Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Dobrý den, mám pár dotazů ohledně Bohnic, pavilon 36. Musel jsem zavolat přítelkyni sanitku, protože začala mít halucinace, hlasy v hlavě, nikomu nevěřila a musela být 24/7 se mnou, protože jsem byl jediný, komu věří a cítí se bezpečně. Celkově si vytvořila svůj svět, vlastní svět v hlavě, a bylo to pro oba náročný.
Dnes jsem tam byl dopoledne poprvé a sestry milé a vstřícné. Přítelkyně má teď sama pokoj, protože není úplně v klidu a musí ji přivázat, bohužel. V tom pokoji jsem mohl být s ní, jít kouřit atd. atd. Přišel jsem potom večer, kdy byla jiná směna, a sestry mi u zvonku řekly, že přítelkyně spí a nemůžu k ní jít. Tak jsem jí psal, jestli spí, a ihned mi odepsala, že nespí a prosila, ať hned přijdu.
Tak zvoním zase a u zvonku byl někdo jiný a ptá se jiné sestry na přítelkyni a ta mu říká, ať mi řekne, že spí. Tak mi to následně řekne, že spí, a já říkám, že mi teď psala. Sestra vzadu začala nadávat a pustili mě dovnitř. Naběhli na mě dva lidi, že budu mít trestný čin a že na mě zavolaj benga. Já vůbec nechápal, co se děje a proč mě tam nechtěj pustit, když mě tam přítelkyně chce a nechce tam nikoho jinýho.
Přišel jsem do pokoje, přítelkyně ubrečená, šťastná, že mě znovu může vidět. Chtěl jsem s ní být na pokoji, ať máme klid. Přišla sestra a vyhodila mě z pokoje, že je zákaz být na pokoji, že do toho pokoje nejde vidět. Tak jí říkám, že tady máte v pokoji kameru a hlavně tu máte z toho vašeho kanclu okno do pokoje a vše vidíte. Dobrý, vzal jsem přítelkyni na cigáro, ať nemusí poslouchat, jak mě tam sestra zjebává. Byl jsem s ní cca hodinu, uklidňoval ji atd. atd.
Zajímalo by mě, proč dopoledne s první směnou sester bylo vše v pohodě a na večer s druhou směnou jsem tam dostával bídu. Přítelkyně dala souhlas, že tam k ní můžu jenom já a nikdo jiný. Rodina ji nechala v hovnách, když byla přítelkyně nejvíc psychicky KO, a nikdo za ní nepřijel, když potřebovala. Já ji tam prosil večer, ať napíše nebo zavolá rodině, ať za ní přijdou atd. atd. Sestra na dopolední směně mi řekla, že k ní nikdo jiný nemůže a že ani informace nikomu z rodiny dávat nemůžou.
Dobrý, tak říkám potom večer přítelkyni, ať dá rodičům souhlas, a tak jsem nakonec přítelkyni ukecal a šli jsme spolu za sestrou a říkám jí, že přítelkyně chce dát souhlas, aby přišli rodiče a i říkali info. Druhá sestra na mě čumí jak na idiota, že rodiče sem můžou přijít a že i info mají. Jsem tam z toho hrozně zmatený a vůbec nechápu, proč mi každý říká něco jiného. Hlavně přítelkyně má modřiny, něco s okem a celkově večer tam bylo všechno divný než dopoledne.
Byl tam někdo z vás? A ví, jak to tam chodí?
Omlouvám se, pokud něco nedává smysl a nedá se tomu rozumět.. mam hlavu na prasknuti z toho a mám minimum spánku.. tak píše zmateně
Doporucena navsteva je maximalne 3 hodiny odpoledne do 20 hod. Zřejmě vas nechali dopoledne ji navštívit, protože jste tam přišel poprvé. Nechápu, proc tam jste cely den. Nechte ji soustředit se na léčbu a nehledejte problémy.
Pri prijmu pacient vyplní, kdo muže dostávat informace o zdravotním stavu a kdo ji muže navštěvovat. Jsou to osoby určeny, někdy to muzou byt i osoby blízké.
Navstevy maji byt v urcene mistnosti. Sam jste uvedl, ze pritelkyne byla přivázaná k luzku, tím se vysvětluji modřiny.
Na jiných odděleních je mnohem přísnější režim. Návštěvy jen o víkendu, telefon jen třeba 30 min. denně. Soustřeďte se na léčbu a nechte ji léčit. A hlavně at ma klid a soustředí se jen na sebe, to znamená i velké omezeni telefonu a veci z venku.
@lilith1 píše: Více
Já taky zkušenosti ani radu nemám, ale chytnout se z příspěvku jedné věty a ještě ji překroutit (jít kouřit, to asi nemyslel do kouta pokoje) ![]()
Nedivím se, že nejsi v klidu. Zkušenost nemám, nicméně co mě napadá, vše bych si pro příště nahrávala na diktafon, při každé návštěvě. Když vše proběhne ok, smažeš, ale prevntivně vždy. Tady by to dávalo smysl, pokud by byly nějak předem nastavené návštěvní hodiny, léčba, léky ale pak snad není problém to říci, ne?. Proč proboha sestry lžou? Přítelkyně se ptát neustále na náštévách, jak probihá léčba, jak se k ní chovají atd. Při pochybnostech rozhodně řešit s primářem
Příspěvek upraven 08.04.26 v 15:38
@Anonymní píše: Více
Dobře, ale proč sestry lžou a neřeknou to? Tohle by přece pochopil. Je přece pochopitelné, že má o ní obavu. Jednání mi to teda přijde šílené, aby ho pustili a následně mu hrozili policii? Kde to jsme?
@Milanek5552 píše: Více
Celé je to divné. Přece tam platí nějaké pravidlo, a to se má dodržovat. Nechápu tedy, proč jedné sestře nic nevadí, a druhá ti vyhrožuje policií. Oni jí přivazujou jen na noc? Nebo kdy? Když píšeš že jí přivazovat musej, tak jak ti mohla hned napsat?
Chodˇza ní na návštěvy, ale asi není dobré abys tam s ní byl pořád. Ona je na tebe hodně upnutá a vůbec se pak nesoustředí na léčbu ale jen na tebe. Jak tam bude dlouho?
Ahoj, na pavilonu 36 v Bohnicích v přízemí jsem byla 2-krát od jeho poměrně nového otevření. Před rokem a před dvěma. Je to dříve nazývaný „neklid“, bývalý pavilon 27. Personál je tam jak kdo, některé sestry a sanitářky a sanitáři celkem ok - i když spíš minimum, některé hrozné. Mně tohle udělali ještě na bývalém pavilonu 27, spala jsem, přišla ségra, oni jí řekli, že jsem neklidná a agresivní, taky jsem byla na izolaci. Ségra si vynutila mě vidět a já spala, takže taky lhali, prostě ji tam nechtěli pustit.
Upřímně odtamtud taky nemám moc dobré zážitky, vloni jsem tam skončila po traumatu a pokusu o sebevraždu a střední zdravotnický personál se úplně hezky nechoval většinou. Ale primář a doktoři fajn, takže doporučuji vše řešit s nimi na vizitách, případně si s nimi domluv pohovor ty a vše proberte. My si tam s jednou holčinou stěžovaly na nevhodné chování jedné sestry a řešilo se to, pozvala si ji staniční a rozebírala to s ní a pak zas s námi.
Jako uznávám, že je těžké tam pracovat, ale někdy je jejich chování neomluvitelné. Určitě vše domlouvej s lékaři, ať to máš potvrzené od nich se souhlasem přítelkyně. Držím palce, ať je jí brzy lépe a můžou ji přeložit. Kdyby tě cokoliv napadlo, klidně napiš.
@Anonymní píše: Více
Nemáš moc pravdu, byla jsi tam? Návštěva může být celou návštěvní dobu, za mnou třeba v jeden den přišlo i víc návštěv. Ale v případě, že by byla přikurtovaná a mimo, tak mohou návštěvu ten den zakázat, to se mi vloni taky stalo, nepustili tam jednou kamarádku, jinak ale návštěvy podporují a snaží se, aby člověk nebyl tolik vytržen ze svého prostředí.
Návštěvy se nikde nevyplňují, může přijít, kdo chce z blízkých pacienta, pouze pokud vysloveně někoho nechce, může ho napsat a toho pak nepustí. Jinak jen podávání informací o zdravotním stavu se vyplňuje - pacient si určí, komu lze informace podat. Návštěvy tam mohou být v terapeutické místnosti, v jídelně a v atriu venkovním, kde je pak i kuřárna, ale já taky měla několikrát povolenou návštěvu přímo na pokoji, když jsem tam byla sama. Ale to záleželo na sestře. V Bohnicích nikde přísnější režim není, tohle je „neklid“, nepřísnější dospělé oddělení. Mobily mají u sebe uložené sestry, ale pokud toho je člověk schopen a nevolá například policii, není v mánii a nevolá někam nesmyslné a třeba hádavé hovory, tak pacient může mít mobil celý den u sebe.
Nevím, čemu říkáš soustředění se na léčbu, když tam de facto nejsou žádné aktivity, člověk někdy jen leží na izolaci, dostává léky, jednou denně dopoledne vizita, ale jinak nic moc, naopak za návštěvy jsem vždycky byla hrozně vděčná, i když mi bylo zle.
@lilith1 píše: Více
Vapování potají jde. Jsou tam sice na většině pokojů kamery, ale třeba pod peřinou, nebo holky vapovaly ve společenské místnosti. Jako ano, je to zakázané, ale kolikrát si toho personál nevšimne.
@Jazmine píše: Více
Jsme na pavilonu 36 právě, tam se někdy dějí dost „nemilé“ věci. Píšu výše, zažila jsem to samé, když návštěvě něco nalhali a nechtěli pustit.
No a večer jsou povolené návštěvy? Součástí léčby je taky nějaký režim, na to nezapomeň.
A co má s okem? Naznačuješ snad, že ji tam bijí? Nemohla si to udělat sama? ![]()
Příspěvek upraven 08.04.26 v 16:41
@lucad77 píše: Více
Návštěvy jsou de facto a po dohodě 8-20 h. I když nejvíc doporučené mezi 14 a 17 h. Směny se mění někdy kolem 18 h, nebo 18:30 h, už nevím přesně, ale je možné, že se tam návštěva potkala s večerní směnou.
@Lollitka píše: Více
Možná no. Na druhou stranu on je „jen“ přítel, čili vlastně příbuzného nic no. Navíc nevíme, z čeho ty stavy ta přítelkyně má, možná potřebují taky čas na diagnostiku bez rušivých vnějších vlivů, nevím.
A ještě něco, souhlas s podáváním informací neřeší sestry, ale lékaři, jedině těm může přítelkyně podepsat, komu ty informace lékaři mohou poskytnout, sestry nic neposkytují.