Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Potřebovala bych poradit, co s tou naší kačenou ![]()
Áňa byla na dva dny u babičky. V pohodě to holky zvládly, i když to bylo poprvé spaní mimo domov beze mě. O to krásnější bylo naše shledání, ani nevím kdo měl větší radost ![]()
Tady žádný problém, ale když jsme večeřeli a manžovi ukápl čaj na stůl tak malá důležitě ukázala na tu kapku a z jejích úst se ozvalo „doprdele“ (samo že s dětským přízvukem, ale naprosto
srozumitelně). U nás si na taková slovíčka dáváme velkej pozor a proto jsem volala babičce a ta se mi přiznala, že ji to slůvko ulítlo, když u ní Áňa byla a povedlo se jí vycáknout nalévanou polévku.
A ted o co jde. Ten náš dáreček používá tohle slovní spojení pro jakoukoliv mokrou nečistotu (kapky na stole, na zemi v koupelně, na kaluž atd.). Nepomohlo ignorování, napomínání, nic.
Poradíte některá něco???
Je malinká, když to nebudete používat, tak to zapomene! Řekla bych jí, že tohle slovíčko se nepoužívá a ignorovala bych.
Ahoj:) takovych pripadu jeste bude, uvidis:) Taky jsem pro ignoraci zmineneho slovicka:) Kdyz Anicka ukaze na kapku, rekla bych: „Ano, Anicko, kapka.“ Jako kdyz pouzije nejake sve zkomolene slovo a ty ji opravis. Neboj, zapomene brzy ![]()
O.
no vidíš, šikovná holka v 17 měsících taková slovní zásoba… Neboj promluv s babičkou ať dává pozor na jazyk a doma to neříkejte do měsíce je to pryč. Pozor na tekutiny na veřejnosti
![]()
A bude hůř… ![]()
Nemluvte o tom, nesmějte se tomu a neříkejte to. Ona to zapomene, je malá.
Libča nosí „krásnější“ slovíčka ze školky, bohužel už je asi nezapomene ![]()
Bude hůř, hůř, mnohem hůř.
Tady na Ostravsku se bohužel používají libozvučnější výrazy
Zpočátku ignorovat, až pobere rozum vysvětlit že se to neříká, že občas dospělým ujede, ale že děti to neříkají.
Stejně nepochybuju, že ve školce to mimo dosah uší paní učitelek lítá fest.
L.
Musíte to ignorovat. Bude hůř, jak píše Lesina. Naše neteř hned první den ve školce pochytala takový perly, o kterých celá rodina neměla ani páru.
Murko, také to právě řešíme, malá si od dědečka přinesla: „ty vole!“
A nejhorší , že když ho na to manžel upozoril, tak řek: že se před nikým nebude přetvařovat a dál bude mluvit, jak mu zobák narostl.
Sobec jeden… s prominutím.
My se snažíme to zahrát do autu a opakujeme po ní : ty vogo!!!! Tak to říkala dříve a zdá se nám to přijatelnější. Takže rada :zkusit na to opáčit něco jiného, při ukápnutí na stůl třeba jen: „jejda, kapička“ nebo něco podobného a opakovat to stále znova a znova, aby ji původní prupovídka vypadla z mysli.
Ale je pravdou, že asi bude hůř.
Nadruhou stranu, snaha rodiče dítě naučit spisovně a hlavně nevulgárně mluvit, je vždy narušena ať úmyslně nebo neúmyslně.
Máme podobný zážitek s dcerou.upadla mě při vaření špinavá vařečka na zem a já při tom pronesla to zminované do prdele.
a naše Teri si to samozdřejmě spojila že pokaždé když něco spadne na zem se říká do prdele.nemohli jsme jí to odnaučit.takže jsem vzala zase vařečku a nechala jí spadnout na zem a přitom řekla sakra.pro mě přijatelnější slovo.hračka když upadla tak já zase sakra.terka se tomu smála,měla z toho fakt srandu.pak už to dělala i sama že něco hodila na zem a říkala sakra sakra a na to doprdele si už ani nevzpoměla ![]()
Holky tak bych asi mela zacit trenovat slusnou mluvu, co? Zesprostla jsem az na vejsce, nasi mluvili vzdycky slusne.
Neboj, na to zapomene. Naše Zuzka měla taky „do prdele“ období asi před měsícem, manžel se neovládl u fotbalu (nechápu, jak to můžou ti chlapi tak prožívat
) a dítě pak chodilo a každému oznamovalo „Táta říká do prdele“. Bylo jí tedy velmi dobře rozumět, jak jindy huhlá, tak na tomhle si dala záležet. Vydrželo jí to týden, pak ji to přestalo bavit a skončila s tím. A je starší než vaše.
Taky si myslím, že bude hůř.
Díky za uklidnění
Vím že bude hůř, jak tu někdo psal, mnohem mnohem hůř, ale přece jen je ještě brzo na takoá slova v jeden a půl roce ![]()
Snažíme se ted o nahrazení správným výrazem „kapka“ a už se to i daří, sem tam to použije. I když včera po sprchování byla koupelna plná „dopdele“ a v cukrárně na stolku taky ještě nebyla kapka ![]()
Tak já jdu chystat nervy na období až bude hůř. Slušné mluvě zdar ![]()
Udělala bych to, jak radí Olinka. Prostě bych nepoučovala, nezakazovala, jen řekla „kapka“. Osobně pokud možno dřív, něž to stihne okomentovat dítě. Ona si myslí, že vylitá tekutina se nazývá „do prdele“, nechápe to jako něco sprostého. Tak přeučit na tu kapku. Nové slovo zvládne hravě, když už takhle mluví. Naše dítě (taky 15M) teda nemluví, ale jak vidí kapku, říká KA. ![]()
neresila bych to!!navic kdyz se babicka priznala ze ji to ulitlo… jen proste babicce rict at si dava opravdu pozor,detickach staci fakt jednou jedinkrat a uz si to moooc dobre zapamatuji,ovsem pokud chteji a bohuzel obcas se jim zlibi ta sluvka ktera bychom neradi
Ja to vidim na nasem prckovi…
Holt ted jedine ted pokud to mala pouzije znova,ta ji vysvetlovat ze to se nerika,ze je to EE nebo osklive nebo FUJ nebo jak to u vas chodi na spatne a osklive veci a samozrejmne se zamracenym vyrazem v obliceji.Nic jineho si myslim delat ani nejde,maximalne vynadat babicce ale tim to malou neodnaucis…
pockej..navic se budes potom velice hodne divit co ti bude nosit za slova a zvyky ze skolky!!!!!!S tim pak budes mit tedy mnohem vetsi praci