Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
zanet zvukovodu, virova infekce, chce to na ORL dostanete atb kapky
Pro jistotu bych došla na ORL - bohužel se záněty ucha a bez teplot mám více než bohaté zkušenosti.
Je ale možné, že ani na ORL nenajdou nález - o se mi aky stalo - měla jsem podezření, které se nepotvrdilo, a za 3 dny už ouško prasklo.
Je to určitě zánět zvukovodu, měla sem - dlouho sem se s tím trápila (neměla sem teplotu, tak sem nikam nešla). Dostala sem na ORL do ucha antibiotickou mast a na bolest brufen - paralen. Jo a taky sem dostala vynadáno, že si čistím uši štětičkou a potápím se ve vodě. Obojí je pravda
![]()
Zkuste zatím nějaký alkohol na vatu a strčit do ucha (Alpu, slivovici), nechat přes noc, popř. jestli máte oční borovou vodu, tak kápnout tu - přímo do ucha. Na bolest ten brufen (je i protizánětlivý).
Rozhodně je to zánět zvukovodu- už jsme to měli dvakrát, vždy z bazénu, prý je i ve znánlivě čistém bazénu tolik „svinstva“, že kdybychom to věděli, tak do toho nikdo ani prst nestrčí. Nečekat, jet na ORL, když se to rozjede , bolí to stejně jako střední ucho…
To mám teď já.. Mamka mi to nechce věřit prej mi tam nafoukalo… Taky nemám teploty bolelo mě to na dotek pak to svědilo a teď to bolí neustále nemůžu jí přesvěfčit že mě to opravdu bolí.. a nechci aby se to rozjelo a bolelo to víc to ne ..
Ahoj holky, potřebuju rychle poradit. Syn 5.let celý den nic a teď asi do 20.30 brečí, že ho bolí ucho. Možná si ve vaně nastříkal vodu do uší ale tu prej vyklepal. Nemá teplotu, průjem prostě nic. jen má kašel a rýmu.
Na pohotovost jet teď nemůžu… jak co nejrychleji můžu malému ulevit? Úplně se mi tu kroutí bolestí. ![]()
@Anonymní píše:
Ahoj holky, potřebuju rychle poradit. Syn 5.let celý den nic a teď asi do 20.30 brečí, že ho bolí ucho. Možná si ve vaně nastříkal vodu do uší ale tu prej vyklepal. Nemá teplotu, průjem prostě nic. jen má kašel a rýmu.
Na pohotovost jet teď nemůžu… jak co nejrychleji můžu malému ulevit? Úplně se mi tu kroutí bolestí.
Budeš muset, na 99% je to zánět ucha. Pokud má rýmu, tak je to skoro 100%
@mybaby píše:
Budeš muset, na 99% je to zánět ucha. Pokud má rýmu, tak je to skoro 100%
zánět, bez antb kapek s tím nic neuděláš. na ucho není potřeba tepltoa a bolesti to jsou strašlivé
@Anonymní píše:
Na pohotovost jet teď nemůžu… jak co nejrychleji můžu malému ulevit? Úplně se mi tu kroutí bolestí.
tak uz jste to asi vyresili, ale ja bych asi dala panadol a jela bych v noci, az kdyz by to neprestalo, jinak rano. Jinak se maji take kapat kapky do nosu.
Pokud se tyce otobacidu, tak ten jsem posledne kapala a kapala, az to prasklo
utesuje me jen, ze tentokrat to bylo indikovane z ORL, ale kolikrat ho taky kapu sama. Ono se prej vetsina zanetu ucha vyleci bez ATB.
Ja to mela pred mesicem…zadne teploty…a byl tam zanet..takze jdete k doktorovi..
Holky, oživuji téma. V sobotu a v neděli se dcerka (5 let) koupala na zahradě v bazénu v nové koupací čepici. V noci ji pak bolelo ucho. Pro takový případ máme doma atb kapky Ofloxacin, tak jsem nakapala podle příbalového letáku a dala nurofen. V pondělí při bolesti jsem dala to samé, stěžovala si (a plakala) „jen“ 2×. V úterý jen jednou, včera to bylo v pohodě s kapkami, ale bez nurofenu. Celou dobu bez teplot a bez rýmy. Tu má poslední den takovou slabounkou. Dnes mě ukecala na krátkou procházku venku. Po obědě zadala divočit a pak fňukala, že ji zase bolí ucho. Stále kapeme do ucha, přidala jsem nasivin. Máte některá zkušenosti s těmi kapkami Ofloxacin? Je možné případný zánět jimi rozehnat? Víte, v zimě jí na pohotovosti tak špatně píchli ucho, že od té doby naprostá panika už jen, když vidí ordinaci a nenechá se vyšetřit ani při následných kontrolách.
Mám hrůzu z toho, že bych s ní musela zase na ORL. Asi bych ji na té židli neudržela. Ač pětiletá, v tom afektu je schopna přeprat 3 lidi. ![]()
Vrátili jsme se z termálů. Manžel už jel domů s tím, že ho bolí ucho, nejdřív jen na dotek, pak svědění vevnitř a v den návratu-sobotu už stálá bolest, ale je bez teplot. Dcera si dnes ráno začla stěžovat na totéž, když si sáhne do ucha, tak jí to bolí, pak že jí to svědí a teď už jí to bolí jako manžela bez dotyku na ucho. Ale teplotu taky nemá, tak nevím co s tím. Kapičky do ucha žádné nemáme. Také řeším, zda ji s tím poslat do školy, když je bez teplot, díky termálům zameškala týden školy a nerada bych, aby zameškala dál, jenže je mi jasné, že když to má i dcera, tak to bude něco virového.
Máte někdo zkušenosti s bolestí ucha bez teplot? Podle mě zánět to být nemůže.
Díky za každou odpověď
K.