Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Potřebovala bych vaší radu, protože už jsem bezradná. Dceru (4 roky) už snad měsíc bolí bříško. Stěžuje si na to každý den, i několikrát. Jinak na ní není nic znát. Stolici má normální, každý den, nezvrací, jí tak jako vždy, hraje si, směje se, v noci spí klidně. Jen pořád říká, že jí bolí bříško. U doktorky jsem s ní byla před necelými 14 dny. Vyšetřila jí a konstatovala, že to nic nebude, určitě prý nic organického, když na pohmat bříško nebolí a v noci jí to nebudí. Dala nám Vermox na střevní parazity, že by to klidně mohli být i roupy, i přes to, že jí zadeček nesvědí a ani jsme žádného červíka neobjevili. Prý to neuškodí. První ze tří prášků dostala minulý týden a pořád žádná změna. Já už nevím co si počít, dáváme i laktobacílky, ale asi taky zbytečně. Doktorce jsem volala, chtěla abych donesla moč kvůli zánětu moč cest. Ten byl vyloučen a mě bylo naznačeno, že si to asi dcera vymýšlí, že na ní nic nevidí. Ale mě se to nezdá. Nikdy nic takového nedělala a doma je vše v pohodě ani žádná změna. Co by to ještě mohlo být? Jak jí můžu pomoci nebo kam s ní ještě můžu zajít?
A kdyz rekne, ze ji boli bricho, posles ji na zachod? U nas totiz „boli brisko“ v prekladu znamena „chce se mi kakat“ a zhruba v tomto veku si to nejak jeste neumeli vzdy spojit a odeslani na zachod to vse vyresilo.
@Bibi239 S tímhle dcera problém nemá. Potřebu jít na záchod už rozezná dobře a kakat chodí pravidelně každý de. Samozřejmě jsme se na to ze začátku taky ptali jestli se jí nechce a posílali jí, ať to zkusí, ale myslím, že v tom souvislost nebude. Stěžuje si opravdu v průběhu celého dne pokud nemá zrovna nějakou činnost do které je hodně zabraná.
Nezískává si tím tvou pozornost? Když řekne, že jí bolí bříško, tak máš o ní větší zájem, ne? Případně mne napadá, že mohlo dojít k nějaké změně, kterou ty jak změnu nevnímáš. Chodí do školky?
@Hadumi Do školky chodí, ale už dýl a s paní učitelkou jsem už taky mluvila, taky neví o ničem co by se tam změnilo. Malá se každý den do školky moc těší. Dokonce už se nemohla dočkat až bude po Vánocích. Má tam hodně kamarádek. A i ze školky chodí pořád vysmátá. A doma myslím, že má naší pozornosti dost. No nevím, už se i stalo, že jsme spolu hráli pexeso a ona mi říká: „Maminko mě pořád bolí to bříško“.
Už vážně nevím
Dcera to taky tak mela, jinak zadny priznaky. Dostava pravidelne probiotika a uz si nestezuje ![]()
Měsíc už je fakt dlouho, nedivím se, že tě to trápí. To sono bříška bych si asi prosadila, už jen pro jistotu. Z gynekologického hlediska je malá v pořádku?
@Barushe probiotika dáváme. Dokonce nám i dr řekla ať k nim přidáme enterol aspoň dvakrát do týdne. Ale žádná změna. Ani trochu.
@Bersaba A bez doporučení nám ho asi nikde neudělají co? Já už jsem na naší dr docela naštvaná. Působí to na mě tak, že je přesvědčená, že si to dcera vymýšlí. Ale proč by to dělala? Opravdu nemocná bývá tak 2× - 3× do roka.
U nás bolívá bříško při hladu, při potřebě na wc.. nic jinýho jsem nevysledovala:-)
@Bersaba A po gynekologické stránce myslím, že je ok. Žádný výtok, svědění, zarudnutí nic…
@hofka Ach jo, já už fakt nevím. Hlad snad nemá
Ve školce jí celkem dobře a doma mívá běžně dvě svačinky a večeři a když má ještě hlad nebo na něco chuť řekne si. Začalo to zničeho nic. Nejdřív jsem myslela, že třeba něco špatného snědla nebo na ní něco leze, ale nic. A ani po tom měsíci si stěžovat nepřestává ![]()
@NoraDoma píše:
@Bersaba A po gynekologické stránce myslím, že je ok. Žádný výtok, svědění, zarudnutí nic…
To ale neznamená, že to má v pořádku vevnitř. Vzala bych ji na ultrazvuk celého břicha.
Ty jo, tak jestli to neni znamka hladu nebo wc, coz u nas taky byva, tak bych ji nechala poradne vysetrit i treba at si vas nnechaji na pozorovani v nemocnici
![]()