Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Zdravím zkušené maminky a prosím o radu.Syn má rok a začíná se pěkně vztekat a já nevím jak ho to odnaučit celkem ví co znamená ne ne ne,ale u toho vztekání to prostě neplatí tak nevím co dělat.Prosím poradte jak ho to odnaučit.Moc děkuji
No nevím jestli na to existuje nějaká rada,ale já ho ignoruji vetšinou ho to vztekání za chvílku přestane bavit.
Nechci ti kazit radost, ale to se jen tak neodnaučí…
zkouší své hranice a na tobě je v čem povolíš, v čem ne a jak moc se necháš vytočit - na tom vlastně asi bude záviset jak tímto obdobím proplujete, jak moc bude boj mezi váma intenzívní
.....a bude to trvat ještě hoooodně dlouho…;-) v roce je to ještě takové úsměvné, ale počkej za rok…to je teprve nářez
a nejlépe venku s obecenstvem
.
v takhle malém věku u nás třeba pomáhalo zůstat v klidu, vyhodnotit zda je situace životu nebezpečná, pokud jo tak utnout radikálně, pokud ne a bude to na dýl…tak se nadechnout napočítat aspoň do deseti a pak odvádět pozornost, pomalu mluvit s pochopením v hlase a opakovat proč to ne, proč jo a nenápadně odvádět od tématu.....je to na hlavu, ale vyplatí se…;-), prostě nejít proti sobě..pak je to kdo z koho a nemá to konce.
přeju pevné nervy
Zdenik
Souhlasím naprosto s tím, že to teprve začíná…pravé období vzdoru ještě přijde…je to normální a vývojově důležité období, ale je teda pěkně otravné… ![]()
Chce to ujasnit si, co je důležité a v čem se neustoupí (u nás např. vyřvávání hraček nebo sladkostí, ničení věcí, nadávání nebo ubližování), přes to prostě nejel vlak, i kdybych měla odejít z hřiště, návštěvy nebo nákupu s ječícím a kopajícím dítětem pod paží…Věci, které tak důležité nejsou jsem nehrotila (kudy půjdeme, co uvaříme, co si oblékne, jestli vezmeme na procházku odstrkovadlo atd…), když to šlo, dala jsem na výběr.Konkrétně nám pomáhalo jednak předcházet zbytečně náročným situacím (hračkářství, dlouhé nákupy, fronty adt.), vztekání pak ignorovat a utnout jen v případě ohrožení, jak psala Zdenik…
Přeju pevné nervy, a hlavně si občas připomenout, že je to jen období, které jednou skončí a budeme na ty nejlepší scénky s láskou a úsměvem vzpomínat. ![]()
Moje oblíbená věta - bude hůř, hůř, mnohem, mnohem hůř…
Moje sluníčko Elinka má necelé dva, je to chytrá šikovná holka, ale nepociťuje potřebu komunikovat slovně - co potřebuje si vyřve. A to mi věř, že to je děsně depresivní. K tomu mám ještě zcela spolehlivý způsob jak ji naštvat - stačí začít paci paci pacičky… Nebo kovej kovej.. Když si malujeme, je nejlepší zábava mi smazat obrázek nebo vyměnit papír. Když začnu číst pohádky vím bezpečně, že chyne nerva… A při prohlížení knih nejraději obrací stránky po prvních dvou slovech…
Hele, jestli chceš, vyměníme si to, jo?
Pak už ti to nepřijde, slibuju ![]()
Si pamatuju jak jsem v obchodě překračovala ležící řvoucí Adlu se slovy, že jdu a že si tam klidně může zůstat (když nebyly v dosahu hodné paní důchodkyně bylo do půlminuty po problému), ale tohle je mnohem hotší…
L.
milunaeviku píše:
Zdravím zkušené maminky a prosím o radu.Syn má rok a začíná se pěkně vztekat a já nevím jak ho to odnaučit celkem ví co znamená ne ne ne,ale u toho vztekání to prostě neplatí tak nevím co dělat.Prosím poradte jak ho to odnaučit.Moc děkuji
a vzteká se tak, až vzteky doslova blije? Ne?
KDo poradí mě? Dva dny po sobě mi tu vzteky zeblila několikrát vše, nač se jen podíváš a jinak mi todělá celkem běžně…dokud šla jen do modra, tak jsem byla v klidu, ale teĎ tahá tohle a to už fakt nemůžu
Tak to vám ,,pěkně" děkuji,že bude hůř.Už jsem zjistila,že pokud budu já zlá on bude ještě horší tak zkusím tu metodu nevšímat si toho a počítat do 10 nebo do 100 zatím jen párkrát zařve a pak se zklidní tak uvidím a doufám,že časem nebude nic horší jinak skončím na psychyně.Díky moc a snad to výjde a prcek pochopí,že nemůže vyhrát
hihi jo bude hur ale tak to uz holky rekly ale co tohle- to opravdu hur bude az v puberte a pri tom co M obcas predvede se FAKT te puberty bojim…
Jakub se nejvíc vzteká, když si hraje s kostkama a něco mu na podruhé hned nejde. Poprvé to zkusí, podruhé když nejde, tak jde do vrtule, začne se válet po zemi hryzat hračky, podlahu (jakoby to šlo, že?) a šíleně vříská. Tak se jdu podívat, zda se tam nezmrzačil (větišnou když vařím, takto vyvádí) a když je to OK, tak ho nechám být, řeknu mu že když mu to nejde, že to musí zkoušet víckrát, nebo si hrát s něčím jiným, za pár minut ho to přejde…
Zatím ťuk,ťuk tohle je vrchol (obávám se na co přijde tak za půl roku
)
Gabinko…tohle dobře znám,přešlo to samo kolem 2let teď je Ellince 2,5 a někdy to zkouší.Když začne hysterčit až navaluje vždy jí řeknu že jestli se pozvrací dostane přes zadek a ono to funguje už se nikdy nepozvracela.Jen chci říct že bita není ani plácnutí přes zadek vždy se s ní nějak domluvím,ale tohodle se nějak bojí asi z neznáma a patí to.Hurá !Tak držím palečky a hlavně pevné nervy ![]()
Ahoj, já mám doma 14ti měsíčního vzteklouna a k tomu ještě 16ti letého půberťáka … to je teprve super kombinace. Občas mi tečou nervy, ale dá se to zvládnout. Člověk se totiž časem otrká a neřesí prkotiny, jen velké průsery, nebo u malého záchvaty, kdy mlátí hlavnou do skříňky, nebo do zdi !!
tak všem maminám držím palce ![]()
100% a často asi ani 5% rada neexistuje, ale (u nás osvědčeno - částečně tedy použitelné u starších dětí) napadá mně mj.:
Eva
Kazde dite si projde obdobim vztekani se…u nas to bylo take a trvalo to asi 4 mesice…proste kdyz ho to chytlo no tak jsem ho nechala,at se vzteka,obcas si i lehal pekjne na zem,to jsem mu obcas pomohla,aby se nebouchl a co… on za chvilku prestal.Kdyz jooo jsem nemela cas nebo se vztekal fakt v nevhodnou dobu kdy jsem ho nemohla nechat tak jsem ho proste lupla do kocarku at se vzteka tam nebo dostal teda na zadek.Zpozorovala jsem ze pokud ma divaky tak se vzteka i pekne dlouho,ale pokud jsem si ho nevsimala,nemluvila na nej,behem chvilicky ho to prestalo bavit.Proste NE,kdyz NE tak NE a ty se vztekej jak chces,nic si nevynutis.....
tot moje zkusenosti.Drzim palce u trpelivosti ![]()
P.S. nejak extremne za to tlouct dite nebo neco podobneho nema smysl,opravdu si tim projdou vsechny deti a casem to odezni a na blbe kecy nebo ksichty lidi v obchode nebo na ulici se vykasli!!!!!!
Malý se taky vzteká, a příjde mi to čím dál horší. Vzteká se za každou kravinu. Mám chuť ho někdy zavřít do skříně, nebo kamkoliv jinam
.
Už jsem zkoušela opláchnutí studenou vodou, protože se někdy vzteká tak, že přestane dýchat, a docela to zabírá.
U starší jsme tohle moc neměli, teda aspoň ne v takové míře, takže jsem v tomto taky nováček. Jenom doufám, že ho to s věkem přejde.
Ono je to fakt i od dítěte - já mít tři Pepinky, tak si myslím, že jste neschopné stádo nezkušených mamin
Ale mám i Adli a Pepi, které jsou jaksepatří vzteklé a neposlušné, tak vím své, mlčím a cítím s vámi…