Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahojky všem,
můj syn (5 měsíců) má atop. ekzém. Dokavaď byl jen na Nutrilonu HA, byl v pohodě…jen měl trošku sušší kůži na prsíčkách. Jelikož byl čas přejít na zeleninku a má se začít mrkví, tak jsem mu dala první lžičku od Hami. Měl ji asi 2 dny, potom měl jednou brokolici a potom mrkev s bramborem. Najednou se hrozně osypal v obličeji, nikde se mu to jinak nezhoršilo. Tak jsem mu zeleninku přestala dávat a koupila Lipobasi repair a mazali jsme. Do včera byl čistej jak lilie, zeleninu neměl víc jak týden. Abych zjistila, jestli je tedy alergický na zeleninu a jakou, dala jsem mu včera k obědu opět mrkev. Do večera byl zase v obličeji dost osypaný a to i tam, kde před tím ne jako je čelo, za ušima… Teď se Vás chci zeptat: Čím ho teda krmit, když je alergický i na mrkev? Já myslela, že ta je nealergenní? Předtím jsem spíš vsázela na tu brokolici, ale mrkev? Čím krmíte Vaše dětičky? Díky za odpovědi.
Ahoj, můj muž třeba na mrkev alergický je, i třeba na brambory, hrášek, jablka… Všecko ale v syrovém stavu, vařené mu to nedělá nic. On se teda neosypává, ale něco se mu vždycky zduří v krku
Tak jsem taky zvědavá, jak na tom budem s těmato potravinama my…
Jestli malému mrkev nesedí, tak mu ji nedávej a dávej jinou zeleninu a hotovo… ![]()
Jeste mu zkus uvarit tu mrkev nedavej sklenicky ale svoje varene.
Já už bych se mrkve raději vyhla. Zvlášť,když píšeš,že druhá reakce byla horší. Podle mě,je spousta možností. Brambory,brokolice,květák,cuketa,dýně.. Není řečeno,že se osype i po brokolici. Podle mě je mrkev dost alergenní,já sama jsem též na ni alergická,ale stejně jako muž od Anguy
(též se mi po syrové mrkvi něco zduří v krku
) Takže já radím vynechat, nezkoušela bych to s domácí.Zvlášť,když skleničková mrkev je kontrolovaná,a ta kupovaná v nějakém hypermarketu zas až tak není. Ale zas je pravda,že do skleniček občas přidají i něco jiného,není to pouze samotná mrkev)
Jenom poznamka, alergenni je cokoli - neexistuje neco, na co by nebyla alergicka reakce nikdy…takze muze reagovat na i na potravinu z „nealergenniho“ seznamu - svete div se, nase beruska je alergicka na ryzi…treba.
hm, muj Nicolas mel taky po rizovych oplatcich od Hippu prujem ale rizove kase jsou zase bez lepku. Tak to si opravdu nevyberes, existuje taky bio mrkev je draha ale to je asi jediny zpusob jak zjistis zdali ma alergii na mrkev nebo jen na ty prisady co davaji do tech prikrmu.
My budeme zkouset mrkeve teprve tento vikend a uvidi se co a jak.