Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Zajímalo by mě, zda někdo zkoušel tento test na celiakii.
Docela mě to zaujalo, bohužel se dá použít, až když dítě lepek dostane.
Toto píše lekarna .cz:
//Na základě nových objevů špičkových vědců, finská firma AniBiotech vyvinula nový, přesný, snadno použitelný, rychlý krevní test pro odhalení celiakie ve spojení s IgA protilátkami proti transglutamináze, který kompletně a přesně ukáže vztah k nemoci.
Biocard Celiac Disease Test byl patentován v loňském roce. Výsledky tohoto testu byly porovnány s výsledky biopsiemi ověřenými klinickými diagnózami na Universitě v Tampere. První praktické zkoušky testu ve větším rozsahu se uskutečnily v maďarském Szolnoku s výsledky, které potvrdily očekávání vědců i firmy AniBiotech.
Provedení testu je snadné odběrem velmi malého množství krve z konečku prstu, jehož výsledek je znám po 5 minutách. Test je určen zejména k domácímu použití nejen u lidí již diagnostikovaných celiakií pro kontrolu dodržování bezlepkové diety, ale hlavně u lidí nediagnostikovaných se zdravotními problémy, jejichž příčina nebyla dosud objasněna. Patří mezi ně střevní potíže, častá nevolnost, bolesti břicha, průjmy, zácpy, bezdůvodná únava, osteroporóza, vitamínové a minerálové deficity (nedostatek železa, vápníků apod.), sterilita a naopak vícečetné potraty atd.//
Tak asi nikdo, co? Asi, až zavedeme lepek, tak ho pak prubnu, jen tak sama pro svůj pocit, že je vše v pohodě. No nebudu si tu psát sama se sebou, když si vzpomenu, tak příští rok napíšu, jak to dopadlo ![]()
cicinko, ono by to jinak neslo, dokud clovek neprojde lepkovou zatezi (a to alespon 3 mesice) tak se nemohou projevit pripadne protilatky signalizujici celiakii
test jsem jeste nezkousela, ale jelikoz tatinek je celiak, tudiz pro mrnouska zvysene riziko, tak chci v roce udelat klasicke krevni testy (s lepkem jsme pomalu zacali v 8.mesici), tak snad vyjdou negativne, pokud jo, tak pak stejne jednou rocne maleho pro jistotu zkontroluju timto testem, tak jestli ho budes zkouset tak pisni zkusenosti ![]()
Mě právě překvapila vysoká věrohodnost testu, myslím kolem 95%, to mi přijde hodně dobré. No a pak mi došlo, že se musí nejdřív vytvořit ty látky, které to má detekovat.
Pokusím se nezapomenout ![]()
Zkouším obnovit tuto diskuzi. Je tu někdo, kdo má s testem dobré zkušenosti? Dcerka má také problémy a jelikož jsem já celiak, tak mám velké pochyby, že to po mě zdědila
Je jí 18m a dr mi řekla, že jí testy udělá až ve 2 letech, aby měla v sobě dostatečné množství lepku.
@Kattynka89 Kattynko, s dovolenim se pridam
S testem nemam zkusenosti, ale zrovna resime u dcerky krevni testy - ma vysoke riziko s podezrenim na celiakii. Muzes mi, prosim, napsat co u Tebe znamena „dcerka ma take problemy“? U nas nikdo celiakii nema (a doufam, ze u male se taky nepotvrdi), takze nevim, co povazovat za priznaky…
Holky a proc vam mudr ty testy nechce udelat?!?!? Moji male je delala uz v 10 mesicich a ted ve 2,5 letech znova. Me treba diagnostikovali celiakii uz v jednom roce. Tak nechapu to cekani na 2 roky!
@Bambulka12 Já ten test teď sháním u nás ve městě po lékárnách a zatím bez úspěchu, takže asi budu muset objednat přes net, ale jdu do toho. Těch 500Kč mi stojí za to, aby se popřípadě na to dřív přišlo a dcerka neměla problémy. Ono s příznaky je to hrozně složité. Každý může mít příznaky jiné. Já osobně měla silné bolesti břicha a neprospívala jsem. Ale brutálně!! V necelých 15-ti letech jsem vážila 34kg a to jsem vysoká, moje dětská to neřešila, takže mi zachránil život alergolog, kterého to napadlo. Udělali se testy, pak jsem jela do Motola na gastroskopii a tam mi oznámili, že mi chyběli tak 3 týdny života, že už jsem na tom byla dost špatně. Proto bych ráda tomuto předešla s mojí dcerkou. Ta má problémy hodně střevní. Má hodně kašovitou až průjmovitou stolici, která strašně moc zapáchá. Má nestrávené kousky ve stolici. Strašně prdí. Docela dlouho i trpěla na bolesti bříška. Měla nedostatek vitamínu B. Ten nám pak DR předepsala a kontrolní odběry nedělali, tak nevím, zda se to zlepšilo. Nechutenství k jídlu. Dřív byla strašný jedlík. Špatně mi spí - to jsem se dočetla, že může být také příznak. Příznakem je i mastná stolice, což nevím, co to přesně znamená, ale když se mi nedávno vykakala do bazénku, tak ta voda měla takový mastný film pak. Měla i ekzémy na tvářičce, zádech a rukou, ale ty vymizely po zimě. No a samozřejmě moc nepřibírá, ale to je jasné, když nejí, tak nemá z čeho moc přibírat
Snad jsem ti alespoň trošku pomohla. A jaké má problémy tvá dcerka?
@Hančíí A prokázal se dcerce test? Nevím přesně, proč nám ho nechce udělat dřív. Jediné, co mi řekla je, že se setkala s hodně případy, kdy se udělali testy mladším dětem, výsledky vyšly negativně, jelikož v sobě neměli dostatek lepku. Že v těch 2 letech děti jí už opravdu vše a lepek se v těle víc nastřádá. Jelikož jsem celiak, tak doma vařím bezlepkově. Takže dcerka má obědy převážně bezlepkové. Z lepku sní jen rohlík a pár piškotů. Tím jak moc nejí, tak do ní toho moc nedostanu. Ale před tím domácím testem bych jí chtěla nabízet víc věcí lepkových, aby se nestalo, že by výsledek byl falešně negativní ![]()
@Kattynka89 Tak to bych počkala toho půl roku a dávala jí jíst opravdu lepkově. Z těch pár věcí toho lepku v sobě fakt mít moc nebude a říká se, že před testy má být nějaký ten měsíc plná zátěž lepkem. Jinak ten test může být falešně negativní.
@Kattynka89 Ahoj Kattynko, ja jsem tento test delala dceri pred mesicem a vysel pozitivne… Dcera mela delsi dobu zazivaci problemy, byla chudokrevna, obcas zvracela, zacpa a zacala i hubnout. Vysel prakticky hned
Pediatra nas na zaklada vysledku poslala na gastro. Zatim neni vysetrena lekarem ale pro me je to jasna vec, mela jsem podezreni uz dlouho. Ted drzi dietu a za mesic co ji drzi pribrala 3 kila!
Jeste k tem priznakum - dcera ma takovy zvlastni ekzem (myslim ze to je ten duhringuv syndrom) a take se ji v poslednich mesicich zacaly kazit zuby. Je ji sest ale co si tak rozpominam prvni naznaky byly tak v 2,5 letech. Donedavna prospivala dobre, az tedy ty posledni mesice zacala na vaze ztracet. Pak se pridala velika unava a rozborem krve zjistena totalni chudokrevnost
Jo a ve skolce byla velmi casto nemocna. Takze tak. Drzim vam palce at se celiakie neprokaze.
@Kattynka89 No ja prave nevim, co povazovat za priznak a co ne… Dcerka ma 3,5 roku, takze lepku ma opravdu hodne a z toho, co popisujes, vidim u ni minimum. Stolici ma obcas ridsi, ale pak zase ma dlouhe obdobi, kdy je v poradku. Od narozeni ji spis malo, ale prospiva myslim normalne, vyrazku nema. Doktor mne upozornil akorat na vystouple brisko, ptal se, jestli to ma dlouhodobe, jestli miva i vetsi… Jo a ty bolesti briska - obcas si stezuje, ale asi to nic neni, vetsinou to „ukecame“ - takze zadne krece asi nema, to bychom nezamluvily ![]()
Ale nasla jsem na netu, ze jista forma celiakie muze byt i asymptomaticka, tak nevim…
@Kattynka89 Do dvou let ty testy prý nejsou moc průkazné. Nemusí mít dost protilátek. I moje dcera měla v sedmi letech protilátky jen hraniční, v osmi a půl již pozitivní. S váhou šla dolů už po třetím roce, pomalu nenápadně…Celiakií má prokázanou až teď, těžko říct, kdy u ní propukla. Počkala bych toho půl roku, a v případě negativity pravidelně opakovala, pokud ty celiak jsi. S biocardem zkušenost nemám ![]()
@Bambulka12 Dcera je víceméně asymptomatická-žádné průjmy se nekonaly, není chudokrevná. Jen měla pořád rýmu a byla unavená a náladová. Nehubla ale oproti růstu přibírala málo. Přesto měla Marsh 3b ![]()
@Anonymní píše:
@Kattynka89 Ahoj Kattynko, ja jsem tento test delala dceri pred mesicem a vysel pozitivne… Dcera mela delsi dobu zazivaci problemy, byla chudokrevna, obcas zvracela, zacpa a zacala i hubnout. Vysel prakticky hnedPediatra nas na zaklada vysledku poslala na gastro. Zatim neni vysetrena lekarem ale pro me je to jasna vec, mela jsem podezreni uz dlouho. Ted drzi dietu a za mesic co ji drzi pribrala 3 kila!
Před vyšetřením drží dietu? Jestli ještě neměla na gastru odběry, případně biopsii, tak už správného výsledku ani nemusíte dobrat.