Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
@Anonymní píše:
Holky potřebuji radu. Jsme na chatě s přáteli a včera jsme dost popily. Kamarádka ležela na sedačce a přišel za ní kamarád a jakoby ji tak 3× poplácal napnutýma prstama po hlavě - takové to heej nespi. No jenže ona dnes vstala a vzpomněla si na to, bere antidepresiva a dostala panickou ataku, brečí a má strach, že by ji mohlo něco být, že může mít něco s mozkem po tom, jak ji poplacal, bylo to prej do oblasti kolem spánku, nevím neviděla jsem to. Je to věc, kterou já bych neřešila, ale ona se úplně sesypala. Co byste delaly na mem místě? Přemýšlím, jestli ji vzít do nemocnice a ať ji daji něco na uklidnění, zase nechci, aby ji dělali třeba zbytečně ct když to nic není (snad). Nebo jet tam s ni a vse jim popsat? Mám strach, ze nás vyhodí ale nechci ji v tom nechat. Ještě dodám, že má trauma, její strejda umřel po padu na hlavu a kamarád aneueysma. Cokoliv ve spojení s hlavou je pruser. Kamarád to nevěděl..
Ct ji nikdo delat nebude. Nema nejake sve leky?
@vokishka píše:
Ct ji nikdo delat nebude. Nema nejake sve leky?
Nemá tady prave. A žádné uklidnění nepomáhá. Jako myslíte, že ct neudělaji ani když udává bolest spánku? Což muže být ale i po alkoholu..
Ne, pro panickou ataku jí fakt nebudou dělat ani ct, ani rtg. Max. jí předepíšou nějaké benzodiazepiny, aby to přečkala. Pokud kamrádka popíjela taky, případ. užívala nějaké jiné látky, tak by bylo dobré jí přesvědčit, že její ataka s tím na 90% souvisí.
Tady jsou spíš průser antidepresiva v kombinaci s alkoholem, z toho jí může být pořádně blbě a hlavně alkohol snižuje účinnost antidepresiv. Pokud se to nezlepší, vem jí do nemocnice, píchnou jí něco na zklidnění.
Ale je vyloučené, že z tohoto by mohla mít něco vážného že jo, já to nechci bagatelizovat, ale kdyby si to přečetla z více stran, třeba to pomůže, když ne, vezmu ji pro jistotu do nemocnice
@Anonymní píše:
Ale je vyloučené, že z tohoto by mohla mít něco vážného že jo, já to nechci bagatelizovat, ale kdyby si to přečetla z více stran, třeba to pomůže, když ne, vezmu ji pro jistotu do nemocnice
Z toho klepnutí prsty? Ano, je to vyloučené.
Má ataku z chlastu. Jestli s sebou nemá benzáče, tak jí pomůže, paradoxně, trocha alkoholu. Malý pivo a hned ji to přejde.
Přítel má ataku. A silnou. Alkoholem se to zhoršuje. Ne nějakým poplácáním po hlavě. Takže může kamarádka gratulovat jen sama sobě, že je nezodpovědná a při braní antidepresiv chlastá.
Prosím anonym, informace o zdravotním stavu třetí osoby.
@Anonymní píše:
Holky potřebuji radu. Jsme na chatě s přáteli a včera jsme dost popily. Kamarádka ležela na sedačce a přišel za ní kamarád a jakoby ji tak 3× poplácal napnutýma prstama po hlavě - takové to heej nespi. No jenže ona dnes vstala a vzpomněla si na to, bere antidepresiva a dostala panickou ataku, brečí a má strach, že by ji mohlo něco být, že může mít něco s mozkem po tom, jak ji poplacal, bylo to prej do oblasti kolem spánku, nevím neviděla jsem to. Je to věc, kterou já bych neřešila, ale ona se úplně sesypala. Co byste delaly na mem místě? Přemýšlím, jestli ji vzít do nemocnice a ať ji daji něco na uklidnění, zase nechci, aby ji dělali třeba zbytečně ct když to nic není (snad). Nebo jet tam s ni a vse jim popsat? Mám strach, ze nás vyhodí ale nechci ji v tom nechat. Ještě dodám, že má trauma, její strejda umřel po padu na hlavu a kamarád aneueysma. Cokoliv ve spojení s hlavou je pruser. Kamarád to nevěděl..
Já tedy dostala panickou ataku poprvé po té, co jsem se jednou na VŠ, když jsme zapíjeli zkoušky, hrozně opila. Pak jsem alkohol nemohla roky ani vidět, teď se napiju občas a trošku, kdysi jsem s kamarádkou vypila napůl víno a zas šílená ataka… alkohol to jen zhoršuje. A hlavně nepít na benzodiazepiny. Na AD občas psychiatr dovolí třeba jedno pivo, ale taky ne se opít.
NEPANIKAŘIT.
Obléci se a jít s ní ven - jen ona a jeden člověk který je klidný a kterému věří a prostě choďte a klidně mluvte o čemkoliv jiném, než se uklidní.
Mrkni sem
https://patalie.cz/…chvat-paniky
odvozem do nemocnice se jen vypsychujete všichni a ona zvlášť.
A příště ať nechastá na prášky.
A ne. nedávejte ji prášky na ukldinění, pokud pila.
A ne, samozřejmě že se jí nic nestalo, pokud tedy je majitelem lebky a to je, pokud může otvírat ústa.
@Anonymní píše:
tak je tu diskuse, kdy si lékaři stěžují, jak jim lidi nesmyslně zahlcují pohotovosti blbinami a tohle je toho zářný příklad - a ti doktoři chtějí, aby se za pohotovost platilo na 90 kč, ale aspoň 1000,–- kč - no po přečtení této diskuse se jim nedivím,
jet na pohotovost kvůli poklepání na hlavě, no twl, já bych vám napařila aspoň 5000,–- za tohle
@Anonymní píše:
Chlastat na antidepresiva není opravdu dobrý nápad.