Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Nemusí to být hned autismus, možná dysfázie. Možná vám prostě úměrně věku hůř rozumí. Ale standardní mi to nepřijde.
@Theodora1 píše: Více
To, ještě neznamená, že dítě nemůže být nedoslýchavé. Při podezření na autismus tě jako první doktor odešle k dětskému foniatrovi.
Mne to teda normalni neprijde, nejvice me zarazi nezajem o ty kocky, nase dcery kocky vzdy milovaly, dohnat ale vse jeste muze, muzete si zkusmo udelat uz ted dotaznik na autismus, v tomhle veku by mela byt uz vetsina bodu v poradku..hraje si jakoze na neco? Napodobuje po vas?
@Theodora1 píše: Více
To jsem nemyslela. Dejme tomu, ze na prochazce uvidi slona. Ohledne se na vas, co na slona rikate? Jestli se bojite atd.?
Prosím o anonym kvůli osobním informacím…mám syna 20 měsíců..ukazuje, slyší na jméno, moc teda nemluví, jen opravdu základní věci jako máma, táta..taková klasika…ale v některých věcech je opravdu zvláštní…je tedy velmi fixovaný na moji osobu (ale separační úzkost, může přejít)..od půl roku je naprosto fascinovaný věcmi, které se točí..hlavně tedy volanty v autě..dokáže tam sedět a točit…auta ho fascinují naprosto, hlavně značky..umí úplně všechny značky aut a to myslím opravdu všechny, i ty skoro neznámé 😁.máme pexeso a neustále dokola ho hrajeme, říkáme značky a on ukazuje…hrajeme hru, že mu tři karty otočíme a on je najde (kde je Opel a on si pamatuje, kde byl, než jsem otočila kartu)..umí celou abecedu, čte písmenka, kdekoliv…třeba a-auto řekne a takhle téměř u všech… Naprosto ho nezajímá žádná hračka, těch si nikdy ani nevsimnul, v herně ho nic nezajímá, doma taky ne…jen pexeso, odrážedlo, protože volant a písmenka…venku nonstop hleda značky aut, nic jiného nedělá…cizí lidi nenávidí, nevadí mu být ve společnosti, jako třeba obchod apod.,ale nesmí na něj nikdo promluvit, podívat se a už vůbec ne dotknout.. Akceptuje pouze naši domácnost…babičky, dědečky..nic.. přestože se vidíme denně..v noci skoro nespí, neustále se budí…
Co tedy podle mě nechápe, jsou emoce..neustále nás bije, kouše..slovu ne buď nerozumí nebo na něj kašle..když děláme, že nás něco bolí a ublížil nám, vůbec neví, o co jde, zpravidla přijde a ještě nás praští..
Co se týká pohybu, je velmi zdatný, jezdí na kolo odrazedle, jen tedy na dvou kolečkách asi už dva měsíce…
Někdy si taky říkám, zda je všechno v pořádku…Asi bude jen zvláštní, doufám…
Mám doma osmnáctiměsíční a taky mě občas přepadnou stresy, co kdyby. Mám vystudovanou speciální pedagogiku, 6 let jsem pracovala s autisty, o to to je horší. To naše dítko krásně ukazovalo, teď poslední dva měsíce absolutní bojkot. Říkala zvuky asi 10 různých zvířat, mama, tata, baba…teď ani ťuk, ani se nesnaží. Na nějaký vkládačky mi zvysoka kašle, z kostek postavila docela vysokou věž, ale teď ji to vůbec nebaví, tak nedá dohromady ani 2 kostky. Před měsícem začala kreslit, s pastelkou v ruce vydržela být spokojená i půl hodiny, teď ani prd. Na druhou stranu jí začalo fascinovat lego, minulý týden se naučila ovládat vidličku, takže ji přestala zajímat lžička. Jinak náš kocour ji taky vůbec nezajímá, pes docela jo, ale to spíš proto, že on se aktivně snaží, nosí jí balonky, hračky, vodítko a nechává se vodit po domě. I když ji náš kocour nechává chladnou, ostatní kočky venku pronásleduje dost vytrvale
tak si říkám, že prostě jen zvládne jednu činnost a pak přejde k další a tu předchozí „zapomene“. Hlavně se musím snažit neporovnávat s ostatními dětmi, to je cesta do pekel. Však ona se všechno postupně naučí.
Z toho co píšete, bych úplně nepanikařila, v tomhle věku se stejně nedá s určitostí nic říct. V 18 měsících budete u pediatra vyplňovat dotazník, vyplňte ho podle pravdy a pokud vyjde nějaké riziko, tak to s pediatrem prokonzultujete a naplánujete další postup. Můžu vám napsat x případů, kdy maminka zbytečně plašila, ale také stejný počet případů, kdy se mateřská intuice nemýlila. Ukáže čas ![]()
Vypada to docela jako asperger, ti jsou takto casto nadani na urcite veci a v jinych tapou-socialno bidne, mluva naskakuje taky casto pozdeji..i kdyby to tak bylo, vetsina se normalne zacleni a funguji, jen se musi naucit tomu socianu
@Anonymní píše: Více
Vubec nevim, jak zacit, aby ta moje myslenka nevyznela uplne stupidne. Chci rict, ze maloktere dite je „jen“ divne. Dost casto se stane, ze opravdu veci, ktere tu maminky popisuji, mohou znacit nejakou poruchu na spektru, ale neznamena to, ze dite bude nejake vadne a vyrazene ze zivota. Dnes se o techto vecech vi vice a dost lidi, co byli cely zivot trochu jini, trochu citlivejsi, s jen trochu ujetyma rutinama, ktere vycerpaval bezny zivot, co meli problem udrzet ocni kontakt, co nezastavili pusu, nebo naopak nepromluvili pomalu ani na kolegu v praci, co nepoznaji, ze rekli neco spatne, co nepoznaji, jestli se na ne nekdo hneva nebo ne, nerozeznaji sarkasmus, neumeji lhat…se nechavaji v dospelosti cimdal casteji diagnostikovat. Je cimdal vic dospelych autistu, co maji rodiny, praci, ziji normalne, jen proste pro ne byl zivot treba narocnejsi. Dost casto by tito lidi ocenili, kdyby s nimi rodice umeli pracovat od detstvi lepe, kdyby tu diagnozu vedeli, staci jiny pristup, v rodine, skolce, skole…Chci Vas podporit, jste mamy, pokud se Vam na detech neco nezda, pozorujte, nepanikarte, ale vnímejte dite, jeho potreby a popripade odlišnosti. Nemusí mit hned diagnozu a tahani po poradnach, ale nebanalizujte veci, ktere Vam treba delaji starosti. Uz jen kvuli tem detem. Tim lip si samy udelate obrazek. Jste skvele mamy, ze Vam to neni jedno ![]()
Zrovna toto jsem si zjistovala taky a rychle nabyti nejake schopnosti, dovednosti, nadseni a nasledna ztrata zájmu, az nasledne uplne zapomenuti toho nauceneho, je zrovna jeden z mnoha znaků poruchy spektra. Nevim, jestli konkretne tak, jak to popisujete, u nás treba pred druhymi narozeninami uměl z papiru pojmenovst vsechny pismenka, ve 3 letech uz vetsinu nepoznal, pak ve dvou ve trech to byly zase znacky aut, umel vsechny, ted v 7 si skoro zadny nepamatuje a muzu pokracovat, 3 roky, vsechny barvy anglicky, vsechny vlajky…vzdy takove epizody, kdy jsme „flexili“ s tim, jakeho mame genia a za rok to nevedel, s tezi si pamatoval, ze to vubec umel. Zatim bez oficialni diagmostiky, ale budeme resit grafomotoriku, takze probehne i sirsi doagnostika, pozornost a pod. a uvidime. Prosim anonym.
Mluvi jen zakladni veci, ale cte A jako auto?
Zakladatelce bych poradila po 18 ti měsíční kontrole objednat ke klinickému logopedovi, neurologovi, dál vás navedou. Čekačky půl roku, normální to není, syn byl podobný, má VD, taky jsem se bála autismu. Dcera v tomto věku mluví ve dvou slovnych spojeních, o všechno si řekne. Mám zdravé dítě a neurodivergentni, ten rozdíl je obrovský. Čím dřív začněte s terapiemi tím větší je šance, že bude dítě normální. Syn má aktuálně čtyři a mluví ve větách, porozumění horší. Cvičíme od těch dvou let, logopedie, ergoterapie, neurovyvojovou terapii až nyní. Je toho hodně co můžete dělat a je jedno co má za diagnózu, důležité je s dítětem pracovat!
Tak tam bych spíš viděla vysocefunkcni autismus nebo nadprumerne inteligentní či oboje. Ono High intelligence je často s ADHD a ASD (forma autismu).
Moje dcera nejstarší tohle vše má, mladší je „jen“ hodně chytrá.
Naše děti, ale nebylo nikdy autistky u kterých to poznáš, každá měla trošku svá specifika, ale nic zvláštního. Mladší teda měla náramne záchvaty vzteku a když měla meltdown. od 18 mesicu.
"
Každý autista i tzv. Asperger ( sice sd ten obrat jeste pouziva ale uz zmenili nazvy formy autismu myslim do 4 nebo peti kategori) jak píšeš, jd každý jiný. 100 autistu, sto ruznych lidi. Nemusí mít problém vůbec velký v soc. oblasti, jen minimální, který snj nepoznáš, někteří se dívají do oči jiní ne.
A jestli to máš v kombinaci s ADHD, vysokou inteligenci, tak ti člověk pozná až kolem puberty, kdy můžou začít první problémy.
Ti „Aspici“ jsou jen malinko jiní a každý jinak. Tohle zobecnovani jen může ublížit lidem s Autismem.
@Nick.na.emimimo píše: Více
Děkuji za tvůj příspěvek, já mám takové dvě dcery zatím uspesne, problémy jdou "jen " občas v psychice, nebo když toho jr moc rak mají meltdown. Dnes to naštěstí není nic neformálního. Jo a jednoho autisti jsem si vzala aniž bych věděla, že autista je. On má kombinaci autismu, nadprjmerne inteligence a High sensibility. Takže jsme domě vsichni neurodiverse, já mám jen slabší ADHD. Ale nikdo by to d
o nás neřekl