Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Ahojte,
Potrebovala bych poradit od někoho, kdo s tím ma přímou zkusenost.
Jsem v 5tym mesici, a asi 14dni me trápí bolest SI kloubu, prvně jsem si myslela, ze ta bolest jde od kostrce (ze to souvisí s tehotenstvim), ale teď uz je bolest tak specificka, ze se to nedá zaměnit.
Zatím jsem nahrivala elektronickou deckou a mazala mastmi, ale nepomohlo.
Nejsem vyloženě nehybna, hybu se, ale ta bolest je omezujici.
Zvládl nekdo překonat tuto bolest nahrivanim, nebo nějakými cviky, bez lékařského zásahu?
A nebo, co vam na to dal lékař?
Předem diky za odpovědi ![]()
Ja bych asi nenahrivala tou deckou, slyšela jsem ze to muže vyzařovat nějaké záření… Ale fakt jsem to jen slyšela, třeba je to blbost. Me na tyto problémy nejvíce pomáhaly návštěvy fyzioterapeuta - ten můj propaguje cvičeni a ne krupnuti kloubu… Ale možná by ti to pomohlo krupnout
jo a ještě mi dali na rehabce Mojžíšovou. Ale to vše v netehotnem stavu… Ja bych zašla za fyzioterapeutem a ten bude vědět nejlépe co s tim
Pro me vzdy bud pretrpet, nebo opichat (myslim injekce
). Masticky ucinek nula, jeste jakztakz masazni polstar. Ale radeji chodim pravidelne na rehabku pripadne masaze, a snazi se romu predchazer, pprotoze jak se zablokuju vetsinou se to bez lekare neobejde. Je teapravda, ze ja mela stavy, kdy jsem lezla po ctyrech a vyskrabani se na wc byl nadlidsky vykon.
Mně to chytlo po porodu. Na bolest mi dali novalgin, ale ten se nesměl při kojení, takze jsem ho brala výjimečně. Dr mi ukázala cvičení ( na rhb bych stejně s kojencem chodit nemohla), nahrivala jsem to tím polštářkem s peckama co se dává miminkům na bříško. A odpočívala, s mimcem jsem trávila dny na gauči, jit na wc byl masakr. Procházky nula. Zlepšilo se to po 3-4 týdnech.
@babyblue @Rozárka78 - ja ziju v zahraničí a trosku se obavám jestli tady rehabku najdu a pokud ano, co to bude za kvalitu.
Prave proto se spis snažím hledat moznosti, jak to vyřešit sama.
Ortopeda navstivim, ale ta rehabilitace nevim.
@andelka83 a zlepšilo se to pak samo jo? Ja prave, aby se mi to nezhorsovalo.
@tlustyhrosik zlepšilo. Prvních 14 dní jsem trpěla při každém kroku, byla jsem i na rtg. Když měl malý 4-6 týdnu chodila jsem s kočárkem ven na hodinu, pak jsem přišla, lehla na gauč a nahrivala. Zlepšilo se to postupně, zvladla jsem víc, zacalo to bolet později. Hodně jsem se bála druhého porodu, v těhotenství mě bolelo celý spodek, vstavani že židle, z postele, boj. Ale porod ok, po něm taky.
Může to být blokáda SI skloubení, znám to, občas mne to postihne, neuroložka mi to dokázala odblokovat během pár sekund, ale běžně to na neurologii (u nás) nedělají.
Když jsem neměla možnost k ní zajít, zkoušela jsem uvolnění formou rotace s pomocí druhé osoby - viz úvodní fotografie v jednom z odkazů - a následně cviky, nepomohlo to okamžitě, jako když na mne sáhla zkušeně doktorka, ale nakonec pomohlo.
Zkus se podívat, co z toho bys mohla vzhledem k těhotenství zkusit.
http://www.cvicime.cz/…ho-skloubeni
@tlustyhrosik kámoška to rozháněla malířským válečkem, který ji poradil gynekolog. Jakmile ji to chytlo, začala si to tím masírovat. Mně ortoped doporučil suché teplo (ne mokré, které sice uleví ve sprše, ale pak je to horší) a nahřátý tvaroh. Tvaroh moc pomohl, ale to ty zatím kvůli těhotenství nemůžeš, protože to ležíš na břiše, ale třeba pak, pokud by tě to zas někdy raflo. Nahřála jsem ho v troubě v mulu, lehla na břicho, dala na záda a nechala do vychladnutí. Před tím mne to trápilo měsíc a ani opich nepomohl, takže jsem zkusila i tohle s tím, že je to je asi kravina, ale zkusím, protože nemám co ztratit a pomohlo.
Co mi pomohlo odblokovat, byl košík v samoobsluze. V předklonu jsem se do něj opřela půlkou těla a jezdila a jak jsem chodila, ale ta půlka těla se vozila v košíku, tak se to skvěle odblokovalo. Překvapilo mne to a pobavilo. ![]()
@Bluesky diky, nějaké ty jednodušší cviky zkusím opatrně a uvidím jak to pomůže ![]()
@destin ze bych sla do samosky?
no možná by pomohlo, kdybych to zkusila na pasu, co mam doma, pomalu se opřít a chodit, taky zkusím
Ahoj, v ČR by ti myslím stejně nikdo odbolokaci v těhotenství neudělal. na mne koukali, že se nenechaj zavřít - je to trochu idiotské, ale jak řekneš že jsi těhotná, už nedsotaneš ani aspirin, cvičení zrovna tak.
mně nakonec poradili v podstatě dva cviky
jeden rotační, který v odkazu nevidím- vleže na zádech, ruce mírně od těla, dlaněmi dolů- budeš jimi udržovat rovnováhu. skrčit levé koleno a přetočit přes pravou nohu ho doprava, jak by ses chtěla kolem dotknout podložky až vně pravé nohy. nemusíš do extrému, jen tolik, kolik je ti příjemné. říkali mi, že musím vyzkoušet, jak moc mám skrčit to koleno, abych cítila, že mi to napíná správné místo.
druhý cvik byl ten poslední, který ti ze dávala bluesky v odkaze. Vkleče na lehátku, kdy svěšuješ jedno koleno pod úroveň lehátka.
ale u obojího si nejsem jistá, jestli je to univerzální, a zda si tím nemůžeš ublížit, pokud to není tentýž zdravotní problém jako jsem měla já.