Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj holky, náš problém není nijak zvlášt závažný, přesto bych chtěla vědět, jestli jsme v tom sami.
Anežka je přes den bez plínky, a i přes občasné „nehody“ (nebo spíš trucování a naschvály) se nám daří úspěšně chodit čůrat na nočník, popřípadě venku na travičku, kdy si bud řekne sama nebo stačí lehce připomenout. Plínku má už jen v noci a pak když není možnost dát ji včas vyčůrat, např. delší cesta autem nebo autobusem.
Ale máme problém s kakáním. Ona se totiž bojí svých bobků
Nevím jak jinak to říct, prostě když má plínku, normálně se vykadí, ale když je náhodou bez plínky, tak si sice včas řekne a po:,–(ím ji na nočník, jenže ona mi celou dobu až hystericky křičí, že se bojí
a snaží se utíkat a od zadečku ji odpadávají bobky (velice zábavná podívaná
)
Je mi jasné, že z toho vyroste (neznám nikoho, kdo by se bál zrovna téhle věci
), ale zrovna ted je to pro ní asi dost velké trauma, podle toho jak vyvádí. Dokonce, když cejtí, že to na ní jde, přijde s plínkou a řekne si, že ji chce obléct a mě je jasný co v ní za chvilku bude. Ale já bych radši, aby chodila na nočník.
Máte některá podobnou zkušenost a jestlï ano, kdy se to změnilo?
Ahoj,
jj, tohle přesně jsme zažili s malou. Ona má teda ještě plínku i na spaní po obědě, protože spí přes 3hodiny, ale pokud to nestihla v téhle době, počkala zas až na tu plínu na noc, takže když jsme šli spát večer i my s manželem, bylo už v ložnici nedýchatelno
![]()
Přešlo ta přesně za 5týdnů. Zkrátka jednou to vyšlo tak, že musela kadit dopoledne, kdy se jen sedí na nočníku, sice s obrovským řevem, ale povedlo se a od toho dne to zase funguje. Takže vydrž, přejde to ![]()
Taky řešíme bobkování a nedaří se.Ne že by se toho bála, ale spíš se stydí si říct a řekne si až po, když jsou kalhotky plné…no a to je podstatně starší než vaše děti - což obdivuji ![]()
Jen mě napadlo, jestli s vámi třeba chodí na wc a vidí názorný příklad, že se od bobku neutíká
a ani ji to nekousne - jen mě to napdadlo, protože naše jo… ![]()
Ahoj,
myslím, že to není nic nenormálního. Syn kamarádky dokázal zadržovat kakání třeba 3 dny, dokud mu nedala plínku, do které se vykakal.
A kamarádky holčička taky měla problémy, nakonec se to vyřešilo tak, že si začala nosit nočník do jiného pokoje, než byla máma, tam si dřepěla v klidu a bez problémů se vykakala.
Myslím, že to přejde. Buď ráda, že to malá hlásí dopředu. Náš frajer to v pohodě házel do trenek, občas byl tak zabraný do hry, že si toho ani nevšiml, že má zadek jak Ferda Mravenec ![]()
Tak nas syn musel mit na kakani vzdycky soukromi… at uz do pliny (vzdycky zalezl nekam kde nebyl moc videt) nebo pak na zachode (nocnik u nas vubec neprobehl). Zkus ji udelat soukromi a treba to postupne pujde.
Ahoj
já mám dva syny a oba dva s tím měli problémy - nechtěli sedět nikdy na nočníku takže jsem jim po 2 letech a 2 měsících jejich života vzala ze dne na den plínku a bylo - první to pochopil do týdne, druhý do tří dnů … jenže jen to čůrání -
první kakal jen do plínky -jinak to zadržoval - čekla prostě na plínku na odpolední či večerní spaní a hned to pustil - trvalo to 3 měsíce a pomohlo motivování - bonbonky apodobně - netlačila jsem na něj - a pomohl i manžel který názorně ukazoval:o)
druhý řešíme aktuálně a začíná se hodně lepšit - to je držák a drží a drží dokud to nepustí do kalhot - ani když mu dám plínku tak nejde - asi ho to někdy bolelo - prostě jak píšeš bojí se toho - brečí, že nechce - na záchod chodí s pytlíkem medvídku že když bude bobek může je sníst… ale taky se to zlepšuje - bez plínek je asi 3 měsíce - takže radím pozitivně motivovat , a vydržet - něco jiného pokud ti nekaká vůbec - to už jsem ho donutila na ten záchod řev neřev - ale ty píšeš že do plínky v pohodě - takže holt vydržet a motivovat.
Dávat malou na nočník někde v soukromí, jsme zkoušeli, ale to nefnguje, naopak vyžaduje „spolu kakat“ takže bejt u ní a utěšovat. Zatím se naštěstí nenaučila to zadržovat a čekat na plínku na spaní a když to na ní přijde tak to holt přijde a bobek musí ven. Začala jsem ukazovat, že ani já od toho neutíkám a nebojím se
a snad to začíná fungovat, protože hned hlásí „máma kakala, máma nebojí“ atd. Doufám, že ji to přejde co nevidět, jinak je to fakt děs ![]()
Ta motivace nejakym sladkym je docela dobra… jsem na to zapomela, ale u nas to taky fungovalo… kdyz to malej zvladl bez kriku a vcas tak dostal treba ctverecek cokolady, nebo jednoho gumovyho medvidka nebo tak. Proste fakt jenom malicky sladky odmenky.Ale musis dusledne a jasne urcit podminky za jakych odmenu dostane a dodrzovat je fakt striktne, jinak te za chvilku nebude poslouchat a bude odmenu vyzadovat i za vykakani do plinky. Jinak my takhle motivovali asi do cca 3,5let, pak zabralo, ze uz je velikej a umi too krasne sam i bez odmeny
![]()
Ahoj,
tak u nás přechod na nočník celkem v poho, ale teď (skoro po roce) u toho neuvěřitelně vyvádí. Teda jen při velké - pořád brečí, že ji bolí zadek, že chce namazat, na nočník prý nechce - jen občas ji přesvědčím, aby na něj sedla. A třeba včera z ní taky skoro padaly bobky než jsem pod ni ten nočník vrazila ![]()
U nás pomáhá společný tlačení
jen doufám, že ji to brzo přejde (má už víc než dva roky…)
Jedna historka pro pobavení - chtěla po manželovi, aby ji utřel vlhčeným ubrouskem. Ten ale odmítl s tím, že čurala a že ubrouskem se utírá jen po bobečku. Tak si sedla zpátky na nočník a udělala bobek ![]()
Tereza