by byl problém sehnat fyzioterapeuta, který by měl druhý a blízké následující dny volno a mohl ji provést… (na rehabilitační cvičení jsem měla nejbližší termín za měsíc, ale taky až za tři… (když jsem to obvolávala) )
Masáž mě učili v nemocnici při hospitalizace, takže teď provádím sama
předpis na opáčko mi napsala i neuroložka
nechávat psát rehabilitaci v akutní fázi je blbost, protože než vás objednají, tak je po nemoci, ale zkusila bych si dát vystavit žádanku na zácvik a naučila se to, když je dítě zdravé…pak už to budeš moct sama dělat podle potřeby