Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Zdravím. O vikendu se mi poprvé v životě udělal tam dole opar, par puchýřků
Včera jsem s tím byla u doktorky, dostala jsem maticku a prasky. Ale šilene to bolí. Při chuzi, pri sezení. Nemáte někdo nejakou radu na tu bolest? Za jak dlouho se to dostane do te faze hojení, že už to nebolí? Budu vděčná za jakoukoliv radu
Předem všem děkuju.
Ahoj, me docela pomahalo potirat si to tea tree olejem, trochu to znecitlivy. Jinak nejvic boli ty puchyrky nez prasknou. A doba hojeni je individualni. Ja je kolikrat mela i vic jak tyden, nekdy treba,,jen,, 5 dni. Jednou jsem mela asi 5 velkych puchyrku, strasna bolest, v horke vane jsem je popraskala, strasne se mi ulevilo.
Nevim jak opar tam dole, ale já trpím na opary na rtu a musím upozornit, že právě ta vodička co vyteče z puchýřků je infekční a díky ní se opar rozlejzá dál. Takže si dej hodně pozor na to jak se utíráš, ručník nejlépe každý den nový a celkově si tam moc nesahej, ať to nemáš ještě víc. hojení je individuální, ale počítej ty tři dny bolest a pak už to bude lepší. i když na rtu se to určitě hojí líp než vespod
@Verun83 píše:
Ahoj, me docela pomahalo potirat si to tea tree olejem, trochu to znecitlivy. Jinak nejvic boli ty puchyrky nez prasknou. A doba hojeni je individualni. Ja je kolikrat mela i vic jak tyden, nekdy treba,,jen,, 5 dni. Jednou jsem mela asi 5 velkych puchyrku, strasna bolest, v horke vane jsem je popraskala, strasne se mi ulevilo.
Jediné, co můžeš dělat, je užívat předepsanou léčbu, ledovat (pytlík s ledy v utěrce, nikdy rovnou na holou pokožku, aby nedošlo ke spálení), čůrat ve sprše, hooodně pít, aby moč byla co nejvíc naředěná a hlavně si na spodek nesahat!!! (Vyjma aplikace masti, samozřejmě)
Děkuju za rady
S tim propichováním ve vaně mi to taky nesedí (vim ze ta tekutina z puchyrku je infekcni). Aby toho nebylo malo tak jsem to dneska dostala
Jinak by to asi uz i bylo lepsi. Ale kolem pochvy je to porad mokre
A tampon do sebe ted nedostanu ani kdybych chtela ![]()
Kdo rika, ze ji to radim? Btw. Me vzdycky puchyre stejne samy popraskaly, takze to rozneseni stejne hrozi.
@Verun83 píše:
Kdo rika, ze ji to radim? Btw. Me vzdycky puchyre stejne samy popraskaly, takze to rozneseni stejne hrozi.
Pokud se zakladatelka ptá, jak má řešit určitou situaci a někdo jí napíše svojí osvědčenou metodu, pak je logické to vnímat jako radu
A je velký rozdíl, zda puchýře prasknou samy na „vzduchu“, nebo když je úmyslně propíchneš naložená ve vodě.
Jeste bych mela jeden dotaz… beru Zovirax 400. A v lekarně mi paní řekla, že to mám využívat celé (je toho na 14 dní). Ale všude nějak čtu, že se to bere tak 5dní.. tyden, i v pribalaku je neco v tom smyslu. Je mi jasne, že je to na víc onemocnění a zaleží na tom. Jak dlouho jste podobné prašky brali? at se tim neladuju zbyčene treba ![]()
Ja brala pred porodem herpesin v tabletach, mela jsem ho brat az do porodu i po zahojeni oparu, prave aby se opar nevratil. Co ti rekla dr? Tim bych se asi ridila.
Dr totiz nic, jen jak to budu brat behem dne :-/ Mrknu jeste do lekarské zpravy a kdyztak si tam v pondeli pro jistotu zavolam.