Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Zdravím, potřebovala bych názor nebo radu od maminek, co řešily podobné chování u dítěte
Mám chlapečka, v červenci měl 3 roky. Už delší dobu má panickou hrůzu z jakékoliv špíny, smetí, vlasů… nesnese ani malinko špinavé ruce, ani když si na prst omylem kapnul jogurt, tak to nemohl nechat jen tak. Vše utírá do kalhot(asi jako většina dětí) a nebo za mnou hned běží, abych mu ruce nebo oblečení, kde se zašpinil, utřela. Přijde mi, že se to s věkem stupňuje, ač jsem doufala, že to bude ustupovat. na žádné smítko ani nesáhne, jen mi ho vždy ukáže, abych ho šla uklidit. Kdž je ve vaně nějaký můj vlas a při sprchování k němu doplave, dostane úplný záchvat. Začne strašně ječet, většinou se i rozpláče, úplný záchvat. Strašně se těchto věcí jakoby bojí. Myslíte, že bych to měla začít řešit s nějakým dětským psychologem? Mám strach, aby se to nezhoršovalo a nakonec se nechoval jako např. Jack Nicolson ve film Lepší už to nebude, který něčím takovým trpěl a měl např. nakoupenou velko zásoby mýdel, přičemž každé použil jen na jedno umytí a poté vyhodil… ![]()
Ahoj, s dcerou resime od mala vsechny mozne strachy, tebou popisovane obdobi mame taky za sebou
. U psychologa jsme nebyli ani to nemame v planu, s vekem se to zlepsuje.
Ahoj, toto má můj synovec, u kterého diagnostikovali atypický autismus, má těchto „problémků“ víc, takže pokud je to jen toto, tak to bude určo dobrý.
@Silky123 píše:
@Nicki.MinajAhoj, toto má můj synovec, u kterého diagnostikovali atypický autismus, má těchto „problémků“ víc, takže pokud je to jen toto, tak to bude určo dobrý.
Autistu nemáme, to si myslím, že by poznala i doktorka na preventivce ve 3 letech a i já bych si všimla nějakých změn v chování. Řešíme jen tohle, tak snad to s věkem zmizí ![]()
Ja to mela taky. Z cizich vlasu se mi chce zvracet, obzlast z tech mokrych. Cokoliv ve vode mi starsne vadi - treba kdyz plave vlas (i muj), nebo kus smitka. Stitim se cizich zachodu, umyvadel, autobusu, metra, nadobi v hospode, na verejne wcbych nikdy nesla.
Celkove vsechno utiram a desinfikuju. Jako mala jsme to mela taky, tedka se snazim otrkat, protoze vim, ze nejsem normalni. Vsichni mi to taky rikaj. Kdyz ja se tak stitim vseho…
jsem psychous no ![]()
tak ho nech, treba ho to pustí ![]()
2 ze 3 dětí ![]()
Holku to přešlo kolem 6 roku, byla fakt psycho, všechno muselo být vyrovnané, kapka vody na tričku, peklo, postel musela být uplně dokonalá, deka narovnananá, jídlo na ruce to bylo hrozný, nevzala do ruky mince, klíče, protože to smrdí, milionkrát si denně myla ruce
přála bych ti vidět teď její pokoj
![]()
Posledníček, je taky Monnk, nesnáší špinavé ruce, něco rozlitého, něco rozbitého, jeden čas utíral i chodník venku
teď o víkendu v lese, pomalu plakal u každé rozkoplé nebo ožrané houby, prostě nejsou dokonalé ![]()
A nejstarší syn nesnáší když na něj někdo sahá, nebo když by chtěl od něj někdo napít, nebo kousnout, nebo potáhnout z cigára.
Já jsem taky trošku úchylná, nesnáším když na mě makají cizí lidi, když je opatlaný záchod, umyvadlo, nerada jezdím sockou, protože tam sahají špinavý lidi je toho spousta ![]()
Jako malá jsem taky neměla ráda špínu a maminka mi musela hned čistit ručičky a měnit oblečení. Každopádně mi to do puberty ani dospělosti nevydrželo a je ze mě úspěšný bordelář, mistr zmatku a nepořádku ![]()
Díky za příspěvky, já se s tím právě nikdy v takové míře nesetkala. Sama nerada jezdím mhd, na veřejných wc si na záchodovou desku nesednu, kliky otvírám loktem… Ale zrovna vlasů nebo nějakého smítka se nebojím. Snad to tedy s věkem přejde, protože když ž spustí ten svůj amok, je to tak, aby k nám poslali sousedi sociálku ![]()
@Bobo87 píše:
Jako malá jsem taky neměla ráda špínu a maminka mi musela hned čistit ručičky a měnit oblečení. Každopádně mi to do puberty ani dospělosti nevydrželo a je ze mě úspěšný bordelář, mistr zmatku a nepořádku
pod toto se podepisuju
..byla jsem uplně stejná..za to tedko
zakladatelko zatím bych to neřešila..protože je ještě moc malej, každopádně pozoruj, okud by se ti zdálo, že se to spíš zhoršuje, oaradila bych se zatim jen s dětskou dr, ta by ti taky určitě dokázala nějak oradit co a jak..ale myslím, že to neni nic…
Mému synovi tedy špína venku nevadí ani v bytě, ale nesnese nic ve vaně. Když je tam drobeček, vlas a jiné tak spustí takový vřískot, až záléhají bubínky. S věkem se mu to nezlepšuje, začalo to někdy v roce a trvá to dodones (2 a 3/4 roku). Také se modlím, aby mu to nezůstalo. A autistu rozhodně doma nemám. Je bystrý, nadmíru společenský, kontaktní a rutinu nevyžaduje. Kromě toho má i jiné strachy… Byly doby, kdy se bál lesklé dlažby na veřejných místech, teď je to zase veškerý hmyz…
Je to hrozná otrava, ale řešit to nehodlám… Prostě z toho bude muset vyrůst nebo se naučit to akceptovat.
@Chawa píše:
Mému synovi tedy špína venku nevadí ani v bytě, ale nesnese nic ve vaně. Když je tam drobeček, vlas a jiné tak spustí takový vřískot až záléhají bubínky. S věkem se mu to nezlepšuje, začalo to někdy v roce a trvá to dodones (2 a 3/4 roku). Také se modlím, aby mu to nezůstalo. A autistu rozhodně doma nemám. Je bystrý, nadmíru společenský, kontaktní a rutinu nevyžaduje. Kromě toho má i jiné strachy… Byly doby, kdy se bál lesklé dlažby na veřejných místech, teď je to zase veškerý hmyz…![]()
![]()
Je to hrozná otrava, ale řešit to nehodlám… Prostě z toho bude muset vyrůst nebo se naučit to akceptovat.
Hmyzu se taky bojí, na louce utíká před motýlem, na zdi mi ukazuje můry a jinou havěť, co k nám vleze. Ale přiblížit se k ní, to ne.Jen mi řekne, ať to zaplácnu, i když ví, že třeba berušky necháváme žít a zabíjet, ač jde o hmyz, není správné.
Mam taky doma, dva matlaji, jeden rve
no, chce to mit horu ubrousku
a vydrzet..mimochodem pri uklidu je neocenitelnej
@Nicki.Minaj píše:
Hmyzu se taky bojí, na louce utíká před motýlem, na zdi mi ukazuje můry a jinou havěť, co k nám vleze. Ale přiblížit se k ní, to ne.Jen mi řekne, ať to zaplácnu, i když ví, že třeba berušky necháváme žít a zabíjet, ač jde o hmyz, není správné.
Kdyz na me cca ve trech letech jednou sedla moucha tak jsem pry rovnou omdlela ![]()
@jizvíková píše:
Mam taky doma, dva matlaji, jeden rveno, chce to mit horu ubrousku
a vydrzet..mimochodem pri uklidu je neocenitelnej
To máš pravdu, vidí i to, co já ne ![]()
@Nicki.Minaj Myslím, že z toho prostě musí vyrůst… Já být Tebou, tak to nechám být, občas bych mu vysvětlitla, že se vůbec nic neděje (třeba u hmyzu zdůrazňuji, že vyhýbat se musí pouze tomu, co dává žihadla apod.). Teď si třeba spolu čteme knihu o hmyzu, moc se mu to líbí a možná i trochu zabírá… Co se týká špíny venku, to moc neporadím. Špínu ve vaně řeším tak, že 3× něco vyberu (opravdu vadí mikromilimetrový drobeček), a pak se jde z vany s tím, že on to ví, že už víckrát prostě vybírat nepřijdu (miluje vodu) a teď jsem začala ho to učit sama. Koupila se mu malou síťku (dětskou rybářskou, dobře se s ní chytají věci) a vybírá si to sám. Venku problém nemáme, ale asi bych to řešila tak, že bych mu pokaždé dala mokrý uboursek, aby si to sám utřel a později by dostal batůžek na záda, ať si to komplet obstará sám… Často je to přestane bavit. Možná to nedělám správně, ale takto je to u nás snesitelné!
ALE POPRAVDĚ, HLAVU SI S TÍM MOC NELÁMU, JSOU MNOHEM HORŠÍ VĚCI… :d :d :d