Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Dobrý den, chtěla bych se zeptat
jak jste poznali autismus u svých 18ti měsíčních děti? Paní doktorka nám dělala test na autismus v 17 ti měsících a vyšel nám dost zle, ale říkala ze počkáme do 2 let a potom test zopakujeme ![]()
Včera ji bylo 18 měsíců a dcera pořád neukazuje, nereaguje na jméno
Teda reaguje ale jen někdy a ukazuje jen tak někam ani neví kam mi přijde
nerozumí když ji řeknu ať mi něco prinese nebo podá jen když má nějakou hračku v ruce a řeknu dej tak mi ji někdy dá a někdy ne
s hračkami si moc hrát neumí spis si vezme fixu a kreslí si
Někdy dá plyšáka do houpacky a hloupe ho ale u ničeho moc nevydrží jedine u pohádek
Umí paci paci, pápá, umí říct máma a táta a někdy zopakuje,, ne ne ne” a,,takhle”
Jinak moc neopakuje chce si hrát sama a děti ji též nezajímají porad by si hrála jen sama ![]()
Když něco chce a nedosáhne na to tak si o nic neřekne když vidí ze ji to nejde tak si jde vzít něco jiného
@Micilin moc děkuji za uklidnění
mě dr teda strašně vystrasila tím ze mi řekla ze ukazovat by dávno měla, a reagovat na jméno taky
Dokud jsme tam nesli myslela jsem ze mám doma úplně normalni dítě jen ze je tedy pomalejší, chodit taky začala až v 16ti měsících
Já bych také řekla, že normální dítě. Jestli začala chodit v 16 měsících tak holt trochu pozadu, ale děti se vyvíjí skokově takže rázem může všechno dohnat. ![]()
Tak některé příznaky tam jsou, ale dala bych na doktorku - počkejte a uvidíte. Buď to dozene, nebo příznaky budou výraznější a budete to moci začít zavčas řešit.
@Katcha ano já si taky celou dobu než jsme šli k dr říkala ze mám doma úplně normalni dítě jen trochu pozadu jen mě teda znejistila tím ze neukazuje a většinou nereaguje na jméno ![]()
@Katcha píše:
Já bych také řekla, že normální dítě. Jestli začala chodit v 16 měsících tak holt trochu pozadu, ale děti se vyvíjí skokově takže rázem může všechno dohnat.
Chůze v 16 měsících není pozadu, ale zcela v normě.
To jsou zase tabulky doktorů, podle kterých škatulkují dítě. Aby se potvrdil autismus, musí mít dítě víc příznaků související s autismem. To že dcera neukazuje ještě není měřítkem. Děti mají běžne nerovnoměrný vývoj, některé jsou dopředu jiným to trvá déle. V 18 měs. bych si z toho hlavu vůbec nedělala, U děti kolem dvou let je běžné, že se občas vyskytne něco jako autistické rysy, ale později samovolně vymizí. Pokud má dítě problém s porozuměním, musíte s ním víc pracovat, obrázky v knížce, párování figurka - obrázek, hlasy zvířat. Omezte televizní pohádky a začněte je číst, ale krátké a srozumitelné. Zapojte se do jednoduchých her. Nevymýšlejte nic složitého, stačí 2-3 postavy a jednoduché vyprávění související s běžnými činnostmi. Na interentu najdete spoustu návodů jak pracovat na porozumění. Ještě posílám test na odhalení autismu, je pro děti 1-3 roky, tak to berte jen orientačně, vaše holčička může být na něco ještě moc malá. Jde o to uvědomit si odchylky, které autis. dítě může dělat, ale jak píši výše některé čiinosti můžou být naprosto běžné a časem sami vymizí. https://autismport.cz/…m-chat-r-tm/
@coffewomen obrázky v knížkách ji vůbec nezajímají
spis mi přijde ze se ji jen nechce někdy jde a dá Pejskovi míček, změny ji vůbec nevadí
Někdy když vidí víc cizích lidi tak chvilicku breci a chce byt jen u mne když se rozkouka je to už dobrý
Je to první dítě takze moc nemám s kým porovnávat, když mi kamarádky říkají co jejich děti vše umí ve 12ti měsících tak mi to někdy přijde divné ze moje dcera to neumí ![]()
@Encom píše:
@coffewomen obrázky v knížkách ji vůbec nezajímajíspis mi přijde ze se ji jen nechce někdy jde a dá Pejskovi míček, změny ji vůbec nevadí
Někdy když vidí víc cizích lidi tak chvilicku breci a chce byt jen u mne když se rozkouka je to už dobrý
Je to první dítě takze moc nemám s kým porovnávat, když mi kamarádky říkají co jejich děti vše umí ve 12ti měsících tak mi to někdy přijde divné ze moje dcera to neumí
Vůbec nesrovnávej s kamarádkou, ani s nikým jiným každé dítě je osobnost a má to jinak. Pokud nemá zájem o obrázky, zaměřte se na předměty, ale k těm obrázkům se vracejte. Nakupte figurky zvířátek, autíčko…atd. použijte i to co máte doma běžně v kuchyni a často se snažte opakovat co to je. Na rozvoj myšlení jsou také výborné pohybové aktivity s verbální komunikací. Např. písničky s tanečky, zpívejte a u toho tancujte. Nemusí to hned dcerku bavit, ale pokuste se jí do toho co nejvíc zapojit. Jak jsem psala výše, internet je plný nápadů, zkuste zapátrat, pokud dítě něco nebaví zkoušejte jiné činnosti. Jakákoliv aktivita je super. Může zkusit i menší kolektiv někde v rodinném centru, kde to může dcerka částečně okoukávat od jiných dětí, mívají pro ně pestré programy.
Já bych s tím hodnocením byla na obě strany obezřetná.
Mně se také tvrdilo, že je moje dítě zcela normální. A to moje dítě bylo daleko hůř než tvoje dcera. Test v 18m menších nám vyšel rovněž špatně.
A dnes?
Mám autistické dítě s dalšími přidruženými diagnózy a na lécích z psychiatrie. ![]()
Ráda? Pozorovat. Pokud se situace nezlepší nebo se ti nebude něco zdát, zkusit konzultaci s Ranou péčí či jinou organizaci.
Ne všechno je autismus, ale také ne všechno je dobré házet za hlavu.
Slibovali mi, že z toho vyroste, že se to zlepší. Bohužel v našem případě nastal pravý opak. ![]()
Jo a ještě zkuste si ověřit sluch. Možná by nebyla na škodu kontrola na ORL. ![]()
@Alexandria Nixia to mi je líto ![]()
Jinak dcera má sluch myslím ze v pořádku ona na jméno reaguje jen jak se ji chce někdy do ni muzu hucet cely dny a neotoci se a někdy zas jo ![]()
Ale když slyší pohádku i když je úplně potichu hned se otáčí a hledá kde to hraje
Dceri je 20m a je úplně stejná. Vše dělala trochu později, chodit také začala v 16m. Dotazník dopadnul špatně, pujdeme v 24m znovu, vůbec neukazovala. Zaměřila jsem se na to, ukazují věci venku, cteme, dávám na výběr mezi možnostmi jídla a dalších věcí, aby ukázala, kterou chce. Teď už ukazuje, ne pořád, ale casto. Jediný rozdíl je, že ona tedy rozumí dobře. Naše doktorka naopak říkala, že všechno dělala později a jen zopakujeme dotazník.
@Encom píše:
@Alexandria Nixia to mi je líto
Jinak dcera má sluch myslím ze v pořádku ona na jméno reaguje jen jak se ji chce někdy do ni muzu hucet cely dny a neotoci se a někdy zas jo
Ale když slyší pohádku i když je úplně potichu hned se otáčí a hledá kde to hraje
To, že není hluchá jako poleno ještě nevylučuje případnou nedoslýchavost ![]()
Ahoj holky,
Mám dost podobný dotaz - syn 18 měsíců neukazuje, dotazníkem jsme také neprošli.
Obavám se u něj autismu, jelikož nedělá zvuky zvířat, rád točí kolečky u autíček a hlavně tedy neukazuje. Začíná chodit až teď v 18 měsících (začal lézt až ve 13 měsících, porodní váha byla 4440g).
Na druhou stranu je to mazílek, dává mi pusinky, oční kontakt má, často se směje a rozumí srandě nebo jak to napsat. Na jméno se otočí jak se mu chce.
Umí ukázat jak je veliký, dělá berany berany duc, někdy udělá i paci paci. Ale například nikdy nezamával…
Nemluví, dost žvatle - řekne jen mam jako máma a nenene.
Miluje našeho jorksira, furt mu háže hračky.
Chodíme do kroužky s ostatními dětmi a tam si třeba i mladší děti vezmou bubínek a bubnují a syn na ně kouká…toto mě znervozňuje ![]()