Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Ahoj, chtěla bych se zeptat. Už asi 4 měsíce mě bolí oči v nadočnicovém oblouku, bolest se střídá, občas je silnější a občas je slabší. Když přejdu do světlejšího prostředí začnou mě oči bodat a při pohledu do stran mě jakoby „táhnou“. Na očním jsem byla a všechno bylo v pořádku, byla jsem i na magnetické rezonanci a tam taky nic. Je to hrozně nepříjemné a těžko se mi s tím soustředí, nevíte někdo co by to mohlo být?
Moc čumíš do monitoru. Zkus léčbu tmou. Něco takového existuje. Oči člověka jsou oči pračlověka, prostě pračlověk nenajvýš čučel do ohně, někde u jeskyně. Prostě za tmy se líp orientoval, viděl za dne víc do dálky, v noci líp viděl hvězdy na obloze. Ten světelný smog je zrádný…
@Božislava No já se právě snažila ted koukat mín, ale bohuzel jelikož jsem studentka, tak se práci s počítačem moc nevyhnu. Ale i kdyz jsem to omezila na minimum, tak se moje problemy moc nezmírnily ![]()
@Klára185 píše:
@Božislava No já se právě snažila ted koukat mín, ale bohuzel jelikož jsem studentka, tak se práci s počítačem moc nevyhnu. Ale i kdyz jsem to omezila na minimum, tak se moje problemy moc nezmírnily
Tak tu světloplachost musíš řešit jinde na očním. Já takhle prostřídala tři oční a ta třetí mi dala kapky.
Možná se nějaká vada projeví až časem.
Před šesti lety jsem začala mít problémy v silnějším světle - hypermarkety v zimě bylo utrpení, v šeru jsem zase viděla špatně a doma si stále přisvěcovala. V létě mi zase vadilo slunce.
Po pár letech jsem začala mít problém při zaostřování. Nejdříve občas, potom trvale.
Až při změně očního - respektive spádová oční nevybavená moderní technikou mi říkala, že prostě mám zkoušet další lékaře - mi na očním CT zjistili problém se zrakovými nervy.
Momentálně si mě přehazují neurolog s očním a nikdo nic neřeší.(2 roky)… Budu doufat v to, že se oči nebudou tak rychle zhoršovat.
@Anonymní píše:
Možná se nějaká vada projeví až časem.
Před šesti lety jsem začala mít problémy v silnějším světle - hypermarkety v zimě bylo utrpení, v šeru jsem zase viděla špatně a doma si stále přisvěcovala. V létě mi zase vadilo slunce.
Po pár letech jsem začala mít problém při zaostřování. Nejdříve občas, potom trvale.Až při změně očního - respektive spádová oční nevybavená moderní technikou mi říkala, že prostě mám zkoušet další lékaře - mi na očním CT zjistili problém se zrakovými nervy.
Momentálně si mě přehazují neurolog s očním a nikdo nic neřeší.(2 roky)… Budu doufat v to, že se oči nebudou tak rychle zhoršovat.
Já už právě ani nevím, ke komu dál jít. Byla už jsem asi u třech očních lékařů a stále nic. Budu asi jen doufat, že to časem samo nějak odezní nebo nevím. Jinak ten problém se zaostřováním mám také, lékař řekl že mam drobný astigmatismus a doporučil mi brýle, ale jen na pulku dioptrie což nevím jestli něčemu pomůže, ale chci zkusit všechno.
@Božislava píše:
Tak tu světloplachost musíš řešit jinde na očním. Já takhle prostřídala tři oční a ta třetí mi dala kapky.
Taky jsem dostala kapky, ale nijak mi nezabrali ![]()
@Klára185 píše:
Já už právě ani nevím, ke komu dál jít. Byla už jsem asi u třech očních lékařů a stále nic. Budu asi jen doufat, že to časem samo nějak odezní nebo nevím. Jinak ten problém se zaostřováním mám také, lékař řekl že mam drobný astigmatismus a doporučil mi brýle, ale jen na pulku dioptrie což nevím jestli něčemu pomůže, ale chci zkusit všechno.
Ty brýle bych zkusila. Dcerka má také astigmatismus, dioptrie měla donedávna myslím 0.25 a 0.5 dioptrie. U očního na tabuli měla problém s kulatými čísly - ať již byly jakkoliv velké, prostě je nepřečetla. Nyní má již dioptrie silnější.
Možná zkus najít kliniku, kde dělají OCT (oční CT) - OCT se platí cca 600Kč. Myslím, že je to jedna z možností, kdy Tě mohou uklidnit, že Ti „nic“ není anebo něco zjistit.
Na MR občas chodím, ale s očima mi nic nenašli, až na tom CT.
@Anonymní píše:
Ty brýle bych zkusila. Dcerka má také astigmatismus, dioptrie měla donedávna myslím 0.25 a 0.5 dioptrie. U očního na tabuli měla problém s kulatými čísly - ať již byly jakkoliv velké, prostě je nepřečetla. Nyní má již dioptrie silnější.Možná zkus najít kliniku, kde dělají OCT (oční CT) - OCT se platí cca 600Kč. Myslím, že je to jedna z možností, kdy Tě mohou uklidnit, že Ti „nic“ není anebo něco zjistit.
Na MR občas chodím, ale s očima mi nic nenašli, až na tom CT.
na tom OCT jsem už taky byla, ale nic nenašly
říkali že to může byt od páteře ale co s tím má člověk jako sám udělat, zkouším cvičit různé cviky ale nic se nemění, bojím se že to budu mít navždycky
Ahoj, mám dotaz. Už je to asi měsíc a půl co mě škrábe, píchá a celkově bolí v krku. Začalo to rýmou a měla jsem chrapot. Pak jsem byla i dost zahleněná, ale rýma je více méně pryč a bolest v krku trvá. Měla jsem uz dvoje antibiotika, protože mi byl zjištěn streptokok, ale zatím se nic nelepší. Byla jsem i na ORL, ale krk je prý bez zarudnutí a v pořádku. Zkouším kloktat, cucám pastilky, piju vincentku, ale nic mi nezabírá. Někdy mám pocit jako kdybych mela krk ve svěrací kazajce a je jakoby ztuhly a špatně se mi polyká. Uz si nevím rady. Nevíte co s tím? Děkuji za rady ![]()