Bolest nohou dítě

39
12.10.20 23:39

Bolest nohou dite

Ahoj vsem, syn ma podivne bolesti nohou, tak zkousim, jestli ma nekdo podobnou zkusenost.
Ma 3 a pul roku a behem ctrnacti dnu se jednou ramo probudil a bolelo ho koleno, vubec nemohl doslapnout na nohu. Behem par hodin v pohode, lital jak sus. Po asi deseti dnech opet rano probuzeni, ze ho boli paty, opet temet nemohl chodit a opet behem dopoledne zdrav. Ptala jsem se pediatricky, pry muze byt rustove. Po trech dnech bolest nartu a kotniku, dala jsem mu nurofen. Za chvili zas lital. Vecer ho jeste bolelo kdyz pritahoval chodidlo k holeni a na omak taky. Prijde mi to divne, rustove bolesti byvaji spis v noci a v kostech ci svalech. Ale takto klouby? S doktorkou samozrejme budu resit. Mate nekdo podobmou zkusenost a nejaky vysledek oc by mohlo jit?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
4740
13.10.20 00:02

Tiez to mozu byt rustove bolesti. Mali sme asi v tom veku. Boli sme aj na ortopedii. Pitom sme zistili, ze ma aj zlomeninu holene. vystiply trojuhelnik. To nas teda strasili aj horsim. Takze nakonec ani nevime cim to nakonec bylo. ale mala asi 20 rtg snimkov :-(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16448
13.10.20 00:19

Také si myslím, že to budou růstové bolesti. Jsou neškodné. Jepotřeba koupit kalciový sirup (dělá ho třeba Generica za 115,–) a ono to do dvou týdnů přejde, byt to ted vypadá dramaticky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6119
13.10.20 06:34

Moji neteř trápily „růstové bolesti“ hodně dlouho. Řadu a řadu let v dětství. Když se pak konečně dostala na vyšetření k odborníkovi (revmatologie) a to vlastně náhodou, revmatolog se zhrozil, že pediatři ještě blbost typu „růstové bolesti“ šíří, když to zaprvé vůbec není diagnóza, zadruhé při růstu prý bolí kosti po délce, ne klouby (jako jsou kolena nebo kotníky). Klouby prý nemají co holet v žádném věku. Holce je teď šestnáct, ve skutečnosti má chondropatii a dík univerzálnímu vysvětlení „růstové bolesti“ od raného dětství a léčby pouze pomocí potravinových doplňků má v těch šestnácti nádhernou artrózu.

Takže já bych bolesti tohoto typu rozhodně nepodceňovala. Může jít o všechno od bolestí způsobených plochonožím až po lahůdky typu revmatoidní artritida. Určitě se ale nenech odbýt s růstovými bolestmi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14376
13.10.20 06:37

Růstové bolesti přicházejí s růstem dlouhých kostí, které rostou skokově. Ale kosti jako takové nebolí, nemají nervová zakončení. Když si zlomíš kost, bolí tě ta porušená tkáň okolo. Při růstu dlouhých kostí dojde k tomu, že se natáhnou šlachy a kloubní pouzdra jsou namáhána, proto to tolik bolí. Převážně přichází v první půlce noci, ale pravidlo to být nemusí. Toť info od mé doktorky. Malému budou tři a trpěl na ně často. V lékárně u Maxe jsem koupila tablety s malinovou příchutí, obsahují Vitamín C, D a vápník. Od té doby máme zatím klid(asi 1,5 měsíce). Jestli jsme zrovna trefili pausu a nebo pomohly, to uvidíme. Ale když ho to fakt přepadne, řeším Nurofenem, já si tyhle bolesti užívala až do puberty a opravdu to bolelo tak, že jsem se nepostavila na nohy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
13.10.20 06:39
@SlečnaDahlia píše:
Moji neteř trápily „růstové bolesti“ hodně dlouho. Řadu a řadu let v dětství. Když se pak konečně dostala na vyšetření k odborníkovi (revmatologie) a to vlastně náhodou, revmatolog se zhrozil, že pediatři ještě blbost typu „růstové bolesti“ šíří, když to zaprvé vůbec není diagnóza, zadruhé při růstu prý bolí kosti po délce, ne klouby (jako jsou kolena nebo kotníky). Klouby prý nemají co holet v žádném věku. Holce je teď šestnáct, ve skutečnosti má chondropatii a dík univerzálnímu vysvětlení „růstové bolesti“ od raného dětství a léčby pouze pomocí potravinových doplňků má v těch šestnácti nádhernou artrózu.Takže já bych bolesti tohoto typu rozhodně nepodceňovala. Může jít o všechno od bolestí způsobených plochonožím až po lahůdky typu revmatoidní artritida. Určitě se ale nenech odbýt s růstovými bolestmi.

Dcera často kopala v noci nohama, že ji bolí. Byla u toho hodně vzteklá. Taky mám bylo řečeno, ze to jsou růstové bolesti - několikrát. Nebývalo to často. Pak měla zase období, že ji po ránu bolely kotníky a zápěstí. Doktorka nabrala krev (nevím vlastně na co) a že to je v pořádku. Teď už si dlouho nestěžovala. Kotníky bych chápala, protože má špatne nohy. Ale proč zápěstí? Dlouho si nestěžovala, tak snad je to dobré. Jinak bych znovu zašla k doktorce.

• Citovat
  • Upravit
6119
13.10.20 06:54
@Anonymní píše:
Dcera často kopala v noci nohama, že ji bolí. Byla u toho hodně vzteklá. Taky mám bylo řečeno, ze to jsou růstové bolesti - několikrát. Nebývalo to často. Pak měla zase období, že ji po ránu bolely kotníky a zápěstí. Doktorka nabrala krev (nevím vlastně na co) a že to je v pořádku. Teď už si dlouho nestěžovala. Kotníky bych chápala, protože má špatne nohy. Ale proč zápěstí? Dlouho si nestěžovala, tak snad je to dobré. Jinak bych znovu zašla k doktorce.

Je opravdu milion a jedna příčina bolesti kloubů, řada z nich se nezjistí z krve, ale až ultrazvukem. Krev navíc není stoprocentně průkazná - např. tu revmatoidní artritidu lze zjistit z krve jen do určité míry (revmatoidní faktor zjistitelný z krve je u pacientů s RA přítomen asi v 80%, 20% pacientů má RA a nemá revmatoidní faktor v krvi). Bolesti kloubů můžou být odrazem prodělané autoimunitní nemoci, která se nemusela projevit vůbec nijak jinak, můžou dokonce být projevem metabolické poruchy (např. jeden z orgánů produkoval špatné množství hormonů).

Růstové bolesti jako diagnóza neexistuje a klouby skutečně při růstu nebolí. Ještě, než jsem úplně změnila obor a udělala si druhou vejšku, jsem pracovala jako fyzio. Ani jeden z dětských klientů, který ke mně přišel a v anamnéze měl „růstové bolesti“, neměl v pořádku pohybový aparát/metabolismus. Někdy je na dlouhé lokte zjistit příčinu a „růstové bolesti“ je takové elegantní přechodné řešení, zvlášť pro pediatry ze staré školy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
13.10.20 07:01
@SlečnaDahlia píše:
Je opravdu milion a jedna příčina bolesti kloubů, řada z nich se nezjistí z krve, ale až ultrazvukem. Krev navíc není stoprocentně průkazná - např. tu revmatoidní artritidu lze zjistit z krve jen do určité míry (revmatoidní faktor zjistitelný z krve je u pacientů s RA přítomen asi v 80%, 20% pacientů má RA a nemá revmatoidní faktor v krvi). Bolesti kloubů můžou být odrazem prodělané autoimunitní nemoci, která se nemusela projevit vůbec nijak jinak, můžou dokonce být projevem metabolické poruchy (např. jeden z orgánů produkoval špatné množství hormonů).Růstové bolesti jako diagnóza neexistuje a klouby skutečně při růstu nebolí. Ještě, než jsem úplně změnila obor a udělala si druhou vejšku, jsem pracovala jako fyzio. Ani jeden z dětských klientů, který ke mně přišel a v anamnéze měl „růstové bolesti“, neměl v pořádku pohybový aparát/metabolismus. Někdy je na dlouhé lokte zjistit příčinu a „růstové bolesti“ je takové elegantní přechodné řešení, zvlášť pro pediatry ze staré školy.

Je že o růstových bolestech mluvily i naše nová paní doktorka - mladá - nastoupila po naší původní, která sla do důchodu. Docela mě to děsí. Pohybový metabolismus? Co je to?

• Citovat
  • Upravit
6119
13.10.20 07:04
@Anonymní píše:
Je že o růstových bolestech mluvily i naše nová paní doktorka - mladá - nastoupila po naší původní, která sla do důchodu. Docela mě to děsí. Pohybový metabolismus? Co je to?

Ne pohybový metabolismus. Pohybový aparát/metabolismus, tzn. buď pohybový aparát, nebo metabolismus :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
13.10.20 07:06
@SlečnaDahlia píše:
Ne pohybový metabolismus. Pohybový aparát/metabolismus, tzn. buď pohybový aparát, nebo metabolismus :-)

Nojo, po ranu mi to nemyslí. :zed: A co konkrétně bylo za problém s tím metabolismem?

• Citovat
  • Upravit
6119
13.10.20 07:07
@Anonymní píše:
Je že o růstových bolestech mluvily i naše nová paní doktorka - mladá - nastoupila po naší původní, která sla do důchodu. Docela mě to děsí. Pohybový metabolismus? Co je to?

Jinak fakt nechci být jedovatá, přiznávám se, že jsem až moc ovlivněná tím, že skrz „růstové bolesti“ u mnoha mých dětských klientů jejich pediatři silně zanedbali skutečný problém. Nemůžu se zbavit pocitu, že „růstové bolesti“ je prostě rychlejší, jednodušší, levnější nálepka. Jasně, že to nedělají schválně, fakt tomu věří, ale skutečně jsem nezažila dětského klienta, který by při „růstových bolestech“ měl opravdu růstové bolesti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
13.10.20 09:08

Vyloučit boreliozou urcitě, i kdyz rustove bolesti jsou pravdepodobnejsi. Kamaradky trileta dcerka si taky stezovala, nakonec po nejake dobe nemohla holcicka došlápnout. Otekla jí kycel. Ma tam zanet a vysledek je borelioza v kloubech. Jinak bych zvýšila přísun hořčíku a celkově zkusila suplementovat nejakymi multivitaminy prirodne. Napriklad Floradix kids. Muj syn ho miluje.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
13.10.20 09:23

Určitě bych nechala vyšetřit krev. U nás, když se zpětně podívám, bolestmi nohou začala leukémie (a to dceři v tu dobu ještě nic nebylo). Ale nechci strašit, byli jsme výjimka. Anonym z důvodu nemoci dítěte.

• Citovat
  • Upravit
9743
13.10.20 15:56
@Anonymní píše:
Určitě bych nechala vyšetřit krev. U nás, když se zpětně podívám, bolestmi nohou začala leukémie (a to dceři v tu dobu ještě nic nebylo). Ale nechci strašit, byli jsme výjimka. Anonym z důvodu nemoci dítěte.

Bolestmi se bohužel u dětí leukemie často raně projevuje. Každé bolesti dolních končetin u dětí - pokud se nejedná o jasnou souvislost např. s úrazem - by si zasloužily minimálně krevní obraz s mikroskopickou kontrolou, (pro někoho již zastaralou) sedimentaci erytrocytů, vyšetření hladiny vápníku, fosforu, kyseliny močové, laktát-dehydrogenázy a alkalické fosfatázy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
16.10.20 06:25
@SlečnaDahlia píše:
Jinak fakt nechci být jedovatá, přiznávám se, že jsem až moc ovlivněná tím, že skrz „růstové bolesti“ u mnoha mých dětských klientů jejich pediatři silně zanedbali skutečný problém. Nemůžu se zbavit pocitu, že „růstové bolesti“ je prostě rychlejší, jednodušší, levnější nálepka. Jasně, že to nedělají schválně, fakt tomu věří, ale skutečně jsem nezažila dětského klienta, který by při „růstových bolestech“ měl opravdu růstové bolesti.

Včera mi opět bylo řečeno, že bolesti, co dcera měla, byly růstové. Naštěstí si teď na bolesti nestezuje a doufám, že ani nebude.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

K2 Complex

• (4.8) + 80 recenzí

Quattro+

• (4.7) + 70 recenzí

GS Mamavit Prefolin + DHA