Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Anonymní píše: Více
Kamarádka měla podobnou situaci, používali v rodině 3 jazyky, ona česky, on francouzsky a mezi sebou anglicky. Dcera 2 jazyky mluvila velice dobře ve dvou letech, mladší syn prakticky nemluvil do 3 let, dobře začal mluvit až někdy ve 4 letech.
Ja tady jenom hodim, co jsem dneska psala do jine diskuze ![]()
Uplne v klidu, rozmluvi se, hlavne nepolevujte v jazycich
nase deti meli od narozeni cestinu a anglictinu, od ctyr let jeste irstinu a od sesti let pak i spanelstinu, nejstarsi ma od dvanacti jeste scotskou gaelstinu. Bylo to slozity, mluvili pozdeji nez ostatni deti v okoli, ale vsechno to nakonec bez problemu dohnaly, a stalo to za to
hodne jsme vzdycky koukali na pohadky, zpivali pisnicky, cetli knizky, od zacatku jsme dodrzovali opol a byli jsme celkem strictni. Ale fakt to za to stalo ![]()
@Anonymní píše: Více
Neni vubec za co ![]()
One parent one language
Neboj, rozmluví se. Naše děti mají jazyky dva, syn začal mluvit až kolem 2,5 let a ve třech letech měl úžasnou slovní zásobu a mluvil v celých větách, čistě a v necelých čtyřech zvládal i české Ř. Do té doby podobně jako u vás. Dcera mluví od dvou let, bude jí pět. Mluví hodně, neumí Ř a R a česky začíná komunikovat aź teď. Ona raději německy, je to pro ne jednodušší. Ale rozumí všemu. U dcery to chvíli trvalo, často jsem jí musela překládat složitější věty do němčiny, když jsem jí něco důležitého potřebovala.
Má čerstvě 2 a má 70 slov - naprosto krásné, nebála bych se.
Můj měl ve 2,5 cca 10 slov - to byly nervy…
Trénujte oromotoriku a dejte tomu čas.
Taky jsme bilingvní, má 2 a čtvrt roku a nemluví (kluk). 70 slov mi přijde v pohodě, u nás je máma, táta, bác, mňam, pápá, nene, brm brm a pár zvuků zvířat, toť vše
Naopak je pohybově nadaný.
U nas tři jazyky, a od věku 2,5 je schopny rozlišovat s kým mluví jak, komolí do sebe jen málo, v létě má tři a je to už skutečně debata, kdy sám přemýšlí v každém z těch jazyku. Takže za sebe bych řekla od toho věku 2,5 se to rozjede více.
Ahoj, začínám být lehce nesvá, ač snad zatím nemám velký důvod.

Jsme dvoj/tříjazyčná rodina a syn (čerstvě 2 roky) toho zatím moc nenamluví. Není to tak, že by byl zcela neverbální, povídá si hodně a stále. Ale jeho brblání nerozumím.
Má max 70 slov, která spojuje jen sem tam. Umí říct např “auto není, pá židi (pán řídí), kako jede (traktor jede) apod. Má horší artikulaci, pravděpodobně z důvodu lehké hypotonie trupu, refluxu a nezvládání kousků do pozdějšího věku. Porozumění taky není nejlepší, což dávám za vinu tomu, že na něj mluvíme každý jiným jazykem. V knížkách ukazuje zvířátka, napodobuje, hodně opakuje slova, ale kolikrát např. “doma” zkomolí na “dajo”. Chodit začal koncem 15 měsíce a ještě teď není na nožkách zcela stabilní, i když už běhá obstojně. Mchat test dopadl dobře, autismu jsem se bála, ale ten by měl být vyloučený. Nerada srovnávám, ale nejsem slepá a když vidím, jak ostatní děti v jeho věku říkají básničky, doplňuji do různých říkánek, pálí jim to, pohybově jsou na tom skvěle, tak mě to lehce znervózňuje. Docházíme k logopedce, která nám dala nějaké tipy, ale spíš by mě zajímalo, jak na tom byly vaše děti. Děkuji.