Bilingvní dítě - kdy se rozmluvilo?

Anonymní
7.4.24 19:46

Bilingvní dítě - kdy se rozmluvilo?

Ahoj, začínám být lehce nesvá, ač snad zatím nemám velký důvod. :nevim:
Jsme dvoj/tříjazyčná rodina a syn (čerstvě 2 roky) toho zatím moc nenamluví. Není to tak, že by byl zcela neverbální, povídá si hodně a stále. Ale jeho brblání nerozumím. :D
Má max 70 slov, která spojuje jen sem tam. Umí říct např “auto není, pá židi (pán řídí), kako jede (traktor jede) apod. Má horší artikulaci, pravděpodobně z důvodu lehké hypotonie trupu, refluxu a nezvládání kousků do pozdějšího věku. Porozumění taky není nejlepší, což dávám za vinu tomu, že na něj mluvíme každý jiným jazykem. V knížkách ukazuje zvířátka, napodobuje, hodně opakuje slova, ale kolikrát např. “doma” zkomolí na “dajo”. Chodit začal koncem 15 měsíce a ještě teď není na nožkách zcela stabilní, i když už běhá obstojně. Mchat test dopadl dobře, autismu jsem se bála, ale ten by měl být vyloučený. Nerada srovnávám, ale nejsem slepá a když vidím, jak ostatní děti v jeho věku říkají básničky, doplňuji do různých říkánek, pálí jim to, pohybově jsou na tom skvěle, tak mě to lehce znervózňuje. Docházíme k logopedce, která nám dala nějaké tipy, ale spíš by mě zajímalo, jak na tom byly vaše děti. Děkuji.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
15447
7.4.24 19:59
@Anonymní píše: Více

Kamarádka měla podobnou situaci, používali v rodině 3 jazyky, ona česky, on francouzsky a mezi sebou anglicky. Dcera 2 jazyky mluvila velice dobře ve dvou letech, mladší syn prakticky nemluvil do 3 let, dobře začal mluvit až někdy ve 4 letech.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
654
7.4.24 20:04

Ja tady jenom hodim, co jsem dneska psala do jine diskuze ;)

Uplne v klidu, rozmluvi se, hlavne nepolevujte v jazycich :D nase deti meli od narozeni cestinu a anglictinu, od ctyr let jeste irstinu a od sesti let pak i spanelstinu, nejstarsi ma od dvanacti jeste scotskou gaelstinu. Bylo to slozity, mluvili pozdeji nez ostatni deti v okoli, ale vsechno to nakonec bez problemu dohnaly, a stalo to za to :lol: hodne jsme vzdycky koukali na pohadky, zpivali pisnicky, cetli knizky, od zacatku jsme dodrzovali opol a byli jsme celkem strictni. Ale fakt to za to stalo ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
7.4.24 20:06
@alynch píše: Více

Moc díky za sdílení. :srdce:
Co je to ten opol prosím? :D

• Citovat
  • Upravit
654
7.4.24 20:07
@Anonymní píše: Více

Neni vubec za co :srdce:
One parent one language

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
7.4.24 20:09
@alynch píše: Více

Jasně, tak to jedeme striktně taky. :)

• Citovat
  • Upravit
14379
7.4.24 20:21

Neboj, rozmluví se. Naše děti mají jazyky dva, syn začal mluvit až kolem 2,5 let a ve třech letech měl úžasnou slovní zásobu a mluvil v celých větách, čistě a v necelých čtyřech zvládal i české Ř. Do té doby podobně jako u vás. Dcera mluví od dvou let, bude jí pět. Mluví hodně, neumí Ř a R a česky začíná komunikovat aź teď. Ona raději německy, je to pro ne jednodušší. Ale rozumí všemu. U dcery to chvíli trvalo, často jsem jí musela překládat složitější věty do němčiny, když jsem jí něco důležitého potřebovala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6061
7.4.24 20:21

Má čerstvě 2 a má 70 slov - naprosto krásné, nebála bych se.
Můj měl ve 2,5 cca 10 slov - to byly nervy…
Trénujte oromotoriku a dejte tomu čas.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7951
7.4.24 23:39

Taky jsme bilingvní, má 2 a čtvrt roku a nemluví (kluk). 70 slov mi přijde v pohodě, u nás je máma, táta, bác, mňam, pápá, nene, brm brm a pár zvuků zvířat, toť vše :nevim: Naopak je pohybově nadaný.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
171
8.4.24 00:31

U nas tři jazyky, a od věku 2,5 je schopny rozlišovat s kým mluví jak, komolí do sebe jen málo, v létě má tři a je to už skutečně debata, kdy sám přemýšlí v každém z těch jazyku. Takže za sebe bych řekla od toho věku 2,5 se to rozjede více.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí