Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Zdravím. Malému se udělal tak tři dny zpět bolák na prstě. Dnes mu kolem vylezly nějaké pupínky. Doktor má ordinaci až zítra, tak samozřejmě s malým zajdeme, ale nemá někdo podobnou zkušenost, co by to mohlo být?
Na dotek bolestivě nereaguje a ani nevypadá, že by ho to bolelo celkově, i když podle vzhledu se mi tomu chce těžko věřit.
Díky za odpovědi.
@Aduš8 Dobrý den a děkuji za odpověď.
Je pravda, že tato varianta nás se ženou nenapadla. Malej měl tak dva dny zpět dva dny teplotu zvýšenou a na jazyku jakoby puchýřky - mysleli jsme, že se jedná o afty, ale nikoliv.
Myslíte, že by takový bolák mohla nemoc způsobit?
@Hunt93 náš syn měl přesně takové mezi prsty nohou a rukou. A pokud měl i boláky v puse, bude to na 99%. Může se mu to ještě rozšířit, my jsme to mazali pudrem a vysušilo se to. Ale pozor, je to nakažlivé i pro dospělé, sice omezeně, ale je. U nás to teď řádí taky. Neni to ale nic hrozného, jen dobře, pokud ho to nebolí.
Jen pokud se boláky udělají pod nehty, můžou pak slézat. Vše odroste, ale trvá to.
@Aduš8 Moc děkuji za odpověď. Boláky opravdu na jazýčku měl, na ruce se udělaly dnes. Nechutenství tam bylo taky, což se teď už ani nedivím.
Ten velký bolák možná může být puchýř, který si malý otevřel a jak cumlá prsty, tak zmokval.
Každopádně ještě jednou moc děkuji, asi to opravdu 7. nemoc bude, alespoň příznaky nám odpovídají..
Syn měl něco, co vypadalo úplně stejně, ale opravdu fakt stejně. A byl to opar. On měl zrovna stomatitidu, ke které mu sedl herpes, takže krom aftu v puse měl opary okolo pusy a pak jeden právě na ruce. Sedmá nemoc u našich dětí vypadala úplně jinak.
Syn v roce, když měl herpetickou stomatitidu, tak měl plnou pusu aftů a zvenčí opary. Jak si cucal prsty, tak si nejspíš přes záděru, či nějakou ranku, zanesl nejspíš opar. Měl to tedy u lůžka, u nehtu, celé rudé a podebrané. Nakonec mu na to dávali višňák, ten mu to „vytáhl“, ale slezl mu celý nehet..
Dnes je mu 18m a zrovna včera jsem si opět všimla, že na tom stejném prstu má opět něco jako opar - puchýř a rudý prst kolem.
Opar měl cca před týdnem, tak nevím, co to je, ale mažu genciálkou, aby mu to vysušila.. Vypadá to stejně, jako ty malé pupínky vašeho syna…
Ale teploty neměl a nemá. Teď to má fialové od mazání, takže nic moc nevidím, ale nezdá se mi, že by se to nějak zhoršovalo.
Pokud půjdete k mudr, tak mi jen tak ze zvědavosti napište, jak jste dopadli.
Děkuji
Příspěvek upraven 15.12.21 v 12:57
@Midaku Dobrý den, děkuji za odpověď.
Je dost možný, že bude mít malý jak 7. Nemoc (příznaky měl, v puse a na ruce puchýřky taky, teplota atd.) a zároveň opar.. to je fakt kombinace.. ![]()
Jak jste to léčila, jestli se mohu zeptat?
@Hunt93 určitě může mít i kombinaci, je to bohužel časté. Náš syn měl tu stomatitidu, herpes a ještě nějakou bakterii.. čili tři věci zároveň. Lecili jsme to mastičkou herpesin nebo tak nějak, prostě mast na opary. Jak ty na puse, tak ten na ruce.
Lepší foto bohužel nemám. Skončily jsme v nemocnici, a rychle jsem fotila před vizitou..
@Midaku No tak to je dost pravděpodobné. Děkuji za info a zkušenosti. Nejspíš máme opravdu kombinaci nějakých virů dohromady. S tím cumláním si bohužel ty děti roznesou tyhle věci všude..
@lucije28 Tak to je teda síla, to jste si musela taky zažít. Genciálku máme, ale nevím jestli by mu to nemohlo něco udělat, když pořád cumlá prsty. Každopádně asi zkusíme herpesin a hlídat ji, aby tu ruku prostě do pusy nedával, když to bude mít namazané.
Budeme za chvíli volat k doktoru, je teď v jiné ordinaci, ale každopádně zítra tam zajedeme. Určitě dám vědět, jak jsme dopadli, děkuji Vám.
@lucije28 Tak to je ukázkový případ toho, co rodič u malého dítěte vidět nechce. Snad jste v nemocnici nebyli moc dlouho.
@Hunt93 - pokud půjdete k doktorovi, tak to nemažte genciálkou, to by nic neviděl. Ale jinak genciálkou jsem mazala i afty v puse (někteří ji již nechtějí používat), ale já na ní nedám dopustit. Dokonce i v nemocnici mazali v puse genciálkou, než nechali udělat nějakou spešl mastičku na stomatitidu.
Genciálka vysušuje, takže za mne super.
@lucije28 Je pravda, že nás afty nic lepšího není, sami se ženou používáme, to je prostě jistota. Každopádně zatím mazat nebudeme, aby doktor případně viděl co to přesně je a jak to vypadá.