Bolavá kostrč

643
27.3.06 11:08

Bolavá kostrč

Ahoj holky,
nevím, jestli tady to téma už bylo. Nechci se opakovat, ale já ho nenašla :(
Jsem teď ve 30tt a asi měsíc mě pobolívá kostrč. Bohužel je to čím dál horší a v poslední době si už nemůžu skoro ani sednout :( Může mi někdo prosím poradit, jak se bolesti zbavit (jestli to vůbec jde)?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
986
27.3.06 11:15

Měla jsem s tím taky problémy. Nakonec mě jich zbavil fyzioterapeut, kterého mi doporučil gynekolog. Jednalo se o nepříliš příjemný zákrok, ale měla jsem pokoj. Zkus to řešit s gynekologem. Akorát já měla ty potíže už od zhruba 17 tt a dělali mi ten zákrok někdy kolem 20 tt, tak nevím, jestli v tomto stádiu se do toho bude ještě někomu chtít. Mě tenkrát ten fyzioterapeut říkal, že se jedná o problém, který jsem měla už dlouhou dobu (někdy jsem hodně silně padla na zadek :lol: ) a teprve v tom těhotenství se to projevilo úplně. Taky mě tenkrát upozorňoval, že zřejmě bude po porodu nutné zákrok zopakovat, ale naštěstí k tomu nedošlo. Držím palce, abys to nějak vyřešila, vím, že ta bolest je opravdu nepříjemná. Ivča

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
613
27.3.06 11:17

Ahoj Danielo,
moc ti neporadím. Mě to bolelo taky dost a přešlo to až po šestinedělí. Takže ti přeju at to moc nebolí a vydrž, přejde to.
 Hana

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1242
27.3.06 11:28

Danielo,
presne tak me to bolelo ke konci tehu. Zacalo to nekdy kolem 35 tt a pekne az do porodu. V sestinedeli se to spravilo, respektive nebyl cas na bolest :D
Nepomahalo mi nic, obcas se poradne protahnout na tvrde podlozce - koberec, podlaha… - tak tam trochu jakoby luplo, ale za chvili byla bolest zpet.
Takze neporadim, jen abys vedela, ze v tom nejsi sama…
Nicol a Stella

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
440
15.4.06 21:41

Cau holky,
myslite tim bolest toho krizokycelniho skloubeni? Mne to zacalo asi pred dvema tydny (ve 26.tt) a je to dost neprijemne, pri chuzi si pripadam jak invalida, napadam na pravou nohu (mam to na prave strane beder). V tehotenstvi je to bohuzel pry dost caste a i kdyz se snazim cvicit cviky na odblokovani, tak mi to moc nepomaha. Tak holt pajdam.. :roll: :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4
11.7.19 16:26

Milé maminky,
chtěla bych se s vámi podělit o mou léčbu kostrče. Především bych vám chtěla poradit, abyste vyhledaly lékaře a fyzioterapeuta co nejdříve. Kostrč mne začala bolet, když jsem byla asi v 5. měsíci těhotenství. Má gynekoložka mi řekla, že je to normální, že to tak často bývá a po porodu se to ztratí. Bohužel jsem s tím tedy nic nedělala. Navíc jsem v práci začala sedět tak, abych se vyhnula bolesti a tím to ještě zhoršila. Začala jsem křížit nohu přes nohu, či sedět na jedné půlce, abych si ulevila, bolelo mne to nejvíce pak při vstávání a bolest rostla s váhou dítěte. Zhoršila se mi lordóza, a jak mi břicho rostlo (bylo obrovské), tak jsem se při chůzi spíše kolíbala (špatný vliv na pánev, kyčle), nedokázala jsem stát na jedné noze a někdy mne bolela i stydká kost. Bohužel jsem si nekoupila ani pás pro odlehčení, přišel mi předražený a moc jsem tomu nevěřila. Dnes bych to určitě alespoň zkusila.
Po porodu se bolest ještě zhoršovala, neměla jsem moc čas to řešit, měla jsem problémy s laktací a všechen čas věnovala miminku. Byla to velká chyba, měla jsem si najít alespoň pár minut na cvičení a nenechat to dojít tak daleko :-( Sezení mne neskutečně bolelo, kojení bylo utrpení, nakonec mne to bolelo i při zdvihaní dítěte, nájezdu kočárku na chodník, pak i při chůzi či vleže. Následné cvičení pomáhalo střídavě. Jednu dobu se to lepšilo, pak naopak o dost zhoršilo, bolest byla nejdříve vpravo, později naopak vlevo od kostrče, přidala se i bolest v bedrech. Je možné, že za to mohlo i nachlazení v zimě. Je to již 10 měsíců a nyní mohu říci, že je to téměř pryč, vleže ani při chůzi už to nebolí, vsedě je to minimální. Ráda bych vám níže popsala, co mi pomohlo. Hlavně vyhledejte co nejdříve lékaře. Já měla celkově 4 fyzioterapeuty a opravdu trvá, než najdete to pravé, co vám zabere. Stojí to ale za to a proplácí to pojišťovna, takže neváhejte.
Co mi pomohlo:
Mobilizace kostrče (provádí se přes konečník): na internetu najdete spoustu rozdílných informací, já si myslím, že je to dost individuální, mně velmi pomohly a určitě se toho nebojte, zkušený terapeut ví, co dělá a pomáhá vám od bolesti, rozhodně není na místě ani stud. Uvolní vám jemné tkáně okolo. Měla jsem velmi milou a citlivou fyzioterapeutku paní Markovou (specializuje se na kostrč, je příjemná a ohleduplná, pracuje v Praze – REHAMED – ul. Mánesova). Po zákroku byste neměly sedět ten den. Bolest úplně odešla na několik dní. Poté se vrátila, ale rozhodně byla o dost slabší. Pokračovala jsem ve cvičení. I když se pak nezdálo, že bolest je spojena přímo s kostrčí – hrot kostrče mne nebolel na dotyk, přesto jsem požádala ještě o jednu mobilizaci (asi po dalších 3 měsících) a dost mi to zase ulevilo.
Cvičení jógy: zpočátku jsem neměla ani pomyšlení na skupinová cvičení, běh, cokoliv, moc to bolelo a myslela jsem si, že bych to prostě nezvládla, říkala jsem si, co asi tak nacvičím, když nemohu ani sedět. Pak jsem to šla ale zkusit (až po 7 měsících po porodu, měla jsem dříve!). Neskutečně mi to pomohlo! Lektorku jsem upozornila na mé problémy a ona byla tak laskava, že zařadila i cviky na pánev. Začátek hodiny byl relaxační – uvolnění, zaměření se na dech, poté „Pozdrav Slunci“ a posilovací cviky. Bylo mi jasné, že mám zkrácené šlachy a jsem hrozně ztuhlá, ale rychle se to zlepšovalo! S každou hodinou jsem zvládala více věcí a protažené tělo se mi odvděčovalo, bolest byla mírnější a mírnější! Hodně mne pomohly tyto pozice: Střecha, Holub, Kráva, Motýlek, Dítě (některé ze začátku hodně bolely, ale pak to zmizelo! Ale nepřepínejte se zbytečně, pusťte tělo jen tam, kam vám to dovolí, chce to trpělivost).
Linky na jógové cviky
https://www.youtube.com/watch?…

Další cviky (fyzio)
Především pozice žabák (snažit se pokrčenou nohu co nejvíce připlácnout do podložky a zároveň protáhnout do strany do dálky od trupu a nahoru – jak žába :-), hodně uvolňující
lodička – na všechny čtyři, opřít se o lokty, vyšpulit co nejvíce pánev a hýbat mírně doleva a doprava, hodně uvolňující při bolesti
Později dělat „sumo dřepy“ - rozdíl od normálních dřepů je, že nohy jsou roztažené do stran, při pokleku, jak kdybyste si chtěly sednout na židli a pozor, záda musí být rovná, nepředklánět se, ruce k sobě, jak při modlení, nejde o počet, ale o čas, jak vydržíte v této pozici – bude se to prodlužovat!
Měla jsem problém se záklonem vzad při stání, malá ohebnost: Nejdříve leh na zádech, kolena k břichu, vydržet půl minuty až minutu, potom si lehnout na břicho a horní část těla zaklánět pomocí vzpírání na rukou (jak kdybyste chtěly dělat kliky, ale dolní část těla zůstane na zemi, zadek uvolněný!, připomíná to pak v józe pozici vysoká Kobra), ze začátku mi to moc nešlo, ale velmi brzy jsem byla pružnější a ohebnější, dělat 10×
Všechny pozice je dobré prodýchávat a snažit se o uvolnění. Dle mé fyzioterapeutky je dobré cvičit až po dvou hodinách od doby, co jsme vstaly z postele.
Dávejte na sebe pozor i doma a zbytečně se nepřepínejte! Při zdvihání miminka – nepředklánějte se, držte záda zpříma, pokrčte se v kolenou a pak zdvihejte; napolohujte si postýlku, nechala jsem si navrtat dírky a tím dostala rošt výše, nemusela jsem se sklánět pro něj dolů – samozřejmě vše s rozumem, když už bylo větší, dalo jsem ho níže, aby nemohlo vypadnout. Velmi mi pomohl pojízdný koš, dítě jsem si vozila z místnosti do místnosti, a tak ho nemusela stále nosit. Nepřeceňujte se a myslete na sebe – zní to jako banalita, ale počkejte si třeba na nízkopodlažní tramvaj a netahejte se s kočárkem do schodů, i když přijdete později k lékaři či na schůzku, a už vůbec se netahejte s nákupy. Snažte se sedět v pravém úhlu, záda rovně, srolovat si větší ručník do role a o tu se opírat (zhruba v úrovni beder), nohami se dotýkat země. Vypozorovala jsem, že v tramvaji mne to vsedě nebolí – sedačky jsou pro mne dobře „nastavené“ :), pokuste se to udělat i doma. Nevím, jak vy, ale já jsem po porodu jedla jak v těhotenství, a najednou jsem i přibírala, není to dobré, břicho je třeba naopak zpevnit. Návštěvy u fyzioterapeuta jsou opravdu velmi důležité, ale nečekejte, že vše spraví za vás, cvičte doma samy, hledejte si pro vás vhodné možnosti – jógu či jiná cvičení, hopsání na míči…
Závěrem bych vám chtěla popřát, aby bolest co nejdříve odešla, a vy se mohly plně radovat z mateřství! Budu šťastná, pokud mé zkušenosti pomohou alespoň jedné z vás. Napište mi, pokud budete mít chuť. :-) Mějte se krásně a ať se vám moc daří. ;-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Original

• (3.9) + 55 recenzí

Prsní vložky

• (3.5) + 51 recenzí