Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj, mám 7 měsíčního syna a nedávno jsem s nim zašla do bazenu a chtěla jsem ho začit učit s plaváním. Bohužel dřív to nebylo možné. Ale on strašně plakal a po 3 minutách jsme vodu opustili. Od té doby už jsem tam raději nešla, ale ted mi u koupání strašně brečí a ječí. Moc se bojí a je to opravdu hrozný. Vubec nevim, co s nim budu delat v lete až mu napustim malý bazenek. Nemáte někdo radu nebo podobnou zkušenost? Zlepší se to samo, nebo ho nejak inspirovat vodou?? Dřív se mu koupání líbilo a plácal kolem sebe ručičkama.
Ahojky.Nechala bych ho tet chvilku a uvidíš že za čas bude vodu milovat.
Náš malej začal ječet ve 3 měsících pak to spravilo lehátko a pak zas začal asi v 6 a zase za měsíc přestalo a vždy v těch řvacích období jsme prostě plavání ve vaně omezily co to šlo
.tet vodu miluje
Ahoj,
pro něj ten bazén byl neznámý prostor se spoustu vody. Pokud vodu ve vaně měl rád, tak se vody určitě nebojí, jen se asi polekal. A možná byla pro něj chladná voda, nevím jakou vodu máte u vás v bazéně, u nás je 27°C a to je dost chladná i pro dospělého. Chodím s malým od 4měsíců do kurzu pavání, nejprve jsme začali ve vaně, to se malému moc líbilo, ale jak jsme od půl roku začali chodit na bazén, tak mi taky plakal. Instruktorky nám radily, aby jsme s dětmi hlavně nevycházely ven z vody, když začnou plakat. Měli jsme je prostě zabavit hračkami a zpívat jim. U malého nezabíraly hračky ani zpěv, ale vždycky jsme to celou lekci vydrželi. Neplakal pořád, chvílemi se uklidnil a potom začal znova. To víš, že mi to rvalo srdíčko. Plakal pár lekcí a potom si zvykl. Teď je ve vodě spokojený, hrozně rád se potápí a nechce z vody ven.
Chce to vydržet. A neboj on si zvykne a bude vodu milovat. Hlavně s nim ve vodě dělej blbiny a uvidíš že to bude zase dobré.
A koupe se normálně ve velké vaně doma? nebo ještě v malé vaničce? Může se děsit toho prostoru, ne vody.
Jinak bych to taky nehrotila, prostě pozvolna přivykat a hlavně nestresovat a v klidu zabavit, uklidnit písničkou, hračkou a ukázat radosti, jako cákání apod. Malé se třeba moc líbilo, když jsem v bazéně dala takovou tu plastovou kuličku pod vodu, tam ji pustila, tak ona pak vyletěla nahoru nepředvídatelným směrem a malá se smála.
Pokud už máš zaplacený kurz, tak bych se zkusila domluvit, že bych pár lekcí vynechala s tím, že by tě pustili do bazénu někdy v mezi pauze (když nikdo zrovna neplave) na 5-10 minut, jen proto, abyste nerušili lekci a malý si postupně přivykl na ten prostor, ale ono to hodně záleží na ochotě těch lidí.
Ahoj, právě že už je od 3 mesicu ve velké vaně, nekdy na lehatku, jindy v ni sedí. Voda v bazene je 33 stupnu, takže trochu chladnejší než ve vaně, ale o tolik zase ne. Asi jsme udělali chybu, že jsem s nim hned šla pryč. No tak já na něj pospíchat nebudu a proste ho nechám být. Škoda, chtěla jsem, aby mi taky pekne plaval pod vodou a naučil se plavat brzy. A vubec když jsem včera viděla ve zprávách toho Adamka jak krásně plaval ![]()
Jinak s tím políváním můžeš začít klidně doma, vyber si nějaké heslo, které budeš říkat a které normálně jinak nepoužíváš a pak vždycky na to heslo mu nejprve umyješ vodou obličej, pak dáš do hrsti víc vody a pak pů kelímku a pak celý kelímek…uvidíš, jak to půjde, podle toho budeš přidávat.
A co cizí lidi, namá problém s tím?
Určitě bych to ještě nevzdávala, klidně mu vem sebou nějakou hračku z domu, kterou zná a má rád, aby měl větší pocit jistoty.
Měli jsme to stejné u obou dětí. Dcera chodila na plavání, ale vlastně docela s nechutí. Bála se potápět i skákat. Kluk se pro změnu jen podívá na bazén a utíká a křičí „nechci“. S dcerou jsme to řešili velmi pomalu. Máme doma bazén, tak jsme vždycky pozvali další děti a jí do nedalo. Další rok se osmělila a v necelých čtyřech letech se sama naučila plavat. takže teď pro změnu řešíme hysterii, když ji taháme z bazénu ven. Co není letos, může být další rok úplně jinak.
Hodně štěstí ve vodě
M.
a ty teda chodis sama s malym plavat nebo je to plavani s instruktorem?jestli s odbornym instruktorem tak me to moc profi neprijde kdyz se ptas tady a moc te toho nevysvetlili,a jestli chodis sama tak doporucuju nejaky kurz a havne kolektiv,deti se tolik neboji:)
My chodime do bazenu u tchánovcu. Ale asi je to tim neznámým prostředim tam. Tak jsem před chvili napustila vanu plnou vody, vlezla jsem do ni s nim a držel se me jako klíště, bál se, ale nebrečel jen knoural. Chvili jsem s nim houpala na hladine a pak niž a niž a po 15 minutách už v ni sedel, po krk vody měl a cákal o stošest. Na bříšku v ni ležel a byl spokojený. Tak jsem ho alespon vykoupala v klidu. Tak ho chvili takhle budu koupat a pak to zkusime jeste jednou do bazenu. Nevite holky nějaký odkaz na lekce plávání s batolaty?