Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Dobrý den maminky,
jsem „úplně na prášky“ z mé dvouleté dcerušky a než začnu plašit u pedry chtěla bych znát vás názor, popř. zkušenost.
Dceři jsou 2roky a 3 měsíce a jsme stále na jednom místě nikam se neposouva ona prostě nechce! Nočník, záchod neexistuje i když moc dobře ví, už chodila(sice jen curat, tleskala si a bravó si rikala), ale prostě se zasekla a nic když má zrovna náladu, tak jde curat na záchod jenže to je fakt zřídka kdy. Funguje bez plenky, ale jen to na ni přijde křičí na mě, že chce plinu nebo si pro ni dojde, podá mi jí a lehne si a čeká až ji plinu nandam, podekuje, dá pusinku a jde si zas po svém. Nechce abych ji cokoliv říkala a učila, hned se vzteka, chce abych u ní seděla a koukala, jak si hraje. Driv to bylo samé co to je a co to je a proč?… A teď vytáhnu knížku a ona je úplně besna vadí ji, že ji otravuju až se začne vzteka, házet hlavou dozadu nebo se do ní bit sice málo aby ji to zas nebolelo a já pochopila, že to nechce, ale já si chci s ní prohlížet a hrát. Mluveni taky stačí ji pár slov základních a zvířátek co má ráda a zbytek ji nezajímá. Kupuju všechno možný co by ji mohlo zaujmout a mohla se na tom rozvíjet, bez zajmu. Já nevím jak to popsat mě přijde, že se prostě vrací zpět to co dělala už nedělá. A když jí někdo něco řekne nebo si s ni chce hrát hned chytne rapla, ale pokud zrovna chce nebo ma na ně náladu, tak je až otravná
Je moje první a poslední dítě, je vymodlená. Všichni mi říkají, že je rozmazlená což já si nemyslím nebo mě když to přeteče, tak se bojí i soused, ale slečna se na mě podívá, zetpa se jestli dobrý a jestli chci pusinku a jde mě obejmout, když řeknu že ne že zlobí, tak mi odveti,, tak určitě " a jde jakoby se nechumelilo. Bojím se aby to měl nějaký neuro problém. Chodí po špičkách ne stále, ale chodí.
Paneboze a proc ji tu plinu das? Uplne to nepobiram. Ta te ma ostre na haku teda. Ze se nic neuci by me tak netrapilo, uci se za pochodu a ne konkretnima hrackama, ale rozhodne bych u ni nesedela a nedivala jak si hraje jen proto ze to ona rekla. Vypada to, ze doma je sef ona
Myslím že máš trošku dominantní a hodně tvrdohlavý dítě. Měla by sis nastavit jasné hranice, dokud je na to ještě čas. U nás to děti taky někdy zkouší, ale v menší míře, já jsem celkem neústupná, takže rychle pochopili, že takto ne. Klukům budou dva, na nočník/záchod chodí tři měsíce a taky po nějaké době zkoušeli, abych dala plínu. Prostě neexistovalo, vzala jsem vztekajici dítě, posadila na nočník a nechala jsem ho se na nočníku vyvztekat. Opravdu to pochopili velice rychle. ![]()
A neotravuješ ji tak trochu (dost)? Přijde mi, že je alergická na nabízení (vnucování) čehokoli a že tím zrovna nešetříš (kupuju všechno možné, nechce, abych ji cokoli říkala nebo učila, když vytáhnu knížku…). V tom případě ji nech žít, volně si hrát nebo bloumat nebo kramařit… A samozřejmě nezapomínej na vlastní hranice - například potřebuješ si dát kafe/oběd, tak se na ní můžeš koukat, když bude v kuchyni/obýváku, nebo za ní přijdeš pak atd.
@tini jinak se počůra a u toho pláče že ji to bolí. A neotravuju ji pořád na to taky nemám čas, ale ona nechce vůbec nic to co dřív chtěla, tak ji dávám hračky třeba aby ji zaujali. Nepsala jsem že u ní sedím a dívám se, ale to že to je to co by chtěla a když už teda u ní sedím bo kolikrát nechce byt v pokojíčku sama, tak si čtu, určitě ji nějak upenlive neotravuju. Zkrátka mě zaráží, že nechce se semnou zapojovat. A pokud je špatně, že si chci se svým dítětem hrát a učit ho co učila mamka me tak pak nevím no.
Normalni dítě, naopak mi přijde sikovna. Třeba bez pleny v tomhle věku ještě synové fungovat neuměli. Tohle je blbe období no, kolem těch dvou let zkouší hranice. Hračky je taky nemusi zajímat, moje děti zajímá spis to, co dělám já, takže různě asistují, ale ze by je něco nějak dlouze zaujalo a vydrželi si hrát s nějakou hračkou (která se líbí mě) moc nehrozí, když už je něco zaujme, tak je to z mého pohledu úplná blbost ![]()
@Elea9 a myslíš že já to nedělám jenže ona dokáže hodinu brečet a opravdu brečet vycura se, ale pak jak když zapomene a jedem furt dokola. Já ji i nasekala aby měla proč brečet dovedu do pokojíčku a řeknu, že až se prestane brecet at přijde, no já tu určitě kolem ní nechodím po špičkách, ale nic nezabírá proto už se bojím jestli to není nějaký jiný problém. Mám dva synovce co ve 14.ti měsících byli na nocniku, takže jsem ji dávala co začala sedet a ona už mi na něj chodila od roka a půl taky, ale pak na něj začala strašně plakat. Já určitě nejsem zase žádná cita že bych ji tu chovala nebo na rukou nosila to jsem v úvodu se asi blbě odprezentovala.
@Kriss Tina no a ji treba ani nezajima co delam ja nebo nikdo jiny. Jede si takovej jako svůj svět a proto jsem psala jestli náhodou to nemůže být nějaká porucha nebo tak bo já mám první dítě a nevím co je ok a co třeba problém abych něco nezanedbala.
@Hvězdička01 hele jsou různé povahy no, někdo ti bude stát porad za zadkem, někdo chtít porad pozornost a asistenci a někdo si holt vystačí sam. Já byla jako dítě taky taková, proste mama mě někam odložila, já si hrála někde v koutě s nějakými panacky a nikoho sem nepotřebovala a o nějakou řízenou zábavu sem nestala. Můžeš to probrat s dětskou Dr, ale nepřijde mi to jako nějaká porucha. Jen se proste chová podle sebe a ne podle tvých očekávání. Někoho holt nezaujmes hromadou hraček.
@ludmilaadamkova já neptam jestli bys ji dala plinu nebo ne. Já uvedla plinu jen jako příklad toho, že se mi vrací zpět.
@ludmilaadamkova já neptam jestli bys ji dala plinu nebo ne. Já uvedla plinu jen jako příklad toho, že se mi vrací zpět.