Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Zdravím,
dvouletá dcera již 4.dnem odmítá skoro jist, ruku pořád strcenou v puse a je plactiva. Dnes jsme to nevydrželi a zkusili zubní, tam je vše ok, následně nás odeslali na ORL. Tam také vse v pořádku. Zakončili jsme v ambulantní ordinaci v nemocnici, kde proběhlo vyšetření včetně CRP a nic. Doporučeno mazat dásně chladicím gelem. Tomuto predchazela anginka minulý týden, nyní dobíra ATB. V prvních dnech angíny s horečkou nemela s jídlem téměř problém.
Neřešili jste někdy podobnou situaci? Díky Z.
Ja bych teda kvuli tomuhle k tolika doktorum nelezla. Je po angine oslabena, jeste neco chytne v cekarnach. Dulezity je, ze pije. Neco asi sni a i bez jidla chvili vydrzi. Zkousela bych spis tekutejsi veci-jogurty, presnidavky. Bud to jsou ty zuby a nebo je to k te angine. Ja ji ted mam a clovek, dokud ho boli to polykani, tak fakt nena chut k jidlu a boli to dost.
@Zuzanec resili jsme nedavno neco podobneho u 2.5 lete. Nakonec to byla gingivitida, to se muze pojit s patou, sestou nemoci. Az kdyz se to uplne zhorsilo, poznali to v motole. Udajne to byla reakce na prvni setkani s herpetickym virem. Bylo to peklo a projevovalo se to rudymi pozdeji az krvavymi dasnemi.. trvalo to cca 14 dni.
@Oriseka píše:
Ja bych teda kvuli tomuhle k tolika doktorum nelezla. Je po angine oslabena, jeste neco chytne v cekarnach. Dulezity je, ze pije. Neco asi sni a i bez jidla chvili vydrzi. Zkousela bych spis tekutejsi veci-jogurty, presnidavky. Bud to jsou ty zuby a nebo je to k te angine. Ja ji ted mam a clovek, dokud ho boli to polykani, tak fakt nena chut k jidlu a boli to dost.
Ale ona těch prvních 5 dní anginy neměla s jídlem problémem ani si nestezovala má bolest v puse.Ted ma celý den vrazenou ruku v puse a fňuka. Ti doktoři si nás mezi sebou posílali, nikde jsme nečekali, ale nic jsme taky bohužel nevyřešili.
@Petraph píše:
@Zuzanec resili jsme nedavno neco podobneho u 2.5 lete. Nakonec to byla gingivitida, to se muze pojit s patou, sestou nemoci. Az kdyz se to uplne zhorsilo, poznali to v motole. Udajne to byla reakce na prvni setkani s herpetickym virem. Bylo to peklo a projevovalo se to rudymi pozdeji az krvavymi dasnemi.. trvalo to cca 14 dni.
Děkuji. A léčí se to nějak? Zubař konstatoval, že dasne i zuby má krásné. Já už jsem z ní na nervy. Neřešim jen to jídlo, mléko vypije. Ale jak v kuse naplaka, že to bolí. Proto to kolečko lekaru včera.
@Zuzanec píše:
Ale ona těch prvních 5 dní anginy neměla s jídlem problémem ani si nestezovala má bolest v puse.Ted ma celý den vrazenou ruku v puse a fňuka. Ti doktoři si nás mezi sebou posílali, nikde jsme nečekali, ale nic jsme taky bohužel nevyřešili.
A prasky na bolest nezabiraji?
Moje malá měla teď nedávno také tu gingivitidu, ale přišla jsem na to až několikáty den. Rostou ji stoličky a je kojena, tak jsem myslela, že to má od zubů a proto se chce jen kojit a nejí. Pak jsem si všimla, že má na jazyku aft, pak se jí udělaly po celé puse i kolem zubů, dásně natekly a krvacely. Nějaká masticka byla úplně k ničemu, dávala jsem ji nurofen a pak se i najedla. Bolelo ji to ale určitě už dřív, jen v puse nebylo nic vidět.
@Oriseka píše:Částečně jo, ale zkusím dávat častěji. Ještě jsem našla kousat korun do mrazáku. Zuby má po 5ky a na 6 ky je prý hodně brzo, říkal zubař.
A prasky na bolest nezabiraji?
Tak už téměř nonstop pláče i přes Nurofen, bude měnit na Ibuprofen nebo panadol. Snad to přejde, víc si nevim rady.
Koukla bych se teda do pusy a do krku, jestli tam neco neni. Neni uz pretazena? Jsi klidna? Deti nasavaji dusevni pohodu z dospelych a muze vycitit, ze jsi rozhozena. Zkusila bych uspat.
@Zuzanec urcite davejte na bolest a klidne pokud zvladne nejakou masticku - na afty/dezinfekci.. ta chladiva na rust zoubku nam nezabirala.. pokud je dasne cervena nebo najdete pupinek sazela bych na th mrchu gingivitidu.. je to hrozna bolest, neda se zoubku ani dotknout, my to prezili na zmrzline.. drzim palce at se ji brzy ulevi!
@Oriseka píše:
Koukla bych se teda do pusy a do krku, jestli tam neco neni. Neni uz pretazena? Jsi klidna? Deti nasavaji dusevni pohodu z dospelych a muze vycitit, ze jsi rozhozena. Zkusila bych uspat.
Dnes uz lepší, po x dnech snědla oběd, snad uz to bude lepší. Klidná uz jsem uz včera moc nebyla, kdyz ti celý den fňuka děcko, tak to je asi málokdo. ![]()
Příspěvek upraven 30.12.22 v 19:59
@Petraph píše:
@Zuzanec urcite davejte na bolest a klidne pokud zvladne nejakou masticku - na afty/dezinfekci.. ta chladiva na rust zoubku nam nezabirala.. pokud je dasne cervena nebo najdete pupinek sazela bych na th mrchu gingivitidu.. je to hrozna bolest, neda se zoubku ani dotknout, my to prezili na zmrzline.. drzim palce at se ji brzy ulevi!
Diky, dnes uz lepší a nic jsme neobjevili,.
@Zuzanec píše:
Dnes uz lepší, po x dnech snědla oběd, snad uz to bude lepší. Klidná uz jsem uz včera moc nebyla, nikdy ti celý den fňuka děcko, tak to je asi málokdo.
Tak bezva
. At uz je jen dobre.