Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Uplne normální 18ti měsíční dítě.
Naše byla úplně stejná. Od hraní, po příkazy…a nikdy mě nenapadlo za tím něco hledat. Každé dítko je jiné. Neplaš.
Je v pohodě ![]()
Co z toho konkrétně ti připadá na autismus? Mně to přijde jako normální rok a půl staré dítě, jehož jediným „prohřeškem“ bude, že „jiné děti tohle už dávno dělají“. Každé dítě je jiné. A každé dítě zajímá něco jiného.
Moje dítě vkládačku nezvládalo. Respektive vyznávalo styl - když to nejde silou, tak to půjde ještě větší silou" a pak teda ten válec čtvecovou dílou prorvalo. O deset let později se bez problémů dostalo na dva vybrané pražské gymply. Zhruba tak nějak v té době ho začala zajímat naše kočka. Ovšem na jméno ve 2/3 případů nereaguje pořád, blbé řeči u obkékání a čištění zubů stále přetrvávají a slovo NE nechápe stále, i když je na tom gymplu jedničkář ![]()
I když je podezření, tak se jako první dělá kontrola sluchu. Tím můžeš začít.
V 18M dostaneš dotazník. Podle toho, jak výjde se domluvíš se svým pediatrem, co dál.
A ukazuje? To uz by mela. Zvlastni mi prijde to nereagovani na jmeno a nevsimani si kocky. Urcite to neni standardni, ale nemusi to byt ani zadna katastrofa.
Tak mně to tedy úplně standardní nepřijde. Ale nehledala bych za tím hned autismus.
V 16m byla dcera na tom podobně až na tu řeč, to byla teda docela uzvanena, ale ne normální slova ale svoji hatmatilku…zvířátka uměla asi jen čičí, a haf…neukazovala, nereagovala nijak extra na jménorada si skládala preskladavala řádila podle velikosti a barev různé věci (kelímky, vidličky, lžičky) co je NE nebo nesmíš věděla ale ignorovala takže jsem ji taky vždycky musela zastavit fyzicky…2 měsíce jsou ještě dlouhá doba za tu dobu se to může změnit..v 18m dcera najednou slyšela na jméno, ukazovala, otáčela za tom na co jsem ukazovala já…
Chybí mi tam hlavně to, jestli ukazuje. Jestli nějak iniciuje komunikaci. Jestli, když vidí něco nového nebo strašidelného, tak se podívá na vás, co vy jako na to.
@kavenka píše: Více
Ono to může být x jiných věcí.
Ale nedala bych na to, že je tohle „normální“. Nám to také říkali. A dneska?
Ne, nemám zdravé dítě, jak někteří předpovídali. ![]()
@ugluk Moc děkuju za uklidnění. Já jsem taky spíš pro to, že je normální. V dnešní době je šílenej tlak na rodiče jak od doktorů tak z okolí.
Čímž se samozřejmě já neřídím a jak říkám, dáváme jí prostor a netlačíme na ní. ![]()
@Zmatka Ano, když se jí něco přihodí, hledá nás očima a kouká na nás, čeká na reakci.
@Gerbera001 Neukazuje. Jediné na co teď používá ruce je na hraní, natahování, že chce na ruku, a zkouší pomalu paci paci.
@Alexandria Nixia Tak sluch má myslím v nejlepším pořádku. Vnímá auta, otočí se když projede za ní. Písničky co zpíváme tak hned se začne smát. Na jméno se otáčela dřív párkrát. Takže asi sluch dobrý. ![]()
@Theodora1 píše: Více
Za dva měsíce se může stát plno věcí, takže klidně ukazovat může. Naše dcera začala ukazovat nějak později, myslím těsně před tím dotazníkem v 18 měsících. A navíc ukazovala celou rukou, vůbec prstem. Je jí tři a půl a je ok. A syna třeba kočka vůbec nebere, jenom pes. Uvidíš. Je brzo.
Dobrý večer maminky. 👋🏼
Mám takový menší depky. Máme malou, skoro rok a půl (v červnu) starou holčičku.
Vývojově na tom byla relativně dobře. Dva měsíce zpět nám začala chodit. Takže je ještě trošku nemotorná, každým dnem ale lepší a lepší. Ale.. jde mi spíš o tu stránku psychickou.
Vypsala bych to v bodech. Smíchala pozitivní i negativní.
Když si k ní sednu na zem tak za mnou ale s radostí přijde.
A tak se chci zeptat, mám očekávat nejhorší scénáře, nebo je jen líná? Máte podobnou zkušenost?
Určitě jsem na něco zapomněla, kdyžtak doplním v komentářích.