Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Holky, oživuji téma. V sobotu a v neděli se dcerka (5 let) koupala na zahradě v bazénu v nové koupací čepici. V noci ji pak bolelo ucho. Pro takový případ máme doma atb kapky Ofloxacin, tak jsem nakapala podle příbalového letáku a dala nurofen. V pondělí při bolesti jsem dala to samé, stěžovala si (a plakala) „jen“ 2×. V úterý jen jednou, včera to bylo v pohodě s kapkami, ale bez nurofenu. Celou dobu bez teplot a bez rýmy. Tu má poslední den takovou slabounkou. Dnes mě ukecala na krátkou procházku venku. Po obědě zadala divočit a pak fňukala, že ji zase bolí ucho. Stále kapeme do ucha, přidala jsem nasivin. Máte některá zkušenosti s těmi kapkami Ofloxacin? Je možné případný zánět jimi rozehnat? Víte, v zimě jí na pohotovosti tak špatně píchli ucho, že od té doby naprostá panika už jen, když vidí ordinaci a nenechá se vyšetřit ani při následných kontrolách.
Mám hrůzu z toho, že bych s ní musela zase na ORL. Asi bych ji na té židli neudržela. Ač pětiletá, v tom afektu je schopna přeprat 3 lidi. ![]()
S kapkami zkušenost nemám, ale chce to hodně prokapávat i nos ač není rýma, je to prý všechno se všim (mi říkal doktor na ORL). Kluci dostali oba na zánět pamykon, ale u obou jsem to zjistila až když jim prasklo
@petunie1 No asi tě nepotěším, ale myslím, že bez návštěvy ORL se to neobejde…My máme otobacit, ale naše dr. mi několikrát opakovala, že kapat ano, k tomu brufen, ale pak stejně mazat k doktorce. A pokud je to zánět zvukovodu, nebudou to píchat, jen nasadí ATB. Určitě to zvládnete ![]()
@petunie1 Já bych sama od sebe teda atb kapky nedávala. Zajela bych minimálně na dětskou doktorkou, aby se podívala na bubínek. Kapu bylinné kapky Audiron, když se malá netváří (bolest ucha nepřizná) a na začínající zánět vypadá, že pomáhají. Ael ona má vždycky teda trošku teplotu…
Radši někam zajdi.
Ty kapky jsme dostali minule přímo od ORL lékařky právě pro případ, že bolest začne v noci nebo přes víkend. Jenže malou to pak přešlo, tak jsem nechtěla nikam jezdit a vystavovat ji nějakému dalšímu traumatu. Věřte mi, už na obyčejných kontrolách, kdy ji nic nebolelo, jsme ji neudrželi a MUDr. ji nedokázal ani vyšetřit.
Teď malá už dvě hodinky spinká, tak čekám, co bude, až se vzbudí.
Ten Audiron vypadá slibně. Nejspíš si ho taky pořídím. Pokud by měl opravdu pomoct, je to jistě lepší než atb. Vyzkouším fakt všechno. Už mě napadlo i, že zajdem k pediatrovi, protože se ta bolest nejspíš dá vydržet. Jenže se obávám, že nás s tím stejně pošle k ušnímu. ![]()
Oživuji diskusi
Od včerejška boli dceru (16let) pravé ucho, dnes na ORL nas poslali domu, ze nic nevidí, dcera si ale stále na bolest stěžuje.. mame kapky s peroxidem vodiku, ale ani ty nezabraly. Nemuze ani ležet na pravém boku, hrozně ji to pry pálí a bolí, taková nepříjemná bolest.. stejne ji to bolí i kdyz si na nej sahne..
@rézi2 to muže být od páteře, je to hodně nepříjemna bolest a to i při pohybu hlavou, v určite poloze to zabolí hodně a když si sáhne člověk na ucho, vyletěl by z kůže!
Ja bych zkusila nejake lihove kapky nebo slivovici. Mojim detem to na usi moc pomaha, i ji dej neco na bolest.
@Anonymni píše:
Vrátili jsme se z termálů. Manžel už jel domů s tím, že ho bolí ucho, nejdřív jen na dotek, pak svědění vevnitř a v den návratu-sobotu už stálá bolest, ale je bez teplot. Dcera si dnes ráno začla stěžovat na totéž, když si sáhne do ucha, tak jí to bolí, pak že jí to svědí a teď už jí to bolí jako manžela bez dotyku na ucho. Ale teplotu taky nemá, tak nevím co s tím. Kapičky do ucha žádné nemáme. Také řeším, zda ji s tím poslat do školy, když je bez teplot, díky termálům zameškala týden školy a nerada bych, aby zameškala dál, jenže je mi jasné, že když to má i dcera, tak to bude něco virového.
Máte někdo zkušenosti s bolestí ucha bez teplot? Podle mě zánět to být nemůže.
Díky za každou odpověď
K.
Nám pomohl cibulový zábal. Dcera večer kvílela bolestí ucha (u nás tedy předcházela tomu rýma) a já si říkala, jestli nejet na pohotovost, aby jsme „dožily“ vůbec rána, než se dostanem k naší doktorce. Pak jsem ale místo pohotovosti ještě zkusila jednu věc a to cibulový zábal - cibuli nakrájet na drobounko, nasypat po polovině do dvou kapesníků, kapesníky svázat (provázkem, gumičkou) a dát na obě uši (zajistit kolem hlavy šátkem). Takto to měla asi hodinu a říkala, že už jí to tolik nebolí. Tak jsme přežily noc (i s tím spala) a ráno říkala, že už jí ouška nebolí vůbec a chechtala se
. Tak jsme ani nešly k dr., dávala jsem cibuli dál (2× denně vyměnila vždy za čerstvou cibuli), takto jsem to dělala asi 3 dny a pak jsme šly rovnou na ORL pro jistotu na kontrolu. Tam dr. shledala jen zbytek tekutiny v jednom uchu a doporučila Sinupret kapky. Tak jsme kapali pak Sinupret a při příští kontrole byly ouška už úplně ok. Takže jsme to naštěstí zvládly nejen doma, ale i na čistě přírodní bázi. Sinupret je doporučován i pro prevenci zánětu uší a dutin v případech, kdy na to dítě trpívá. To se pak začnou kapky kapat už při prvních příznacích rýmy.
Tak na nas zadna cibule ani nic podobného nezabralo, tak jsme se vydali vcera do jine nemocnice a dcera ma pry dost rozjety a úplně jasný zánět zvukovodu
t takže dostala antibiotika a framykoin na mazání..nechápou, ze dr. na ORL nic nepoznnala, mam chuť si stěžovat ![]()
Dobre rano, meli jsme neklidnou noc, syna 4 roky bolelo ucho. Dala jsem mi panadol, porad se ale budil. Ted rano se vzbudil s tim, ze ucho uz neboli ale boli ho hlava. Nevite prosim, co s tim? Na pohotovost asi zajedeme, i kdyz nam tam moc nikdy nepomohli. A zrovna je prodlouženy vikend. Dekuji za rady
@Vend určitě zajděte už teď o víkendu na pohotovost, někdy ty uši vypadají neškodně a přitom už se v nich něco děje. Na zš jsem na prvním stupni prodělala zánět středního ucha a bylo to stejné - velká bolest přes noc, ráno vůbec, spíš ta hlava…pamatuju si, že jsem si pak ráno připadala hloupě a ani jsem k dr. jít nechtěla, aby rodiče nenadávali, že si zas něco vymýšlím
Syn měl teď nedávno v 5ti měsících zavánějící ouško, jinak se projevoval normálně a hle, zánět zvukovodu. Takže to nepodceňuj a vyražte. Přeju, ať je to v pořádku, případně rychlou rekonvalescenci.
Urcite jedte. Ja bych jela uz vcera. Syn (3) bez rymy, teploty si stezoval na ouska. Jedno sme asi rozkapali a druhe porad bolelo. Za par hodin sme jeli na pohotovost, stejne to pichali.
@Vend dobre rano, mame podobny problem, syn 3 roky v noci plakal, ze ho boli ousko, dala jsem mu nurofen a rano uz ho nic neboli, ma rymu a je bez teploty, taky zvazuji ORL,