15. měsíční dítě - znaky autismu

Anonymní
30.3.24 12:38

15. měsíční dítě - znaky autismu

Zdravím maminky,
na začátku bych chtěla říct, že jsem učitelkou v MŠ, pravděpodobně se tedy jedna o nemoc z povolání, každopádně pro klid duše chci znát i vaše názory.
Mám syna - 15 měsíců, již 2 měsíce chodí, začal lézt v 8 měsících, umí říkat máma, táta, baba, bů (kravička), brm (auto), bus (autobus), baňa (balon), umí paci paci, umí udělat papa, šije šije švec, vařila myšička, ukazuje jak je veliký, ukazuje co chce podat, nemá absolutně problém s očním kontaktem ani se změnami, napodobuje, apod.
ALE má docela podivné hry - staví věci na sebe, auta staví na čumák, je schopny hodinu točit s kolečky, všechno, co se točí, je užo žužo, běhá do kolečka, couvá, pohupuje se, miluje skákání, neustále zaměstnává ruce, má strach z hlasitých zvuku, při vzteku bije hlavou do země, nechce se tulit, při hře je tak zaujatý, ze nevnima okolí, nereaguje na jméno, často ignoruje, běží se zavrenýma očima a děj se vůle boží, rozhazuje věci, pak mu nepořádek vadí a rozčiluje se, sbírá po zemi drobky, hraje si sám, nepotrebuje nikoho, ale na děti na hřišti se usmívá, když odejdu, absolutně ho to nezajímá, ale vítá když přijdu, nechce sedět na nočníku, takže je v plenách a když jde kadit, schovává se, prohlíží si všechno zblízka, s námi si chce hrát jen na honěnou a schovku, apod.
Je to mé první dítě, proto nemám možnost porovnat, jsem si vědoma, že mi nejspíš šplouchá na máják a tyto projevy jsou pravděpodobně normální, ale rada bych znala i Váš názor.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
3056
30.3.24 12:40

Za mě máš normální 15. měsíční dítě.. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31014
30.3.24 12:47

Normalni dite, na 15m tam vylozene alarmujiciho nevidim nic. :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12933
30.3.24 13:02

Přijde mi jako úplně normální dítě a ty věci, které popisuješ jako divné, dělaly skoro všechny podotýkám, že zdravé děti z okolí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
30.3.24 13:05

Děkuji Vám všem za názor. Jsem klidná :srdce:

• Citovat
  • Upravit
11844
30.3.24 13:30

Máš normální dite…samozřejmě spousta dětí má v takhle ranném věku určitě znaky které ale s vyzráváním nervové soustavy s věkem vymizí…mmch dcera si taky hrála a dosud je schopna hrát sama, od chvíle co dosáhla do šuplíku s příbory (cca od roka) mi kradla příbory a srovnávala je podle druhu tvaru a velikosti, srovnávala hračky podle velikosti, barevné hračky podle barev atd…neukazovala, při zavírání do hry a někdy i mimo ni nereagovala a dosud nereaguje na jméno (dělá prostě že neslyší), bratrankuv syn velmi silné vždy reagoval na nepořádek, na hodně lidí, na jakoukoliv i sebemenší změnu (jiná barva kartáčku na zuby problém, rev záchvat vzteku) atd… Tam už jsme se i balinze tam něco bude…ale vyrostl z toho. teď jsou mu 3,5 a je úplně vpohode…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6004
30.3.24 13:35

Dcera měla v lednu 2 roky a víš co jsou už od roka její nejoblíbenější a možná i jediné hry?
Přeskládávání věcí z misky do misky, z krabice do krabice.
Prádlo z koše na zem a ze země zpět do koše. Sponky z krabičky na stůl s zpět do krabičky a u těhle věcí vydrží i hodinu. Dělá to pořád dokola.
Nicméně jiné podezřelé chování nemá, autista určitě není…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31014
30.3.24 15:17

@Markéta188 Jsi me pobavila :mrgreen:, to delaly me deti taky, bohuzel ovsem jen tu prvni cast. vyndat veci odnekud na zem :mrgreen:.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6004
30.3.24 18:58
@Hobitka píše: Více
:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Tak ona většinou ta hra skončí taky tím blbým směrem :lol:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
3.4.24 13:16

Znama mela podobnou dcerku a zdedila po ni ADHD

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
7.4.24 18:49

Znami z ciziny maji takoveho chlapecka a ma vysokofunkcniho Aspergera a ADHD, velmi sikovny a nadany kluk, jen proste trosku jiny nez neurotypicke deti.. Mel velmi podobne hry v tomto veku…Ale taky z toho muze vyrust, je jeste opravdu brzy. :hug: Kazdopadne je videt, ze vyvojove je tvuj syn uplne v poradku vzhledem ke svemu veku. Urcite zvlastnosti se take projevuji i deti intelektualne nadanych. :think:

• Citovat
  • Upravit
5
10.6.24 09:56

????

@Anonymní píše: Více

Doporučuji udělat screeningový test na stránkách autosmport, je tam test 1-3 roky tuším. Pokud vyjde test s rizikem na autismus, je tam ještě jeden dodatkový, kde jsou otázky více rozvedeny. Pokud vam testy vyjdou spatne, je dobre upozornit pediatra, ktery vam popripade na zadanku na vysetreni u klinickeho psychologa. U ditete se da stanovit tsto diagnoza uz v 18ti mesicich, ale presneji ve dvou letech. Proto se vysetreni pak opakuje, co jsem si zjistovala. Takze pokud jako mama mate pocit ze to co dela neni ok, urcite bych to resila. Jak to popisujete, tak jidte znaky tam jsou. Ale pokud po vas opakuje paci pci a jine veci a snazi se mluvit, rekla bych te to muze byt ok. :-) :srdce:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí