Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Ahoj, byla mi diagnostikována borelióza - flek, který nevypadal úplně typicky, tak se odebrala krev. Než přišly výsledky krve, tak už byl i flek typický. Byla mi nasazena antibiotika Doxyhexal 100 mg dvakrát denně na 20 dnů. Na webu borelioza.cz a jedné facebookové skupině jsem se dočetla, ze takováto léčba je nedostatečná a je potřeba antibiotika brát nejméně 6 až 8 týdnů. Když jsem po tom trochu pátrala, tak vpodstatě veškerá doporučení jsou na základě léčby jednoho velmi drahého doktora v Praze a ti lidi z Facebooku berou kombinaci více antibiotik na boreliózu mnohdy měsíce nebo dokonce roky bez přestavek (taky na základě doporučení toho doktora z Prahy). No ale k dotazu na tom FB doporučuji, ze pokud nechce obvodak napsat antibiotika alespoň na ty dva měsíce, mám si je sehnat nějakou lži třeba přes pohotovost. To bych neudělala, nejsou to lentilky. Ale mate někdo zkušenost, ze jste se fakt vyléčil a neměl žádné další problémy, když jste brali antibiotika 3 týdny? Oni tam straší se strašnými problémy.
@Ivusska777 nečti pochybné weby, věř lékařům, momentálně je lege artis léčba dva až tři týdny
boreliozu jsem měla před 20 lety, ATB jsem brala 4 týdny a vyřešeno
Dcera taky měla před roky na tři týdny a nemá žádné následky
Hele a na itnernetu taky radí, aby si na boreliozu pila ředěnou bazenovou chemii, aby si utratitla deseititsíce za jejich nesmyslné přípravky a sposutu dalších volovin.
Když už chceš řešit svoje zdraví podle internetu, tak se alespoň nauči rozumět tomu, co je podložená informace a co je lež a co je hloupost. Tak jako tak kažýdý, kdo se léčí podle internetu umírá na rakovinu. Takže ještě chvilku studuj weby o tom jak jsi nemocná a začneš taky.
Ohledně mýtů o borelioze mrkni sem
https://www.zdravotnickydenik.cz/…ani-klistat/
ohledně infomrací obecně mrkni třeba sem
https://zvolsi.info/…m-pruvodcem/
Ale prostě nejsi chytřejší než doktor s atestací a praxí, ani kdybys byla připojená na 6G.
Já jsem si kdysi injikovala do ruky čistou kulturu borrelií (v laboratoři), ATB jsem měla standardně 3 týdny a jsem OK.
po dobrání atb. bude další odběr, nezoufej, třeba svoji další dávku atb. dostaneš
Já je brát nechci, přijde mi to dost pochybné, ale tolik reakci kolik tam bylo, ze je to nutné mě trochu nahlodalo. Jinak já jsem se tam prvně obrátila s dotazem, jestli ma někdo zkušenost s boreliózou na začátku tehotenstvi, protože když se to zjistilo, tak jsem měla týden do menstruace, která nemusela přijít a doktor se tvářil, ze jakože když nepřijde, tak to bude průser, když nemůžu kvůli alergii penicilin. Na to se mi odpovědi nedostalo (naštěstí to nenastalo), ale dostala jsem desítky odpovědi, ze 3 týdny je málo a budu se divit. Jinak on web borelioza.cz se tváři celkem důvěryhodně
Tak jsem se spis chtěla ujistit, ze existují i ti, co to léčili jen ty 3 týdny a žijí 🙂
@DanielaD Testy po se už nedělají, protilátky mohou být už napořád
@DanielaD mě bylo řečeno, ze dobrat antibiotika a ze protilátky budou přetrvávat. Ale já měla jen flek na noze, jinak absolutně nic jiného.
Ahoj, prodělala jsem boreliózu minulý rok koncem léta. Antibiotika jsem dostala stejná jako Ty, taky na 20 dní. Poté kontrolní odběr a negativní. S tím, že dál to doktorka neřešila. Já však měla dále problémy. Po zhruba půl roce to ustalo. Jenže pak přišel velký stres a znovu se mi problémy vrátily. Doktorka mi udělala opět testy, negativní. Nicméně na radu lidí na FB (též skupinka jakou popisuješ) jsem si šla jako samoplátce odebrat krev a otestovat se Western Blot testem, který je přesnější. Vyšel mi negativně, ale není úplně na nule. Tj. pravděpodobně už jsem ok, ale pro jistotu se přeléčím ještě bylinkama.
Takže za mě - pokud budeš mít problémy, nedoufat, že přejdou ale řešit hned, nechat si udělat i WB test, pokud Dr. nebude chtít - jako samoplátce a případně se doléčit bylinkama (přírodní antibiotika, tinktury).
@Anonymní píše:
Ahoj, prodělala jsem boreliózu minulý rok koncem léta. Antibiotika jsem dostala stejná jako Ty, taky na 20 dní. Poté kontrolní odběr a negativní. S tím, že dál to doktorka neřešila. Já však měla dále problémy. Po zhruba půl roce to ustalo. Jenže pak přišel velký stres a znovu se mi problémy vrátily. Doktorka mi udělala opět testy, negativní. Nicméně na radu lidí na FB (též skupinka jakou popisuješ) jsem si šla jako samoplátce odebrat krev a otestovat se Western Blot testem, který je přesnější. Vyšel mi negativně, ale není úplně na nule. Tj. pravděpodobně už jsem ok, ale pro jistotu se přeléčím ještě bylinkama.
Takže za mě - pokud budeš mít problémy, nedoufat, že přejdou ale řešit hned, nechat si udělat i WB test, pokud Dr. nebude chtít - jako samoplátce a případně se doléčit bylinkama (přírodní antibiotika, tinktury).
Já jsem Western Blot měla dělaný, pozitivní časné protilátky, pozdní žádné, takže vzhledem ke krvi a symptomům (flek na noze, nic jiného) nasazeny antibiotika a pokud nebudou potíže není třeba dále řešit. Pokud by byly, mám samozřejmě přijít.
@Ivusska777 píše:
Já jsem Western Blot měla dělaný, pozitivní časné protilátky, pozdní žádné, takže vzhledem ke krvi a symptomům (flek na noze, nic jiného) nasazeny antibiotika a pokud nebudou potíže není třeba dále řešit. Pokud by byly, mám samozřejmě přijít.
Tak to máš skvělou doktorku, když sama od sebe dělala WB. To se jen tak nevidí ![]()
@Anonymní píše:
Tak to máš skvělou doktorku, když sama od sebe dělala WB. To se jen tak nevidí
Mě právě doktor říkal, že standartně se dělá Elisa a pokud je tam něco pozitivního nebo hraničního, tak se to ověřuje ještě Western Blot. Výsledky jsem viděla, metody tam byly obě a obě pozitivní na časné protilátky.
@Ivusska777 píše:
Mě právě doktor říkal, že standartně se dělá Elisa a pokud je tam něco pozitivního nebo hraničního, tak se to ověřuje ještě Western Blot. Výsledky jsem viděla, metody tam byly obě a obě pozitivní na časné protilátky.
Ano, to předpokládám by udělala i moje lékařka. Ale vzhledem k tomu, že jsem testy neviděla a jen mi napsala email, tak jsem si pro jistotu ten WB udělala.