Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Jako muze to byt dysfazie…ale vubec se mi nelibi, ze mizej recovy dovednosti. On autismus ma furu forem.. chtela bych vysetreni od foniatra pro jistotu, pak nasla dobryho ale fakt dobryho psychologa.
Kouka do oci, reaguje na jmeno, kdyz se mu neco povede, kouka, jestli koukas?
Jako nás mladý taky nechtěl mluvit. Ale aspoň občas vyloudil zvuk zvířat atd.. no a teď měsíc a najednou se rozkecal, že úplně čumím. Ale pokud by zapomínal to, co už uměl, asi bych zpozornila..
Neprijde mi normalni aby dítě zapomnělo neco, co uz umelo. Vydupala bych si vysetreni..
Moji švagrovi mluvila prvni holčička se vším všudy až od 3 let vůbec ani skoro hlásku nevydala a pak najednou se rozmluvila a teď třetí jejich holčička dělá jen e na všechno e. A je jí 20 měsíců. Jinak pokud mě jako malá dělala různý věci jako miminko a teď to z ní nedostanu a přijde mi naprosto normální dítě prostě na mě nemá čas má jiný věci vůbec ji nezajímá co po ní chci. Ale netvrdím tady že tvůj syn je naprosto zdravé dítě. Nedovolím si to tvrdit pokud jako matka cítíš že není něco v pořádku určitě bych si za tím prostě stala a chtěla bych vyšetření. Držím palce ať je vše naprosto v pořádku a klucikovi se prostě jen nechce
Vyhledej v okolí kvalitního klinického logopeda a požádej o vyšetření ( zadanku nepotřebuješ).
Pokud bydlíš v okolí Brna, pošli mi zprávu, napíšu kontakt
@Lucie241 no jenze jakakoliv ztrata recovejch nebo socialnich dovednosti signalizuje moznej prusvih. To je neco jinyho nez ze dite neco nezvlada a pak jo, i kdyz pozdejs.
@Tarjei a co když to nezapomněl jenom prostě nechce. Jsou i takový děti. Ale jak jsem už napsala netvrdím že je zdravej. Ale moc bych ji přála aby jo.
@Lucie241 řeč je prostředek k dorozumění, odstraňuje frustraci, umožňuje lepší mezilidský fungování. Žádný dítě dlouhodobě neodmítne používání něčeho, co umí. Neznám dítě, který by přestalo mluvit, protože se mu mluvit nechce. To dělaj až puberťáci ale velmi selektivně
Nejsem odborník ale mám ledascos načteno. A různý zkušenosti. Nejstarší syn je zdravej, prostřední těžkej autista s retardací, nejmladší má dysfázku a adhd. Takže jsem viděla rozdíl vývoje u autismu a u tý dysfázky. Jasně, to neznamená, že mám na něco patent, jsem jen laik, ale vím, co hledat. A jeden z varovnejch signálů je právě ztráta řečovejch nebo sociálních dovedností. To bývá u autismu první regres, návrat ve vývoji. Moje autidítě spojilo i dvě slova a najednou to prostě bylo pryč. Dneska je mu 15, něčemu rozumí, nemluví, řeč je jen náznakem, slabiky místo slov a ještě je jich hodně málo.
Zkoušela jsi s dítětem znakovat?
Mám 22 měsíční dítě které má předpoklady k vývojové dysfazii (mají jeho 2 sourozenci ) a jelikož nemluví ( některá slova která používal už nepoužíva, ale nemyslím si, že by je zapomněl)a snažíme se znakovat. Že dítě nerozumí ( smíšená VD) by jsi dle mého poznala). Říká se že není čistě expresivní dysfazie ( čistě řeč), že je to vždy švihnuté s porozuměním).
Jinak asi bych se zkusila obrátit na odborníky na ORL - foniatrie, zda není problém v mluvení- mluvidla a dala tomu ještě chvíli čas. Naši kluci měli oba dg VD ve 3,5 letech.
Ale taky úplně v klidu to může být OVR ( opožděný vývoj řeči).
Jinak dítě ve 2 letech má mít 50 slov vč. spojování 2 slov. Jasně, každé dítě je jiné. Ale takové to " ve 3 letech zázrakem začala mluvit ". No, kolik dětí z kolika že. Nám taky dětská ještě na 3 l prohlídce tenkrát tvrdila, že kluci mluví později. Prd.
Ještě v 5 letech neuměl větu a logopedii dřel XY let.
Moje babička řekla první slovo ve 3 letech, ale zda to má vliv na mého syna to nedokážu zhodnotit. Z vlastního domácího “šetření” usuzuji, že sluch má v pořádku, samozřejmě foniatrické vyšetření by odhalilo podstatně víc. Počkám do 2. narozenin, jdeme opakovat dotazník na autismus, naštěstí již vše splňuje, jen ta mluva. Rozumí tomu co má donést a kam to má donést a prostě chápe co mu říkáme a dokáže to na “povel” splnit. Rovnou se s doktorkou poradím, zdali by se to nedalo řešit dřív než ve 3 letech, jak ona tvrdí.
Dobrý den, prosím o radu. Syn má 22 měsíců a nemluví, neslabikuje, nenapodobuje zvuky zvířat, prostě NIC. Autista s největší pravděpodobností není. Slyší dobře, rozumí. Řeknu mu např. “pojď dám ti jogurt a dones ho tátovi, on jej otevře” a udělá to. Ale neřekne nic, před rokem vydával slabiky “ma” a “ba” pak to zapomněl. Před půl rokem říkal “tata” opět zapomněl po pár dnech. Pak začal v listopadu říkat “ata” to má dodnes, čekáme kdy i toto vymizí. Vyzveme jej “řekni co je toto (auto)” a on řekne “ata” nebo ať řekne máma nebo baba a on “ata”. Na vše řekne “ata” ale jen když jej vyzveme ať něco řekne. Jinak ani slůvko. Čteme mu pohádky, mluvíme na něj, zpíváme. Já už opravdu nevím, je mi z toho na nic. Kamarádky mě uklidňují, že jejich o půl roku starší děti to sice dělají, ale že za půl roku začne i malý. No říkají to už rok a půl a on zatím fakt nic. Vždycky se chytám, když něco začne říkat, ale fakt to pokaždé zapomene. Za rok jde do školky a já si neumím ani představit jak mi řekne o blbý nočník, nebo že má hlad. Poraďte mi prosím, Mudr. mi řekla, že má ještě do 3 let čas