Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Zdravím,
dvouletá dcera si v poslední době občas stěžuje na bolest za krkem.
Většinou když si hraje nebo maluje na zemi, tak za chvíli vstane, řekne „krk bolí“, sáhne si za něj a jde si sednout na gauč.
Za nějakou dobu, kdy už chvíli pro změnu běhá a tak, hlásí, že ji už nebolí.
Je mi jasný, že ohnutý posed na zemi asi krční páteři nepřidá, ale nepřijde mi, že by v této poloze byla tak dlouho, aby ji krk bolel, sedí ohnutá vždycky jen pár minut…já mám krční páteř dost v háji a myslím, že po takové chvíli by to nic neudělalo ani mně.
Na internetu jsem našla v souvislosti s těmito bolestmi u dětí většinou případy infekčních nemocí - např. meningitidy, ale to by byla celá strnulá (není, udělá všechny cviky a hlavou zakroutí jakkoliv) a taky by to netrvalo tak dlouho, dělá to tak už skutečně víc dní (nedokážu odhadnout, jestli pět dní nebo dva týdny…).
Nemáte někdo zkušenost? Je to normální nebo bude někde problém?
Díky.
Tak jestli tam nema nejake svaly zkracene, hypotonicke, to by ji mohlo bolet driv. Pokud by to pokracovalo, zkusila bych spis nechat prohledfnout na fyzioterapii
Dcera měla problémy asi kolem 5. roku, přišlo to naráz, chodila potom na rehabky. Zůstalo jí to do dospělosti, pokud nezajde 1× měsíčně na masáž, má velké bolesti hlavy.
V každém případě pokud by to bylo způsobeno infekcí, tak by se to projevovalo neporovnatelně dramatičtěji. Jak radí @Bibi239 zajděte k fyzioterapeutovi.