Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Prosím o rady zkušenějších…
Nevim kde si to mam vyzjistit, proto píšu vám, milé dámy, ženy, slečny… Mám šílenej strach, že nepoznam, že začínam rodit. A nechci jet do nemocnice zbytečně, protože sama auto nemám, manžel je přes týden v práci daleko, proto musím pořád někoho „otravovat“, aby mě dovezl na kontroly a podobně. Tak bych nejradši začala plašit až to opravdu přijde. No nic k problému.. Termín jsem měla včera a podle Dr pokud neporodim do neděle, pošle mě do nemocnice. Dneska ráno až do teď mě chytla taková bodavá bolest v pravém boku, je to teda dosti nepříjemný. Nechci si nic brát, žádný prášky nebo něco takovýho… břicho nebolí, nic mi jinak neni. Ale podle rad co mi doma předříkavají pořád dokola, i tato bolest by mohla být znakem blížícího se porodu… Tak se chci poptat i vás. Celé těhu bylo naprosto v klidu, jako bych snad ani těhotná nebyla
Ale hlavně teĎ, když čekam každou hodinu, kdy to na mě přijde, tak mam strach, abych do nemocnice přijela včas a stihla zalarmovat i tatínka…
Děkuju za vaše zkušenosti… moc mi pomůžou.
Vaše ustaraná prvorodička ![]()
nemyslím si, že by porod šel tak rychle, jsi prvorodička, takže nějaký čas je. Udělej si teplou vanu nebo teplou sprchou masíruj bříško. Pokud se bolesti rozjedou, je to porod, pokud ne, jsou to jen poslíčci.
Dej si teplou (ne vařicí, spíš tak něco přes 37 stupňů) vanu a hezky si v ní polež, zrelaxuje to svaly, uvolníš se, pokud už děloha nějak pracuje, tak jí tím dáš prostor k činnosti, pokud ne, tak se ti určitě alespoň trochu uleví od bolesti.
A proč by tě měl dr posílat v pondělí do porodky, vždyť nebudeš ani týden po termínu
Nebo jen že ti budou dělat poradnu a monitor? Protože na vyvolání je času dost, zvlášť u prvorodičky, které většinou rodí potermínově ![]()
neměj strach. Porod nepostupuje tak rychle, to bys musela být jedna ze sta, abys měla překotnej. Jak už psaly holky- dej si vanu, když to budou jen poslíčci tak to přestane a když ne, tak se to rozjede a budeš mít pravidelně stahy. Já měla vyvolávanej porod a rodila jsem 5,5 hodiny od prvního prášku.
Porodní bolesti by měly být pravidelné, třeba po 10 minutách, pak po 7, po 5. Dej si vanu, buď to ustane nebo se to rozjede.
Já jsem nikdy poslíčky neměla, jednou ráno jsem se vzbudila s bolestí, po 10 min další, pak po 7, celé dopoledne po 5. Ve vaně to nepřešlo, zase jsem rychle vylezla, protože mě to bolelo. Měla jsem to takhle celý den, kontrakce se zrychlily až asi v 9 večer, rodila jsem o půlnoci
.
Neboj, poznáš to ![]()
Gladys píše:
Dej si teplou (ne vařicí, spíš tak něco přes 37 stupňů) vanu a hezky si v ní polež, zrelaxuje to svaly, uvolníš se, pokud už děloha nějak pracuje, tak jí tím dáš prostor k činnosti, pokud ne, tak se ti určitě alespoň trochu uleví od bolesti.A proč by tě měl dr posílat v pondělí do porodky, vždyť nebudeš ani týden po termínuNebo jen že ti budou dělat poradnu a monitor? Protože na vyvolání je času dost, zvlášť u prvorodičky, které většinou rodí potermínově
Proč do nemocnice teda nevim… dle jejích slov „na pozorování“, ale pořád je vše ok, takže co z toho vyvozovat.. Abych se přiznala, s paní doktorkou nijak zvlášť spokojená nejsem, jelikož je sdílná jak.. a na co se nezeptam, to nevim. Proto jsem ráda, že jsem měla celé těhu naprosto bezproblémové a po porodu ji změnim. Ale spíš mě zaráží, že mě bolí záda než břicho ![]()
zádama to může začínat. Některý maminy mají křížový bolesti, já je teda neměla, ale kámoška říkala, že jí to začalo křížovýma bolestma a měla je úplně celej porod a prej na konci už vůbec nemohla tlačit jak ji to bolelo
ono taky každá máme porod trochu jinej,já zase měla strach, že nestihneme dojet do porodnice - rodila jsem ve Znojmě a bydlím v Brně. V 7 ráno ze mě šlo trošku vody - myslela jsem, že jsem si tím tlakem bříška ucvrkla - prý se to v posledních týdnech může stávat, tak jsem si dala vložku a lehla jsem si, moc toho opravdu nebylo a taky jsem byla 36+3tt. No a když jsem vstala ve 12 - měla jsem nařízeno ležet, jelikož se mi od 31tt zkracoval čípek, tak toho bylo víc, zavolala jsem tetě - jestli to může být plodovka, pak manželovi, ten přijel až za hodinu, dojeli jsme do znojma, to byly 4 a já bez bolestní a bez ničeho a rodila jsem až v 1.29, bolesti jsem začala mít v 9 večer a to bylo takový slabounké pícháníčko v podbřišku.
Takže buď v klidu, dej si vanu a uvidíš. Kdyžtak vezmeš tašku a pojedete, případně si zavoláš sanitku
, ale neboj, vše dobře dopadne a třeba už za pár hodin budeš ňuchňat poprvý svoje miminečko v náručí. Tak držím palce a dej pak vědět
![]()
Hlavně nespolihej na to že by kontrakce měli byt pravidelne.Ja je pravidelne neměla a taky sem nepoznala že rodim.Pravda porod to byl druhy ale každy porod a hlavne ty bolesti sou uplne jiny.Ja se taky bala že budu zbytečne brzy plašit a tak sem to odkladala no spiš mi to ani jako porod nepřišlo a to i přesto že sem si dala tu vanu jak každy piše,stoho sem moudra vubec nebyla.A taky sem malem porodila v sanitce byl to opravdu fofr.Ale prvni porod by takhle rychli neměl byt až na vijimky.
Ahoj holky, tak už jsem z toho magor, fakt…od rána mám bolesti, ale od rána po 10min.
občas to skočilo po 7, po 5 a zase se to vrátilo k 10
vanu jsem si dávala dopoledne a s bolestmi to nehlo, celé odpoledne jsem byla pryč, procházení se po parku ani jízda autem s tím nic neudělaly, teď si půjdu zkusit dát znovu vanu, ale nic od toho už nečekám…dopoledne jsem se už radovala, že bysme mohli mít prcka zítra u sebe a takhle to vypadá bledě, měla jste to některá taky tak, ty bolesti takhle dlouho stejný??
![]()
@ha-ne-le ja toto bolestive pichani mam kazdy den od 40tt..a jsem porad cela jsem 6 dnu po terminu..a nerodim..takze neboj urcite to poznas
@Reinka dej si tu vanu a uvidis, pokud to neustoupi tak radsi jed..
@maciček82 no, z vany jsem vylezla a pořád stejný
chvíli to bylo po 5min. a zase se to vrátilo k 10
tak já nevím, zase tam nechci plašit a být tam zbytečně dlouho
![]()
@Reinka ja nevim pokud to mas takhle celej den a neprachazi to..tak jed radsi jet nekolikrat zbytecne nez jednou pozde…i kdyby si te tam meli nechat
Já když měla bolesti, tak mi občas vynechali, tak jsem si myslela, že jsou nepravidelné, ale jen jsem některé prostě necítila. Klidně jeď, aby pak nebylo pozdě. Při nejhorším tě pošlou zpátky.