Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Krásný večer,
tak už zase zakládám školkové téma, omlouvám se
Dneska jsem se dozvěděla, že mi jeden synek ve školce od září už počtvrté
blinkal. Myslím, že vím, čím to je. Kluci vůbec nejedí zeleninu (myslím syrovou), a když ji jen ochutnají, tak hned plivou
Ve školce mají zeleniny dost. Jeden syn ji úplně ignoruje, druhý chce udělat paní učitelce radost a taky chce dělat to, co ostatní děti, tak ji vždycky statečně pozře. Jenomže pak se mu z toho udělá špatně a vyzvrací úplně všechno
Jsem z toho dost nešťastná. Chci zítra říct paní učitelce, aby mu ji vůbec nepodávala, tak doufám, že s tím nebude mít problém. Máte někdo podobnou zkušenost? Vyšly vám učitelky vstříc? Spravilo se pak blinkání?
Moc děkuji za reakce ![]()
@mončatka spíš bych děti naučila jíst zeleninu
u nás by byl asi problém, aby zeleninu nedávaly. Polovina jídla byla totiž z ní (pomazánky, přílohy a pod)
Ale uvidíš, třeba to půjde, zkus se domluvit..
@martina.se Já zeleninu zkouším doma pořád. Ale vím, že ji nemám dávat po hlavním jídle, spíš jen tak v menším množství třeba k chlebu. Kluci to asi budou mít po svém tatínkovi, kterému se dělá ze syrové zeleniny špatně dodneška
(Nikdy teda ale před klukama neukázal, že by mu bylo zle, naopak několikrát ji i demonstrativně snědl, aby bylo vidět, jak je zelenina dobrá
. )
@mončatka píše:
@martina.se Já zeleninu zkouším doma pořád. Ale vím, že ji nemám dávat po hlavním jídle, spíš jen tak v menším množství třeba k chlebu. Kluci to asi budou mít po svém tatínkovi, kterému se dělá ze syrové zeleniny špatně dodneška(Nikdy teda ale před klukama neukázal, že by mu bylo zle, naopak několikrát ji i demonstrativně snědl, aby bylo vidět, jak je zelenina dobrá
. )
@mončatka to jak u nás
kluk mi zeleninu sní jakoukoliv, ale zpracovanou.. Jediné co sní je udělaný okurkový salát.. Jinak nic čerstvé - jakože paprika, okurka- kyselé ano, zavařené, rajče ho natahuje..
Myslím, že to časem přejde, já bych to nelámala.. Já jsem prý byla jako dítě to samé-zelenina blé
, ale prostě postupem času jsem se to naučila..
Jinak jak píšu kluk mi sní zeleninovou polévku, květák vařený, samžený, prostě sní
Já bych to narovinu učitelce řekla.. U nás jsem ji hned řekla, že prostě rajče nejí, že ho to natahuje a prostě, mu to nedávají.. Máme jídelníček na chodbě, tak vím dopředu co budou jíst..
Zeptat se můžeš, ale u nás by to asi byl docela problém…
oficiálně se výjimky z jídelníčku dovolují jen na základě vyjádření lékaře, ale zase když zvrací, tak možná by to prošlo…
![]()
@kvaček S vařenou zeleninou taky žádný problém nemáme, ale ta syrová
Ale jsem ráda, že mají aspoň rádi jablka a hroznové víno + nějaké další ovoce. Taky to lámat nebudu, jen
je mi to hloupý kvůli učitelkám, co s ním mají starosti (i když on se chudáček tak snaží je potěšit) a je mi to líto taky kvůli němu, protože vím, že vždycky, když se z toho poblinká, tak je strašně nešťastný ![]()
@martina.se Jo přesně, děsní chlapi
S paní učitelkami to zkusím, zdají se mi obě hodně rozumné.
@mončatka no to je to, že oni am děckám naloží a myslí si, žae to budou jíst.. Přece i dospělí nemá rád něco.. Ü nás to je tak, že donesou na sotleček velký talíř zeleniny- mají tak asi 6 stolečku u každého sedí myslím 4 dětí, jeslti dobře počítám a prostě si děti berou co chtějí.. Mají tam nakrájenou zeleninu a každé si bere co má rádo..
@kvaček On ví, že to nemá rád, že ho toho bolí bříško, ale když to jedí ostatní, tak chce taky
To jeho bráška ví, že to nemá rád, tak si prostě nevezme.
Majda blije po mlíku, tak jí ho prostě nedávají, má místo toho čaj. (nebo pudink, krupici - nejí)
Spíš bych hustila do syna, že se nikdo nebude zlobit, když tu zeleninu nezbaští, že ho potom bolí bříško…
Plus ta domluva s učitelkama.
@Pipet To jsem mu přesně říkala, že se na něj nikdo nebude zlobit, když to nesní. Je pořád lepší nejíst ve školce syrovou zeleninu, než pak blinkat a být z toho nešťastný.