Zase ta angína (syn 3 roky)

Happy Hippo
26.12.22 22:50

Zase ta angína (syn 3 roky)

Zdravím maminky (a další příznivce emimina :D ), syn má již podruhé za tento rok angínu. Asi si říkáte, že žádná katastrofa, ale dost mě to znervózňuje. Vlastně kdybychom při té druhé angíně teď doma nekoukali do krku preventivně, tak to ani nevíme. Měl jen 1 den horečky, další den zvýšená a další úplně jak rybička. Ale ty 2 čepy, no. Pro jistotu jsem s ním zašla na výtěr, který byl pozitivní. Tak již 5 dní bere ATB. Kdybych se ale do krku nedívala, asi to moc lidí nedělá, tak bych syna měla za zdravého a on by si mezitím vesele přecházel angínu 8o Nebo když mu tak rychle spadla horečka, tak si s tím tělo poradilo? Ale to by asi neměl pozitivní nález. Upřímně jsem spíš čekala, že výtěr bude negativní…no, co už.

Máte někdo tip na dobrou prevenci před angínou?

Řešili jste někdo vlastní výtěry, zda nejste přenašeči? :think:

Moc děkuji. :kytka:

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
34322
27.12.22 00:53

Hm, moje dite melo letos poprve anginu, asi za to muze to koukani do krku. Jestli nam predtim nebylo lip ;).
Uz se priste koukat nebudu, pokud bude jinak ok.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9742
27.12.22 10:36
Měl jen 1 den horečky, další den zvýšená a další úplně jak rybička. Ale ty 2 čepy, no.

Čepy bývají i u virových angín, pokud nejsou déletrvající horečky a bolesti v krku, není indikace ke kultivaci.

Pro jistotu jsem s ním zašla na výtěr, který byl pozitivní. Tak již 5 dní bere ATB.

A dělala se klasická kultivace? Nebo jen rapid-test (strep-test)?

Kdybych se ale do krku nedívala, asi to moc lidí nedělá, tak bych syna měla za zdravého a on by si mezitím vesele přecházel angínu

No ono by se nic moc extra nestalo, v Německu u nerizikových naprosto standardní postup.

Nebo když mu tak rychle spadla horečka, tak si s tím tělo poradilo? Ale to by asi neměl pozitivní nález. Upřímně jsem spíš čekala, že výtěr bude negativní.

Taky mohl mít virózu (většina angín je virového původu) k tomu nosičství streptokoka.

Tak či tak, ATB do 10 dnů.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Happy Hippo
27.12.22 20:01

@Lucie_Sx noo, to si vždycky taky říkám a pak najednou otevřená pusa, baterka a před očima jeho mandle :D

• Citovat
  • Upravit
Happy Hippo
27.12.22 20:02

@Doctus jste skvělej. Mockrát děkuju za objasnění.

Výsledek byl jasnej do asi 15ti minut, takže asi ten rapid test?

• Citovat
  • Upravit
9742
27.12.22 20:15
@Happy Hippo píše:
jste skvělej. Mockrát děkuju za objasnění.
Výsledek byl jasnej do asi 15ti minut, takže asi ten rapid test?

Takže rapid test (svého času jsem to zkoušel v praxi též, pozitivní vyšel u těch, co v krku nic neměli, negativní u těch, co v krku měli angínovou zahrádku), tento za mě rozhodně ne, zlatá kultivace.

Dle průběhu horeček a příznaků bych to skutečně hodnotil jako virovou infekci a náhodně zjištěné nosičství streptokoka. Ale co se dá dělat. ATB byla nasazena, do 10 dnů je nutno užívat (ATB u angíny se nasazují zvláště k prevenci post-streptokokových komplikací, které jsou vzácné; za tímto účelem je 10denní léčba zcela nezbytná, pokud se ATB užívají kratší dobu, nemusí se u této dg. užívat vůbec).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Happy Hippo
27.12.22 20:26

@Doctus a nosičství myslíte jako to, že ho má v sobě, ale nijak mu neškodí, ale může nakazit druhé imunitně slabší a náchylnější? Já to znám jako pojem „přenašeč“. Je to to stejné? Děkuji

• Citovat
  • Upravit
9742
27.12.22 20:34

@Happy Hippo
Nosičství streptokoka se zvykle neléčí, pokud nejsou v rodině opakované, kultivačně potvrzené streptokokové angíny. U nosičů je streptokok „hodný“ a klinické obtíže nezpůsobuje. Dotyčný může být do jisté míry ohrožením pro vnímavější jedince, ale upřímně, streptokoková angína není život ohrožující onemocnění (ok, abscesy nejsou žádná legrace), aby z toho někdo měl mít špatné spaní.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Happy Hippo
27.12.22 22:45

@Doctus moc děkuji, jsem ráda, že to není tak jednoznačné a pro příště si zkusím vyžádat kultivaci popř. možná crp test…??

• Citovat
  • Upravit
9742
27.12.22 22:51

@Happy Hippo
Raději kultivaci, CRP může být zavádějící, často je v šedé zóně, která nic neřekne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Happy Hippo
28.12.22 07:29

@Doctus dobře. :) :palec:

• Citovat
  • Upravit
Happy Hippo
30.12.22 15:06

@Doctus dobrý den, byla bych ještě vděčná za radu. Dnes už paní dr. neseženu. Před chvílí jsem synovi na jazyku našla povlak jako při moučnivce, takové vystouplé mapy. Napadá mě moučnivka. Podle fotek z netu. Antibiotika asi vysadit, že? Má je ještě tak na 2 dávky.

A čep v krku stále viditelný. Tak nevim :(

Moc děkuji a hezký den. H. H.

• Citovat
  • Upravit
9742
30.12.22 15:35

@Happy Hippo
ATB nechat, určitě doužívat do 10 dnů (jinak by byla u této potenciální dg. zbytečná), pokud je to jen na jazyku, může to být i mapovitý jazyk (moučnivka zvykle napadá i dásně a vnitřní stranu tváří nebo jak to nazvat).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Happy Hippo
30.12.22 16:03

Dekuji mockart.

Jj, atb jsou jeste na ty 2 davky, zitra uz koncime. Asi nam to ale na 1 posledni davku nevyjde. Mozna jsme dali obcas vic :think: tak snad to uplne nevadi, kdyz posledni davka nevyjde. Nebo si mam nechat napsat dalsi lahvicku?

No, na dennim svetle ma ten jazyk nahnedly :think: v nekterych mistech. (Plus v zadnejsi pulce ty vystouplnejsi mapy). Jak kdyby pred chvili mel cokoladu nebo cerny caj. A to nemel urcite. Nic hnedeho. :think: zajimave.

• Citovat
  • Upravit
Happy Hippo
30.12.22 16:04

@Doctus Dekuji mockart.

Jj, atb jsou jeste na ty 2 davky, zitra uz koncime. Asi nam to ale na 1 posledni davku nevyjde. Mozna jsme dali obcas vic :think: tak snad to uplne nevadi, kdyz posledni davka nevyjde. Nebo si mam nechat napsat dalsi lahvicku?

No, na dennim svetle ma ten jazyk nahnedly :think: v nekterych mistech. (Plus v zadnejsi pulce ty vystouplnejsi mapy). Jak kdyby pred chvili mel cokoladu nebo cerny caj. A to nemel urcite. Nic hnedeho. :think: zajimave.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

K2 Complex

• (4.8) + 80 recenzí

Quattro+

• (4.7) + 70 recenzí

GS Mamavit Prefolin + DHA