Borelióza?

5533
1.9.09 09:47

Borelioza?

Ahojky holky,
jsem trošku strašpitel, tak mě omluvte :oops: . Poslední cca 4 dny mi není zrovna nejlépe, bolí mě klouby, špatně spím, bolení v krku, kašel, tak nějak celkově je mi na nic. Jsem z toho docela překvapená, protože za poslední dva roky mi nic nebylo. A teď jsem začala trochu plašit, protože manžel mi včera večer našel klíště. Nebylo moc velké, manžel mi tvrdí, že jsem ho nemohla mít přisáté více jak dva dny :roll: . Jenže, je třeba možné, že by rostlo pomaleji, nebo málo sálo? Nemám okolo kousance žádný flek ani nic podobného. Ale mám boreliozu v rodině - maminka, a ta prý také žádný flek neměla :roll: .
Tak teď nevím, jestli mám být v klidu, že mě trápí jen obyčejné nachlazení, nebo by to mohlo být z té potvory?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
2047
1.9.09 10:41

Ahoj, a nebolí tě hlava? Moji známé se dost motala a bolela.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1837
1.9.09 10:41

Terko, s boreliózou zkušenosti nemám, ale být tebou tak zajdu k dr. a popíšu mu to, co jsi napsala sem. Může to být jen viróza, ale jistota je jistota.
 R.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2724
1.9.09 10:50

Takhle rychlé borelie nejsou. Rychle po incidenci s klíštětem se obvykle objeví kruhová skvrna (erythema migrans). Bolesti hlavy a kloubů a nervové poruchy to je až další fáze po pár týdnech nebo měsících (nebo taky vůbec).
Pro jistotu je třeba zajít k lékaři, asi tě přeléčí ATB a po třech týdnech na odběr krve, protilátky se dříve neobjeví.
Měla jsem loni, skoro bezpříznakový průběh (erythema a únava) a dlouho ještě vysoké titry. Letos mě zase klíště čaplo, udělala se mi skvrna, opět přeléčení ATB, po třech týdnech rozbor, konfirmační test na borelie negativní, titry ale opět vyšší.
Je to potvora, v léčení i při diagnostice, ale neumírá se na to.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
43035
1.9.09 11:53

4 dny je ti blbě a včera jsi měla klíště? odpověz si sama :-))))
kolem klistete je maly flek (do 2 CM) skoro hned a saje max par hodin, hned ma velke bricho aodpadne. navic celkem brzo hodne svedi. 2 dny jsi ho mit nemohla, to bys musela mit jeste alespon svrab, abys to prehlidla.

Jináč borreliosa je dost moderní onemocnění, které jedna polovička lékařů šíleně léčí, druhá polovička na ní vlastně ani nevěří. Ono je to totiž tak, že protilátky proti borreliose má kdekdo, z nás zdravých by je spousta taky měla. je otázka, jestli takové ty nespecifické příznaky jsou od toho - mohou být.

Samozřejmě něco jiného je akutní borreliosa -to máš nějdřív flek okolo bodnutí, který se rozšiřuje a v prostředku vybledává, takže pak vidíš jen ten okraj, jak se posunuje, může mít třeba desítky cm v průměru, druhé stadium je vyrážka na břiše a teprve třetí stadium po řadě týdnů je spojen s bolestmi kloubů, únavovým syndromem.

Jináč to co popisuješ je typické i u chřipky (třeba prasečí? :-))), takže počkej pár dnů, tejden a pak to začni řešit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14335
12.8.13 08:58

Ahojte holky,,
potřebovala bych poradit.. 1 července- mám to zapsané měl kluk 3 klíšťata.. Sledovala jsem nějaké zabarvení nic, ale hnd jsme volala doktorce, která mi řekla, že když se nic neobjeví, že nemám nic řešit..
Ale sedla jsem si k netu a něco jsem si tam četla, protože mi začíná mít kluk menší problémy a teď nevím, jak postupovat. Nemám to vyhrocené, ale dost často v noci pláče s nohama, a také že ho bolí hlava a minulý týden měl dva dny teploty.. 38,5.. které skončily..Může to být s přehřátí, ale právě nevím..
Tam je napsané, že dva měsíce stejně nejde vzít nějaký rozbor, ale nevím teda.. Jestli jít k dětské - ta mi asi řekne že to byl z horka- což je možné, ale já jsem teď měla taky průjmy z horka a nakonec jsem skončila týden ve špitálu s infekcí nějakou virovou takže na horko to moc všechno nechcí zvádět..
A nebo raději zavolat rovnou na infekční? Nebo se vám to nezdá jakoby závažné.. a počkat co to udělá, když horka nejsou jestli bude říkat, že ho bolí hlava atd.??
Děkuji za názory..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Mišanila
12.8.13 09:12

Možná bych počkala do konce srpna a pak by se vidělo.
Já teda po zkušenosti se synem bych si ten test na boreliozu tak někdy v září asi vyžádala. Loni na jaře a z kraje léta měl pár klíšťat, žádný flek neměl, ale na konci léta už se mi nezdál, byl unavený a spavější.

Na 5-tileté prohlídce jsem chtěla test na boreliozu, lékař místo toho udělal jen běžné testy, pohádali jsme se, ale to je jiná story… každopádně přes zimu byl nemocnější než obvykle, měl třeba horečku a nic k tomu, bolely ho klouby. Na jaře jsem chtěla test znova a vyšlo, že borelioza s vysokou pravděpodobností proběhla.

ATB už mi nedali, ještě to budu řešit asi na infekčním, jestli někdo neporadí víc.
Syn je od té doby výrazně nemocnější, má co cca 3 týdny rýmu a kašel, imunita se mi nezdá dobrá, takže jsem mu ještě nenechala dát ani očkování v 5-ti letech. Nemám z toho dobrý pocit, třeba to prodělanou boreliozou není a nemocnější by byl i tak, ale těžko říct.

• Citovat
  • Upravit
438
12.8.13 09:14

Ahoj, sestrinymu synovi potvrdili boreliozu ve ctvrtek, zadne priznaky nemel, jen se mu udelal velky flek v boku nad trenyrkama, domnivali jsme se ze se mu dela pigmentova skvrna ( jeho starsi sestra ji ma na stejnem miste) vzali krev a za dva dny vse potvrdili - jinak podotykam ze kliste nemel ( udajne komar nebo hovado), nasadili se AB na 5 dni a 7.10. Maji jit zase na odbery.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2551
12.8.13 09:14

Ahoj, myslím si, že už by doktorka mohla malému udělat krevní testy (mě je dělali 6týdnů po klíštěti). Dětské bych se zmínila, pokud by nad tím mávla rukou (svedla na horko) zavolala bych si sama na infekční. Borelioza dokáže nadělat pěknou neplechu…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Mišanila
12.8.13 09:19

Ale boreliozou to taky být nemusí, bolesti nohou mohou být růstové, bolest hlavy třeba že méně pije v těch teplech, nebo kdoví z čeho a krátkodobé horečky se u dětí občas objeví. Sledovala bych ho a pak se rozhodla jak dál.

Já bych si teda teď testy snad už i zaplatila, kdyby se mi cokoliv nezdálo a to i ty dražší a přesnější, kdyby mi je lékař odmítal udělat. Neléčená borelioza může být průser, doktoři to často podceňují a lepší být za „hysterku“, než pak řešit nějaké následky.

• Citovat
  • Upravit
14335
12.8.13 14:18

Děkuji za názory..
Já plašit nechci, ale taky nechci to nechat jen tak.. Právě že jsme minulý týden ležela na infekčním v našem krajském městě a vím, že pár jedinců tak s boreliozou leží a neni to léčba na týden…
Nechci hned obcházet moji dětskou - hned se radit na infekčním, i když tam mám něco já rozjednané, ale zase, jestli mě odbyde, že to určitě bylo z horka mi taky nedá spát :nevim:..
Kluk navíc měl vážnou nemoc když byl mimčo, takže i proto se toho bojím..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8814
12.8.13 14:35
@kvaček píše:
Děkuji za názory..
Já plašit nechci, ale taky nechci to nechat jen tak.. Právě že jsme minulý týden ležela na infekčním v našem krajském městě a vím, že pár jedinců tak s boreliozou leží a neni to léčba na týden…
Nechci hned obcházet moji dětskou - hned se radit na infekčním, i když tam mám něco já rozjednané, ale zase, jestli mě odbyde, že to určitě bylo z horka mi taky nedá spát :nevim:..
Kluk navíc měl vážnou nemoc když byl mimčo, takže i proto se toho bojím..

To je náhoda, ja jeden rok v lete pracovala na projektu zabývajícím se boreliozou. Určitě ho testovat nech, pravé teď by to mohlo byt pozitivni. Testují to Elisou (aspon tady, ale neni to spolehlivy tesr, snad v cr pouzivaji immunoblot) a problém bývá když to přejde do chronického stavu, tam už to někdy vychází negativne.
A až 50% lidi nemá erythema migrans, cili to cervene kolečko.

Jinak testovat se ma 4 týdny po mozné nákaze, takže Dr by si měla malinko počíst, pac nemá pravdu :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14335
12.8.13 14:39

@Loki01 a je to placené a nebo jak? Kdyby mi dětská řekla, že prostě bylo teplo to nic nebude, tak si to mám u ní zaplatit a nebo prostě ji říct, že se zeptám na infekčním ve Zlíně?? A nebo rovnou tam jít bez nějakých okolo diskuzí s dětskou..? ¨Nevím, jaká bude reakce, ale ona je taková spíš, že to nic nebude… spíš taková než plašan, což někdy je lepší plašit a vyšetřit..
navíc náš kraj byl v roce 2011- místo o dvě vesnice dál nejvíc infikovaný v ČR- měli tu 3 lidi na vesnici

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8814
12.8.13 14:46
@kvaček píše:
@Loki01 a je to placené a nebo jak? Kdyby mi dětská řekla, že prostě bylo teplo to nic nebude, tak si to mám u ní zaplatit a nebo prostě ji říct, že se zeptám na infekčním ve Zlíně?? A nebo rovnou tam jít bez nějakých okolo diskuzí s dětskou..? ¨Nevím, jaká bude reakce, ale ona je taková spíš, že to nic nebude… spíš taková než plašan, což někdy je lepší plašit a vyšetřit..
navíc náš kraj byl v roce 2011- místo o dvě vesnice nejvíc infikovaný v ČR- měli tu 3 lidi na vesnici

To nevím, jestli si to můžeš zaplatit. Tak já doufám, ze když mudre řeknes, ze tu vyrazku mít nutné nemusí tak snad nebude kráva a pro tvůj klid to objedná. Ještě se jich prosímte zeptej co je to přesně za test, jak říkám Elisa není moc spolehlivá, ma až 55% falešne negativních:(
Pokud bude neoblomna tak ja bych na to infekční rovnou zajela, vytáhla kapesnicky a brecela dokud ho neotestuji. Myslím, ze to nebude problém ve finále.
Pokud bys tam chtěla jít obrnena, muzu ti poslat odkazy na studie jak kolem té vyrazky tak i ohledně elisy. Ale první bych to zkoušela po dobrém a opravdu myslím, ze to půjde.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1863
12.8.13 14:57

Řekni dr. ať ti udělá test nebo že si zajedeš na infekční do Zlína a tam si ho zaplatíš. popř. můžeš jet i do Brna do fakultky. tam nám nabízeli, že také malou vyšetří, když jsme tam volali jen pro informace. myslím, že se to vyplatí, naší malé ho dr. udělala jen na základě červené mapky, kterou měla tři dny na těle (bez klíštěte) a vyšla pozitivní borelioza. baštíme už třetí týden ATB a ještě týden budem…ale snad se to zaléčí. chce to zavčasu řešit…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Krém

• (4) + 140 recenzí

Dětská mast

• (4) + 115 recenzí