Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Maminky, poraďte, co na bolavé bradavky? Náš Matyášek má atopický ekzém, který ho v noci budí po cca 1,5 hodině a jinak než u prsu zpátky neusne. Jsem už celá „ožužlaná“, bradavky i dvorce mám úplně rudé a rozpraskané. Pokaždé si je mastím bepanthenem, nevíte ještě nějaký jiný fígl? Už to hodně bolí, ale nechtěla bych přejít na UM, kvůli tomu ekzému, aby se mu nezhoršil
Díky.
Snad nechat zaschnout MM a větrat prsa.
Nebo zkus - drasťák!
- koupit špunty do uší (pro sebe a aspoň každé druhé žužlání (pokud fakt jen žužlá a občas cucne) dát dudlík. Teď už techniku kojení nezkazíš. pokud si prtě zvykne, máš vyhráno, pokud ne, tak za 1-2 noci by se to mohlo zlepšit až zahojit. Kdyby to trvalo déle, mohla by to být spíš plísňová infekce a to chce přeléčit. Ale kojit se u toho dá.
Hodně štěstí. Eva
Ahojky,
bohužel nevím. Ale zkus se podívat na www.kojeni.cz je tam Laktační liga třeba poradí.
Držím palce. Iva.
Ahojky,
možná má rada bude znít banálně, ale skutečně nejlepší je mazat bepanthenem a pořád větrat ![]()
Větrat, větrat, větrat ![]()
Peťula + Pavlík 9,5měs
Ahoj,
doporučím Ti koupit si v lékárně chrániče na bradavky (cena cca 50-100 CZK). Jsou to takové plastové košíčky s dírama, které si dáš do podprsenky po kojení (a následném umytí prsu a namazání Bepanthenem). Budeš mít sice prsa zvětšený (doma je to fuk), ale nebude Tě tlačit podprsenka na rozpraskaných bradavkách a krásně to větrá. Okamžitá úleva zaručena. Když Ti vyteče trochu mlíka, tak se zachytne dole. Používala jsem je hodně na noc, abych si odpočinula - starší Sárka pila hrozně dlouho a hltavě a moje prsa byly jedna velká prasklina.
Taky je dobré střídat polohy na kojení - pomáhá.
Hodně zdaru!
Pavla
Čau,
mně osobně teda Bepanthen na bradavky nepomohl, ono taky záleží, co přesně ti je.. Trochu mi pomohla dezinfekce Betadine, ale doktorka mi říkala, že to mám namazat (nakapat) po kojení a před každým kojením zase omýt, aby to malý nesnědl.
Já jsem ty bradavky měla takové jakoby zanícené a ten bepanthen to spíš ještě jakoby ucpával, takže nic moc.. Na to zanícení byla ta desinfekce dobrá.
Tak mně na bradavky pomohlo pomazat mlékem z prsu a větrat a větrat, třeba jsem chodila s odhalenejma prsama po bytě, Bepanthen žádnej zázrak neni, ale mazala jsem taky, aby se bradavky líp zahojily.
ahoj holky, potřebovala bych poradit, od porodnice kojím s kloboučky ze začátku to tak nebolelo, nedávno mě navíc praskla pravá bradavka, někdo mě říkal, že mám špatnou techniku kojení, že kojení nemá bolet. mám 20-ti denního chlapečka. a chtěla jsem se zeptat, jestli máte někdo zkušenost s klobučky? a jestli vás kojení ze začátku taky tak bolelo, když malej nasaje, a než párkrát popotáhne, tak to šíleně bolí a po chvilce to přestane. přestane ta bolest bradavek někdy a po jaké době. děkuji za rady, tak strašně ráda bych si kojení užívala, ale zatím mám pocit, že při kojení jen trpím, tak nevím co dělám špatně. děkuji
ahoj měla jsem to taky pomohlo mi nechat po každém kojení zaschnout MM a pokud to jde tak větrat co nejvíc. ty chrániče na prsa mi moc nepomohli docela se to v tom zapařovalo, bepanthen taky nepomohl. měla jsem prsa pořád jen venku jak pako.
ani ne týden a bylo to pryč.