Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj,
jiste tady uz podobne tema je, ale potrebovala bych uklidnit. NAse holcicka ji tak 10 potravin (zeleninu a maso, nejake ovoce - neji jogurty, kase, pecivo - je alergicka na obiloviny a mleko a vejce) a presto ma v roce 11,35 kg a 82 cm. Neni tlusta to ne, ale strasi me i ta jeji delka - aby to nebyla nejaka porucha - ma ruce jak lopaty a obvod hlavy 49 cm. My s manzelem jsem normalni (ja mam 171 cm a 64 kg a manzel 183 cm a 90 kg). zarazi me, ze je tak velika holcicka, kdyby to byl chlapecek…:-( co myslite? Doktor to neresi, rekne, jee, ta je velka. A prave me to i prekvapuje, kdyz ji jenom zeleninu a maso (nemela dodneska fakt nic jineho nez brokolici, kvetak, dyni, mrkev, cuketu, kralici a kruti a brambory a svestku, hrusku, banan a jablko). Pije ctyrikrat denne (pocitam i noc) mleko Nutrilon Alllergy care 1 - mozna je to tim mlekem? ale to asi ne. Zuby ji rostou od 3 mesicu, uz jich ma 10 - ted ji lezou stolicky. Chodit zacala pred tydnem.
A jak vidite na metriku, porodni miry mela prumerne, nic nadmerneho.
Jeji sestrenice (moji sestry dcera) je zase naopak malinka - budou ji v cervenci dva a nosi stejnou velikost jako nase holcicka (86 - dokonce i v HaM, kde je vsechno vetsi nam padne akorat). tak nevim…aby z ni nebyl obr a kdy to zacit resit na endokrinologii. Do percentilovych grafu se obvodem hlavy nevesla od narozeni a delkou je NAD 97 percentilem.
Klid,to se srovná. Lukášek není taky žádný drobeček a neřeším to.Prostě dobře a rád jí,prospívá,spí taky pěkně,pohyblivý je až moc a hlavu má jak Tvoje malá.
Zkus si zadat míry do růstového grafu a uvidíš, jak na tom dcerka je:
http://www.rustovyhormon.cz/…ustove-grafy
A zbytečně se tím netrap, děti jsou prostě různé.
Tak si domluv návštěvu dětské endokrinologie a uvidíš. Já jsem jako dítě byla průměrná tak do první třídy, pak sem šíleně rychle dva roky rostla a právě na endokrinologii zjistili poruchu nadledvinek, nic strašného, jen doživotní braní léků, ale pak jsem zase přestala růst a kostní věk se brzy uzavřel, tak jsem nakonec zůstala malá a drobná.
Přeju ti, ať je vše OK, ale pro klid bych tu zkušenou endokrinoložku zkusila, i za cenu malého trápení malé u odběrů krve. Ale třeba z ní jen roste budoucí basketbalová hvězda.
Ahoj,
nejspíš skutečně o nic nejde, vy zase takoví drobci nejste a říká se, že velké ruce a nohy v dětství signalizují jednou velkého dospělého. Ty potraviny, které jsi vyjmenovala (nevím tedy množství), zahrnují naprosto bohatě všechny hlavní živiny - bílkoviny, sacharidy, asi i tuky (v mase, nutrilonu, možná přidáváš olej…) a jako celek takový jídelníček může být výživnější než „klasický“ se spoustou sacharidů z mouky. Pro svůj klid si ale můžeš vyžádat nějaká podrobnější vyšetření - ono bez toho budeš těžko vědět něco objektivního.
Jinak - my jsme jako rodiče velikostně asi tak jako vy (jen já mám dobrých pár kilo navíc
) a holky jsou také hodně velké - v 1 roce měly 12 kg a 13 kg, na výšku bych se musela jít podívat, ale byly i hodně vysoké. Starší Evička (dnes 9 let) vypadá, že bude i v dospělosti prostě velká - má skoro 150 cm, boty nosí č. 37. Ony byly tedy i velá miminka (obě +- 4200 g, 55 cm).
Eva
Ahoj,
tak mame doma neco hodne podobneho, akorat v muzskem vydani…
V roce jsme meli 11,70kg, 82cm a obvod hlavy 49cm. Tu kebuli mel uz od prenatalniho veku, byla vzdycky o 2tydny starsi nez zbyek tela. Taky nez hlava prolezla, vsechno ve me potrhala.
Vzdycky jsme byli mimo tabulky, ackoliv nejedl skoro nic, mame take alergie. Ted uz mi prijde, ze trochu zarazil, momentalne ma cca metr na vysku a 17kilo ( je nam skoro 2,5roku).
Nemeli jste nejakeho „pekne rostleho“ dedecka nebo pradedecka?
popodopo klííííd!
Máme doma taky obřici. Ale naše se teda tak už narodila (4205, 53cm). Takže v roce: 11kg, 78 cm, hlava 46cm, boty vel.21/22, ruce jak lopaty.
Nyní o necelé 4 měsíce později : 11,5 kg (nechce moc jíst), 84cm (vel.86/92), hlavu raději neměřím, ale nosí moje klobouky
, boty 22/23.
Pevně dofám, že jednou nebude mít 2 metry. My jsme taky „normální“ 173/57 av 184/80, ale moji rodiče jsou vysocí a sestřenice hrála profesionálně basket,takže nějaký předpoklady u nás jsou ![]()
klid. My jsme v 10m kontrole zapadli dle růstového grafu do kolonky 14měsíců. Tak co. Ono se to srovná. Raději větší než menší. ![]()
stazko…jediny koho znam v pribuzenstvu je pekne rostly syn moji babicky sestry (vubec nevim, co by to bylo moje) ma asi 2 metry, ale to je jediny…
pehot…mala ma taky boty 21/22. a taky moc vtipny je treba na hristi, ze mnohem mensi deti jsou starsi a tudiz toho umi mnohem vic a nase kobliha tam vypada jak retardovana s tou svoji potacivou chuzi co pet kroku pad na zadek a vyrvavanim mamiiii, mamiiiiii a jinak nic.:-)
Jinak vsem dekuji za reakce, napsala jsem dotaz do te poradny na rustovyhormon.cz. Od narozeni jsem resila ten obvod hlavicky bylo to skutecne nenormalni, ani jednou od narozeni se nevesla do percentilovych pasem, vzdy byla hoodne nad. no a ted me zase ukidnuje, ze je proste takova „cela“, tak nemuze mit malinkou hlavicku. Ale ty obr ruce bych vam prala videt. ![]()
Ahoj,
fakt se neplaš my máme taky velkou holku, už při prohlídce v 6.měsících myslela doktorka podle sezení a vleikosti že jdeme na 8.měsíční prhlídku a tak to s náma jde pořád. V roce měla skoro 11kg a 80cm, od té doby se mě zdá že moc nepřibrala ale roste jak z vody a to ani nechce moc jíst, takže to má jen po nás. Já mám 176cm a taťka 178 takže bude velká. O noze ani nemluvím to máme boty co nosí tak 2-3 leté děti a to samé někdy s velikostí věcí
takže fakt klídek.
Uvidíme co nás čeká na prohlídce v 1,5 roce což je za chvíli. Papa
Popo , vidis, a ty pises „…je to holcicka, kdyby to byl chlapecek, tak ok“
![]()
My jsme zase s manzelem tak normal rostli (182 cm a ja 172 cm) a nas chlapecek je prcek, ma ted asi tak 73 cm a v roce mel 8,1 kg, takze jsem zase resila, ze je mrnavej (alergik, takze mu spravne nepracuji streva
), presto, ze krasne a docela hodne ji. Ale hlavu ma teda zase velikou
![]()
Jak vypada mensi, tak na pisku zase vypadal sikovnej, jak krasne stoji a leze
![]()
Proste mas velikou holcicku, kamoska ma holcicku, ktera ve 2 letech vypadala snad na 4
oobr holcicka ![]()