Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Dobrý den, prosím vás, mám takový dotaz-může se borelioza přenést slinami? Kamarádka má pořád strach, že její tříletá dcera může mít boreliozu a dneska s mojí dcerou(také tři roky) lízaly lízátka a jednou si daly navzájem líznout. Jen se ptám pro uklidnění. Děkuji moc za odpověď a omlouvám se za anonym
Tak anonym se mi jaksi nepovedl a ještě mám chybu v nadpisu, tak se omlouvám:-)
Já myslím, že se slinami nepřenáší. Já ji před pár lety měla a nikdo mě neupozorňoval, že bych byla nakažlivá. A bylo to krátce po seznámení se současným manželem, takže k přenosu slin docházelo poměrně intenzivně ![]()
Pokud se jedna o lymskou, z klistete, je to prenos krvi a pres placentu. ale vydr, kouknu do skript
Přenos je jen krví, placentou a přisátím nakaženého klíštěte.. navíc nás učili, že aby došlo k přenosu krví, tak by člověk musel opravdu hodně krvácet a druhý by musel mít otevřenou hlubokou ránu ![]()
A mne tvrdili, ze z matky na dite prenosna neni. Na boreliozu jsem se lecila ve II. trimestru. Pak jsem mela jeste jedno vysetreni, ktere dopadlo hodne spatne (tezka chronicka borelioza) a skoncila jsem na Vinohradech, kde test opakovali a bYl ok. Pri porodu brali mou i pupecnikovou krev a ja i maly jsme byli cisty. Obcas uvazuji, ze nas necham otestovat.
Takze potvrzeno- krvi, tim mysleno prisatim klistete, ale muze byt i prenos krvesajnym hmyzem a placentarni prenos. jak psala martina.se, prenos z cloveka na cloveka krvi je nepravdepodobny. tak muzes byt klidna