Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Maminky nesetkaly jste se u dětí s bolestma bříška, nebo spíš žaludku? malá, skoro dva roky, si stále stěžuje tak 14 dní a tak 5×-6× denně, a říká mi mami, bolí bříško..a ukazuje směr žaludek.
jídlo dávám pořád stejné, bolesti bříška jsou v různou dobu, před jídlem, když sní 2 lžičky jídla, nebo když se nají -oběd, snídaně…už mám docela strach, jsme poslání na sono, tak jen vyzvídám, jestli jste se s tím nesetkali
křeče nebo tak nemá, když to řekne, hladí si bříško, nebo si na něj šahá, ale nepláče a ani se nijak nekroutí, vyloženě ji to něják až tak neomezuje…ale jistě pobolívá ![]()
stále ještě kojím a v poslední době hodně často přes den, myslíte-máte zkušenost, mohlo by to být i tím? že moc cucá?
často?
díky za vaše postřehy ![]()
Tak můj kluk tohle říkával když měl hlad nebo když se přejedl ![]()
Aha a to je možné, malá je totiž velký nejedlík! a já mám pocit, že to říká, když má už hlad..no a pak se někdy nacpe…a pak je zase třeba přejezená že?
taky mě to tak napadá…ale zase je divný, že to říká tak často i dnes po snídaní a po obědě..prostě hodně často, ale je to tak něják po jídle nebo před no:-)
A jak to má s kakáním? Já teda na stížnosti na bolení bříška odesílám na záchod vykadit a tím bolesti zázračně mizí ![]()
Může to být třeba slinivka, pamatuju se, že kdysi moje kamarádka z dětství držela dietu na slinivku ![]()
No právě že syn je taky dost nejedlík(až teď poslední měsíc se začíná trošku rozjídat) a taky to vždycky říkal před nebo po jídle…případně ještě když se mu chtělo kakat
A u dětí na jednu stranu nepodceňovat, na druhou stranu, když to říkají často, může to být i první zkoušení na maminku, protože zjišťují, že maminka věří tomu, co řeknou a nemůže si nijak ověřit, jestli je to pravda.
Mě osobně bolí žaludek při hladu, potom když něco sním na ten úplně lačný žaludek, pak někdy po jídle břicho, ale já mám hodně citlivé zažívání a dráždivé střevo, takže si musím dávat pozor, na lačný žaludek musím nejdřív teplý nápoj, třeba studený jogurt je pro mě sebevražda, občas bolí po mastném, smaženém…
Cizova
ano a někdy pak do půl hodky je kakanec, tak to je možné, že oni prostě nejí, hladový, pak se žaludek hlásí a tak o tom mluví, a když toho sní víc (ne 2 lžičky ale 5
) tak se zase přejedla, chjo kdoví, ale vypadá to stejně jako u vás.. ![]()
gladys
ano i to mě napadá, že to na mě zkouší, ale je to vždy v takovou dobu, kdy je i zaujatá nebo spokojená…tak nevím, ale na to sono raději půjdeme ![]()
u těch malých dětí je to fakt složité
no hlavně mě to trápí…
i já mám ale citlivý žaludek, samotnou mě ted víc jak 3 týdny pobolíval a taky nevím proč… ![]()
Tak u nás taky bolesti bříška souvisí se slinivkou. Taky si stěžovala, ne často. Teď na preventivce jsme to řekli dr, udělal naber krve a vyšla tam ta slinivka. Takže jsme odeslání na dětskou enterologii na sono jestli to neni zánět.
A mimojine jsou v tomto veku uz ditka i vycurany…me to mala dela kdykoliv kdyz se ji neco nechce apod…nevim kdo ji to kde poradil…ale je schopna ve skolce si vydupat i to abych si pro ni prijela s tim ze ji silene boli brisko…prijedu a zazracne to zmizne…takze tak. kdyz u toho i knuci…tak vetsinou potrebuje na zachod ![]()
@mikitaa no na mě to zkoušívá když má jít večer spát tak když se mu fakt nechce tak napřed řekne že má hlad(chvíli před tím obvykle zvalí celý krajíc chleba, takže to mu obvykle neprojde protože na vše nabízené řekne to nechci), pak zkouší jakože chce na záchod…většinou ani kapka, a nakonec to završí bolestí břicha a to pak maže do postele jak namazaný blesk
jj jsou to vyčůránci
Já už jsem se synem taky „kolečko“ s bolestma bříška absolvovala, i když to bylo trochu jinak než u vás - nic se nenašlo, já začala dávat probiotika (tím nic nezkazíš) a najednou vše bylo ok.
Ale dcera právě před druhým rokem si začala dost stěžovat taky, i když míň jako tvoje, a u ní mi to přišlo snad jen jako taková manýra, říkat to, když si vzpomene… časem to přešlo…
Taky otázka, jestli není nějaká nepohoda, nereaguje na něco citlivě…
Doktor by měl vzít vzorky stolice na parazity a udělat výtěry, pak to sono…
U malé co ted pozoruju je to fakt v souvislosti s jídlem, ted se najedla a říká to zase, ráno taky..a to jedla málo, 2 lžičky říká bolí bříško..
manýry myslím, že ne, aj si třeba hraje a jdu se na ni podívat a hladí si to bříško… ![]()
Večer si dala kašičku a hodku a půl nemohla usnout a říkala, maminko bolí mě bříško..a fakt nemohla spát, jen koukala a vrtěla se..tak fakt už nevím, dnes to řekla tak 10× už mám fakt strach..z 80% je to v souvislosti s tím, že něco sní a pak to začne říkat..
@madrianova píše:
Večer si dala kašičku a hodku a půl nemohla usnout a říkala, maminko bolí mě bříško..a fakt nemohla spát, jen koukala a vrtěla se..tak fakt už nevím, dnes to řekla tak 10× už mám fakt strach..z 80% je to v souvislosti s tím, že něco sní a pak to začne říkat..
ja z toho byvam taky nervozni kdyz to rika casto…obcas davam espumisan na prdy…ale shodou okolnosti jsme vcera byly u detske…tak jsem se ptala…a ta rikala ze pruser nastava v okamziku kdy dite prestane prijimat jidlo..to ze signalizuje problem…ze maji citlive brisni uzliny…ze nektery decka boli briska porad jiny vubec. u nas pomaha i dostatek pohybu…kdyz je skarede a sedi doma na zadku tak si na brisko stezuje taky vic nez kdyz lita venku cely dny ![]()