Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Dobry den, mam dotaz ktery tu uz jiste byl
nekolikrat zodpovidan ale myslim ze
kazda z nas kdyz ma nejaky problem
radeji slysi odpoved na konkretne svuj
problem tak ze vas moc prosim
o zodpovezeni: Mam 7tydeni hjolcicku, plne kojenou porodni vaha 3640g nyni
5300g takze prospiva dobre ale problem
je ze celkem casto po jidle zvraci(ne
obloukem) ztreba i 6× do hodiny po
kojeni. Nejprve zvraci vodove s bilymi
kousky a cim dele je to od posledniho jidla tim je to blinkani hustsi(trochu jako tvaroh
s tahavymi slinami) je fakt ze ji hodne a
nekdy i dost hlta ale je to normalni?
Nemuze mit nejakou nemoc? A jak tomu
predchazet? Dekuji moc za odpoved
Může to být citlivý reflux. Mám 8-týdenního syna a trápí nás to hodně. Klidně 2 hodiny po kojení se pozvrací a lítá mu to i nosem
Po kojení ho nosím klidně 3/4 hodiny, aby si krknul a pak se stejně pozvrací. Doktorka nám doporučila polohovat (hlavička výše než zadeček), aby pod hlavou bylo tak 10-15 cm a přípravek Nutriton od Nutrilonu (zahušťuje mateřské mléko). Hustší mléko se hůře zvrací.
Je to normální, když odstříkáš, tak se u MM oddělí také vodová část a tuková. Ono některým to trvá, než se jim to trávení urovná…dcera byla a je to samé, teď je to už mnohem lepší, ale ublinkává občas doteď ![]()
Je to normální. Pokud neblinká obloukem, normálně prospívá, tak to neřeš. Zřejmě má reflux, trpí tím, ve větší či menší míře, většina kojenců. Prvorozený blinkal taky, přestal po najetí na příkrmy. Druhorozený měl (a má) hodně silný reflux, blil jak šakal a blinká dodneška ( má 7 měsíců).
Je to normální, dělaly mi to obě, blily fakt kaluže. Na pozoru bych byla, jen kdyby přestala přibírat.
Náš malej neblinkal tolik, ale na to občasný blinkání pomáhalo, když jsem ho aspoň jednou během kojení nechala odkrknout. Pomohlo to i na bolavý bříško.
Malej taky blije. Je mu 3,5m. Ale pribura 800g za mesic takze neresim…
Souhlas s holkama, malá mi taky tak blinkala, to husté je natrávené mléko. Nic moc nám na to nepomáhalo, jen se to postupem času zlepšovalo. Trochu nám pomohl sirup gastrotuss, ale byla jsem nedůsledná, malá mi ho plivala. Vzpomínám si na první vycházku, vypravovaly jsme se snad na desetkrát, jakmile jsem ji položila začala blinkat, tak jsem ji pořád dokola převlékala
![]()
Jinak jsem měla v postýlce molitanový klínek, aby měla hlavičku výš a pod nohama postýlky u hlavy ještě knížky, doktor mi řekl, že ten úhel může být až 40 stupňů. No a trpělivě čekat na odříhnutí, malé to občas trvalo i půl hodiny.
A holky kdyz ji podepru matraci, aby mela vejs hlavicku, nebude to mit nejaky vliv na funkci monitoru dechu?
@alesa25 kdyz si koupis ten klinek pod hlavu a das ho na matraci pod prosteradlo, tak ne, mam nanny a na funkci to nemelo vliv a kdyz podlozis nohy postylky knizkama tak samozrejme taky ne.