Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj holky, mam takovy dotaz ohledne bolesti podbřisku 10 dni pred menstruaci. Minuly tyden sem mela jeden vecer hustý bily vytok a pak uz nic, jen me od te doby dost boli podbrisek. Zacala sem prvni mesic brát Macu, nemate s tim některá zkušenost, ze by to treba na to mohlo mit nejaky vliv? Jeste sem si rikala uhnizdovani, ale to by asi netrvala bolest bricha tyden. K MUDr jdu za 14 dni, jestli nemam treba nejaky zanet, ale napada me fakt ta Maca, ze by to mohlo byt z toho.
Ahoj, jo, taky jsem zkoušela a taky mě z toho bolelo břicho. Na netu jsem si našla, že prý je to proto, že je syrová a má se prý upražit, nebo povařit v kaši. Pak jsem na to zapomněla a už nezkoušela. Taky se dá koupit nějaká už zpracovaná, tu syrovou některý lidi nesnesou. Je to jak s česnekem.
@Takyjedna píše:
Ahoj, jo, taky jsem zkoušela a taky mě z toho bolelo břicho. Na netu jsem si našla, že prý je to proto, že je syrová a má se prý upražit, nebo povařit v kaši. Pak jsem na to zapomněla a už nezkoušela. Taky se dá koupit nějaká už zpracovaná, tu syrovou některý lidi nesnesou. Je to jak s česnekem.
A taky te to bolelo jako bys to mela dostat?
Těžko říct, já tu bolest umím těžko popsat… Když to mám mít, tak mě spíš bolej záda… Ale zkoušela jsem několikrát za sebou a pokaždý mě z toho břicho bolelo. Pak jsem přestala a bolest taky, po týdnu jsem zkusila zase, jak pokusnej králík…
@Takyjedna píše:
Těžko říct, já tu bolest umím těžko popsat… Když to mám mít, tak mě spíš bolej záda… Ale zkoušela jsem několikrát za sebou a pokaždý mě z toho břicho bolelo. Pak jsem přestala a bolest taky, po týdnu jsem zkusila zase, jak pokusnej králík…
Ja to taky musim zkusit vynechat, člověk se snaží porad neco zkoušet, aby se konečně zadarilo a spis to ma opačný efekt ach jo
@Mickey1984
Chtela bych se zeptat, jak vam dopadlo uzivani Macy? Ja ji zacala brat po ms, tyden na to jsem opet asi 3 dny krvacela a nakonec jsem ms nedostala vubec. Uz jsem 3 dny po terminu. Nestalo se vam spis to, ze by vam rozhodila cyklus? Dekuju
Holky jak to s váma prosím dopadlo? 😊
Já jsem začala brát Macu pár dní před ovulací. Teď jsem 23dc/9 dpo a už třetí den mám citlivější prsa i bradavky a bolest/tlak v podbřišku. Trošku i pocit jako kdybych už to měla dostat.
Nechce se mi moc věřit že by Maca měla až takový vliv a byla jsem těhotná.
@Anonymní píše:
Holky jak to s váma prosím dopadlo? 😊
Já jsem začala brát Macu pár dní před ovulací. Teď jsem 23dc/9 dpo a už třetí den mám citlivější prsa i bradavky a bolest/tlak v podbřišku. Trošku i pocit jako kdybych už to měla dostat.
Nechce se mi moc věřit že by Maca měla až takový vliv a byla jsem těhotná.
Maca by mimo jiné měla trochu rovnat hormony, ale spíš ve prospěch estrogenu, kterého mají ženy v dnešní době i tak dost. Tedy pokud nejste skutečně těhotná, zak vám trochu zvedla estrogen a ty příznaky by s tím mohly souviset. Zkuste raději Ašvagandu.
Ahojky, nevím jak podbrišek ale já před rokem a půl užívala Macu, a musím říct že začalo období pekla. Neskutečné bolesti žaludku, střev, nevolnosti, závratě. Nemohla jsem vydržet, každý den dopoledne se bolesti vraceli. Ráno jsem totiž užívala Macu, a to ještě o polovinu dávky míň než se doporučuje. Nevím co by se stalo kdybych užívala plnou dávku. Málem jsem skončila v nemocnici, než jsem si po asi 3 týdnech uvědomila že to může být Maca. Vysadila jsem a během jednoho dne vše zmizelo. Fuj, už nikdy.
Mě po Mace bolely prsa a píchalo mě v podbříšku, že jsem si myslela, že už se zadařilo a nic. Brala jsem s přestávkama asi 3 balení a kašlu na to - u mě bez efektu.
@katerina9615 Už 3 roky. V roce 2021 2 potraty, 2022 pak 1 potrat.. vždy samovolně, bez revize. Minulý rok jsme se ale nesnažili moc aktivně..tak nějak jsem si potŕebovala odpočinout.
Už je to dlouho no..Zkouším všechno možné ale asi pomůže jen IVF - podle Dr gynekoložky u které jsem byla minulý týden. Ta mi řekla že není na co čekat. Za chvíli je mi totiž 30
@nneellaa94 píše:
@katerina9615 Už 3 roky. V roce 2021 2 potraty, 2022 pak 1 potrat.. vždy samovolně, bez revize. Minulý rok jsme se ale nesnažili moc aktivně..tak nějak jsem si potŕebovala odpočinout.
Už je to dlouho no..Zkouším všechno možné ale asi pomůže jen IVF - podle Dr gynekoložky u které jsem byla minulý týden. Ta mi řekla že není na co čekat. Za chvíli je mi totiž píše: Více
Samovolné potraty vám mohl způsobit nedostatek progesteronu, to je hormon, který má mimo jiné za úkol udržet plod. Tedy na začátku gravidity je potřeba dostatek "vlastního " progesteronu, než ho začne produkovat také placenta a jeho množství má pak po dobu těhotenství stoupající tendenci.
A rady bylináře MUDr. Mlčocha na podporu početí:
„Je třeba, aby byli oba partneři detoxikovaní, vyhýbat se kouření, alkoholu, konzervované a instatntní stravě a uzeninám.
Dostatek vitamínu E, je obsažen ve lněném semínku, pšeničné klíčky, olej z bavlníku a vlašských ořechů, kukuřičné klíčky, sezamový olej, mandle, arašídový olej, slunečnicová semínka, olivový olej.
Je třeba zajistit dostatek pohybu, podle čínské medicíny se vyhýbat potravinám, které vnášejí do těla chlad a vlhko, mléčné výrobky, cukr, jižní ovoce, studené nápoje. Důležitou rolu hraje psychická pohoda.
Bylinná podpora početí pro ženy – drmek, vrbka úzkolistá, schizandra, andělika, jam čínský, kotvičník, další vhodné byliny jsou diskorea, kontryhel, kopřiva, kohoutek luční,
Bylinná podpora početí pro muže – kotvičník, maralí kořen, vrbka úzkolistá, vrbovka malokvětá
Z hlediska výživy je třeba opět dostatek vitamínu E, tedy veškeré klíčky, je potřeba v kombinaci se selenem, selenu je hodně v para ořeších. Vitamín E je dále obsažen ve slunečnicovém semínku, oleje lisované za studena, paprika, kukuřice, rajčata, růžičková kapusta, celozrnné obiloviny, luštěniny. Dále je třeba doplňovat třeba ve formě pšeničných klíčků omega3 a 6 nenasycené mastné kyseliny, vitamíny B1, B2, B6, B9, vitamín E, stopové prvky P, Fe, Mg, Ca, Mn, Se, Zn, stačí dvě polévkové lžíce semínek denně. Důležitá je i kyselina listová, zdrojem je veškerá listová zelenina, dále květák, brokolice, kapusta, růžičková kapusta, zelený hrášek, fazolové lusky, okurky, dýně, červená řepa, rajčata, celozrnné obiloviny, mango, avokádo, pomeranče, banány, třešně, višně, jahody maliny, angrešt, (z jižním ovocem opatrně, vnáší do těla chlad), vlašské ořechy, para ořechy, pistácie, droždí, vejce, játra, cizrna. “