Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj Cami. ![]()
To som rada,ze sa vam dovolenka vydarila a odpocinula si si.
A takisto som rada,ze si naspat,bohuzial sa k nasej diskusii nikto nepridal,
takze si mi docela chybala.
Ked mam pravdu povedat,ja budem vlastne tiez zaciatocnik,ale uz plne vybaveny teoretickymi znalostami.
Vies s tou nasou nedockavostou je to tazke,ked si taky typ ako ja,ktory chce mat vsetko hned a najlepsie
uz vcera,tak niekedy obdivujem manzilka,ako to so mnou vydrzi.Ale musim sa priznat,ze na tom pracujem,
ucim sa to kontrolovat.
Takze je to asi tak,ze ked tuzime po miminku,chceme aby to hned vyslo.
Ja verim v osud a verim,ze ku kazdemu pride miminko v tu spravnu chvilu.Trpezlivost ruze prinasa.
Este keby ten cas tak netlacil,ze?Mne je 28 a manzelovi 38.Sme spolu 8 rokov,mame vlastne byvanie,
uzili sme si jeden druheho a teraz sme v stadiu,ked citime,ze nam chyba niekto treti.
Ked sme sa snazili po prvy krat,kazdy mesiac som sa sledovala,kazdy mesiac som mavala
akoze tehotenske priznaky,no bolo to na bednu,ked to zakazdym skoncilo MS.
Tentokrat by som to chcela vziat z opacneho konca a naozaj sa tak nepozorovat.
Meranie BT a sledovanie hlienu je pre mna uz taka rutina a nie stresova situacia.
Chcela by som byt kludnejsia a nie tak nedockava ked sa zasa zacneme snazit,
ale to je vsetko teoria a aka bude skutocnost,to naozaj neviem.
Tento mesiac som zasa zacala brat B6,ale len 60 mg,neviem ci to na mna posobi spatne,ale
zasa som mala potiaze,v tom zmysle akoby sa mi zvatsila stitna zlaza a mam pocit,ze
mi nieco brani prehltat,ten sami pocit som mala aj prvy mesiac,takze som ho zasa vy:,–(ila,
a uz ho nebudem brat,mam pocit,ze moje telo ho proste nepotrebuje.
Je zaujimave ako nam dovolenka alebo stresy dokazu rozhodit MS.Myslim si,ze to az tak nevadi,hlavne,ze
na sebe spoznas,ze dnes je ten hlien priehliadny a natahovaci(cize plodny) a moze byt kludne den trinasty alebo
osemnasty.Tak medzi nami dievcatami,vies kedy ja poznam,ze mam plodne dni,to sa najviac tuzim milovat,
to telo si o to samo hovori,je pripravene(dostatocne zvlhcene).
Inac ja som sa pridala k holcinam z dennicku Nove snazilky pod menom Juliska=Juli.
Teba som tam hladala tiez,ale nenasla,tak ked mas chut pridaj sa.
Ja som si na nete nasla zlozenie vsetkych moznych predtehu a tehuvitaminov a porovnala ich,
nechcela by som nieco zanedbat.
Nebud sklamana a ani smutna,uvidis tvoj cyklus sa za chvilu zrovna a mimisek si k vam cochvila najde cestu. ![]()
Krasne snazenicko,Juli.
ahoj juli, jsem ráda, že jsi ještě „na příjmu“.
je to legrace, jak máme podobné zkušenosti. my jsme s manžou spolu 9 let a taky jsme dospěli k tomu,že mimi už bychom chtěli a konstelace vnějších okolností (práce,hotové bydlení) i vnitřních (už po tom toužím a manža taky) je příznivá. ![]()
navíc já jsem dítě štěstěny, takže chci taky všechno hned a většinou se mi i zadařilo, takže se musím teď krotit. když se do něčeho dám, tak to beru zgruntu, takže teorií taky docela srším
, ono těch stránek není zase tolik a někde jsou ty diskuze hodně nepřehledné - např. na www.rodina.cz. ohledně chutí na tulení máš pravdu, já mám taky chutě v první fázi cyklu a pak to opadne
manža si ze mě občas utahuje, když vidí, že reaguju citlivě na některé běžné dotyky, které mě jinak nevzrušují ![]()
měření BT a pozorování hlenu pro mě zatím úplně rutinou nejsou, obzvlášť to měření BT ve stejnou hodinu. střídají se mi směny, takže měřím v 6h a pak jsem si musela natočit budíka ![]()
na net mám přístup jenom v práci, takže stíhám tak akorát sběhnout diskuze a do deníčku nakouknu občas, ale jsou většinou už hodně zaběhlé… zkusím najít ten nových snažilek, tak se tam třeba potkáme…
Cami
Cau Cami, ![]()
sme skoro rovnako stare,tak mozno preto mame podobne skusenosti.
Ja som pisala,ze meranie BT je pre mna rutinou,ale pochopit tie moje grafy,to aby som bola detektivom,bohuzial vobec nemam krasny pravidelny 28 dnovy cyklus.
Pred branim HA som mala velmi nepravidelny cyklus a po dobrati to bolo to same,az teraz sa mi to ustalilo na 28-31 dni,takze kazdy mesiac ,je to trochu ine a mam v tom docela pekny gulas.
Zaregistrovala som sa aj na www.fertilityfriend.com ,je to docela dobra pomocka.
Vies ze, ked sme sa po prvy krat zacali snazit aj ja som pracovala na smeny,a bolo to fakt tazke merat BT v tu samu dobu.
Teraz tiez musim niektore dni vstavat skor,ine neskor,som ale docela leniva nastavovat budik.Fakt neviem ci to tu teplotu tak skresli.
Citala som,ze kazda hodinu naviac sa BT zvysi o 0.1 stupnov.
Skoda,ze mas net iba v praci,tak zasa na buduce.
Mozem sa spytat odkial si? ![]()
Hezke snazenicko.Juli.
ahoj juli,
tak jsem hledala deníček nových snažilek, ale byl tam jen poslední díl, který řešil jména a na to je u mně opravdu ještě brzy
, na to budeme mít pak 9 měsíců......
s tím čtením grafů máš pravdu, ze začátku jsem si přišla, jak hvězdář
- občas jsem vyčetla i co tam asi nebylo, ale hlavně prostě mám opravdu asi opožděnou reakci na hormony, protože mi teplota z poklesu stoupá 2-3dny nad „čáru“ a ne nárazově, jak se většinou uvádí a čípek se mi taky zavírá dýl… pěkně mi to dřív motalo hlavu, ale teď už to tak neřeším. na fertility friend jsem se taky zaregistrovala, ale použila jsem to jen 2 cykly, protože jsem prostě neměla čas se tam přihlašovat a vyplňovat atd. navíc mi to určilo OVU vždycky jinak, než si myslím, že opravdu byla…(možná je to i tím zpožděným nástupem BT). navíc, jak jsem se přihlašovala tak sporadicky (1-2 za měsíc), tak mě vyškrtli z top uživatelů
a nešly mi vytisknout grafy, tak jsem to odpískala. ![]()
zvýšení o 0,1 stupně za hodinu paltí jenom zhruba. u mě tento skok platí jenom mezi 6-8h a pak už to zůstává stejné, ačkoliv se tvrdí, že vrchol má teplota v 10h. s měřením taky trošku zamával teď ten posun času na letní!!! měříš vlastně o hoďku dřív než předtím, ale to se srovná. ![]()
co se týče cyklu, tak jaký byl před HA si fakt už nepamatuju
, s HA 28 dnů na hodinu!, a minulý rok 28-34 dnů a pokaždé jinak! tento rok je to 26-28, tak uvidím, jak se to vivine dál. nejlepší by byl nějaký devítiměsíční cyklus ha,ha ![]()
já jsem de facto z prahy a v praze i upracuju, ačkoliv původem jsem z moravy - od slovenských hranic. odkud jsi ty?
Cami ![]()
Ahoj Cami.
Bohuzial kazda zena ma iny cyklus,tak je to velmi tazke,co plati pre mna,nemusi platit pre teba,
Na fertility friend som si prezerala grafy ostatnych zien,co graf to rozdielna krivka,a predsa ovulovali,
je to fakt zaujimave,splodenie miminka je taky maly zazrak.
Ten posun casu mi to fakt trochu skomplikoval,vobec som nevedela ako to mam pocitat a hlavne
to bolo v case ked som ocakavala ovulaciu.
S tym,ze sa kazdu hodinu zvysi BT o 0,1 stupnov -tak to u mna plati,skusala som to a vyslo mi to.
Ale najlepsie je to ked mas moznost merat BT v ten isty cas,bohuzial to nie je moj pripad.
Mne by sa tiez pacil ten devetmesacny cyklus.
K tym snazilkam -prave v pondelok som napisala novy dennicek Nove snazilky:-)), dil 6 - JAK VYZRAT NA OVULACI
a je to o ovulacii,jukni,su tam skvele holky,urcite zapadnes.
Ja som povodne z vychodneho Slovenska,momentalne v USA,inac byvame s manzelom v Prahe.
Zatial sa maj pekne,Juli.
Ahoj holky, je možné abych 7DC měla už bílový hlen? je pravda, že minulý měcíc jsem ho měla také dříve 11DC. A kdy je dobré se tulit, kdy je vrchol OVU, když se zjistí ten bílkový hlen?
Ahoj nevite muze se objevit bilkovy hlen tyden po ovu? Muze to byt treba uhnizdovani ![]()
Ahojky potřebovala bych pomoct
4.11 sem dostala MS ale MS mela spozdeni o 10 dni, plodné dny teda vycházejí na 19-22 listopad, s přítelem SME spolu spali 21.11.
Dnes 26.11 sem měla bili výtok spise hustější ze při curani to ze me padalo ( Promiňte za výraz)
boli me v podbřišku taková divná bolest někdy az pichava.. Pálí me žáha to me nikdy nepalila
chtěla bych se zeptat jestli to může byt uhnizdovani vajicka, samozřejmě si udělám test ale na ten je čas.. Děkuji za odpovědi ![]()
Ahoj,
Uhnizďování spíše ne, to je celkem brzy. Je klidně možné, že ovu se zpozdila, taky to tak někdy bývá. Žáha v těhotenství pálí, ale ať dýl
ahoj julie,

tak jsem zpátky v pracovním procesu.
máš pravdu,že popsat v pár řádcích to, co nám snažilkám šrotuje v hlavě, není fakt jednoduché. já mám za sebou 4 měsíce snažení, takže jsem oproti tobě de facto „začátečník“, ačkoliv mi to přijde už hrozitánsky dlouho. manža mě utěšuje,že je to tepr chvilka, ale znáš to…
taky si furt říkám, že až příroda dá, tak to bude, ale já už mám veškeré studování, cestování a pracování za sebou a biologické hodiny neťukají ale doslova tlučou. letos nám s manžou táhne na 30. kolik je tobě, jestli můžu vědět?
jinak já jsem taky hrozně ráda, že jsem se naučila poznávat svoje tělo, takže teď nejsem zbytečně natěšená při každém píchnutí v podbřišku. mám totiž mírně citlivá prsa vždy už 3.den od OVU a taky pár dní ten hustý hlen v luteální fázi, kterým se prý chrání čípek před infekcí po oplodnění a uhnízdení a tak, takže jsem ke všem těmto „příznakům/nepříznakům“ střízlivější.
tento měsíc jsem měla moc hezký - hory, sluníčko, tulení a tak, žádná velká měření … ale dlouhý přesun do alp mi odsunul ovulaci až na 18.den a bílek se mi objevil ještě ve 2.dni zvýšených teplot, takže to bylo opravdu nějaké pomíchané…
navíc si nejsem jistá, jak je to s mojí BT. vzestup od normálu o 0,2 stupně nastane vždy až 2.-3. den po jasném poklesu (v den poklesu mám i pozitivní OVU test), takže si nejsem jistá, který den vlastně tu ovu vlastně mám. no hlavní je, že jasně probíhá a že ty dny kolem využíváme
taky se netulíme jenom „dle rozvrhu“, ale naopak v našem věku je potřeba přírodě i trošičku pomoct, že
tak přeju hezké připravování na snažení bez žádných zdravotních komplikací jako v minulosti
Cami
PS: dívala jsem se na složení vitamínů Calibrum (1mg B6 v tabletě) a nepřijde mi, že by bylo složení podobné tomu „optivitu“, složení vitamínů Centrum se mi nepodařilo na internetu najít.