Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj, sice s krizkem po funuse, ale pro info- celiakii ma obrovske mnozstvi lidi, akorat o tom bohuzel nevi. Kamaradka sla na testy jen z toho duvodu, ze zjistili celiakii zcela nahodne jeji sestre. Nemela vubec zadne problemy ani priznaky, takze se ji na ty testy ani nechtelo, predpokladala, ze ji nema, a ma… to stejne jeji mala dcera- uplne bez problemu a protilatky v krvi pozitivne. Celiakie je casto bezpriznakova a zjisti se az po mnoha letech, kdy se problemy nakonec objevi. Kamaradka dr mi rikala, ze bohuzel tento problem alergie na lepek je v dnesni dobe obrovskej, diky geneticky upravovane psenici. Drive to tak nebylo. Proto je tolik alergii atd, jime humusy. A presne, jak tady napsala anonymni, neni o co stat. Ne, ze bych lepek vyradila uplne, ale rozhodla jsem se ho castecne omezit, diky teto informaci, a taky diky precteni jednoho clanku od dr. co se celiakii zabyva. Sama celiakii nemam, prave jsem si delala dany test. Kamaradka si ho delala pred mesicem take jen tak, vysel pozitivne, sla na krevne testy a celiakie potvrzena. Takze to jsem vlasne puvodne chtela napsat- ze ten test opravdu funguje, uz vice lidi potvrdilo.
U ditete by pry mel fungovat uz v tom roce- roce a pul. Pa ![]()
@Bambulka12 Jsem si samozrejme vedoma toho co pises, presto - na vysetreni cekame temer tri mesice, objednaci doba je dlouha. Rozhodla jsem se tak s ohledem na stav dcery. To co se deje po zavedeni diety je pro me ten nejlepsi dukaz… lepek uz ji nehodlam davat, stejne neni o co stat. I kdyz bylo mi receno, ze protilatky se dostavaji na normalni hladinu tak za 6 mesicu. Biopsii bych ji stejne nenechala udelat.