Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Ahoj, prošel jsem zde témata a je jich vesměs poskrovnu. Před rokem a půl jsem měl vzhledem k mému častému pobytu v přírodě diagnostikovanou boreliozu, MUDr dělala jak Elisu tak Western blot. Bohužel to poměrně bagatelizuje ( dost častý problém v ČR). Dostal jsem doxyhexal na týden, na základě studií v Německu - které je v tomto mnohem dál, jsem si sehnal ještě jednou tolik a vše pokojně snědl, dá se říct, že byl klid.
Letos před několika měsíci jsem měl a mám obdobné obtíže, jako únava, hlavně velká bolest kloubů které hlasitě praskají, zašel jsem opět k MUDr, opět testy i má revmatoidní faktory atd, vyžádal jsem k tomu borelie - naštěstí mi vyhověla a western blot opět pozitivní, dostal jsem tedy další atb.
Mám dotaz, vyléčil se někdo z Vás kteří se s tímto svinstvem setkali? Nebo se jim to také takto cyklicky vrací??
Děkuji a přeji všem pohodové svátky a šťastný nový rok.
Lidé kterým se to vrací je dost, před časem jsem byla na Facebooku ve skupině borelióza a bylo jich tam dost. Já jsem se snad vyléčila. Ale měla jsem ATB 4 týdny, nezabraly, takže další ATB na 4 týdny. Ani tyto ale nazabraly, příznaky pořád, zhoršování, doktorka už nechtěla nic řešit, léčila jsem se pak sama podle Buhnerova protokolu + další doplňky, zdravou stravou, chodila jsem do sauny atd. Trvalo mi to dva roky, než jsem byla úplně bez příznaků, stalo to hromadu peněz. Je to už cca 8 let a nevrátilo se to. Je zajímavé, někdo má jen flek, žádný problémy, někoho to sejme a nemůže se toho zbavit. Hodně zdaru, je to hnusná nemoc.
@Hojuza děkuji za reakci, já tu skupinu na síti navštívil také, ale odešel jsem odtamtud.
Tam je to skoro sekta, ve které mi přijde za vše může borelioza a ti lidé, jsou tam poměrně ehm šílení. Kdy hledají veškeré problémy v jejich životě za tímto.
Já už mám napsané atb, začnu brát a pak jsem domluvený s MUDr za půl roku na testy jak se podařilo to vymýtit. Uvidíme, co mě štve je ta únava a bolest kloubů, každodenní bolest kloubů, revmatoidní faktory mám úplně ok podle vyšetření.
MUDra mi řekla, že se omlouvá, ale více pro mě nemůže už udělat, chápu to. Ona ta nemoc nemá mnoho řešení, navíc na to spousta lidí reaguje individuálně. No jsem zvědavý jak na atb zareaguju tentokrát.
@Alwin Já jsem tam odsud taky musela odejít, navíc jsem se rozhodla jít jinou cestou, tam se dost uznávají jen ATB na mnoho let. Ty příznaky jsem měla také, ještě mi různě tuhl obličej, šíje, cukaly mi svaly, hrozná únava. Mě kromě bylinek dost pomohl oreganovy olej. Je to přírodní antibiotikum. Je hnusnej, ale po jeho nasazení se to začalo dost lepšit. Zkus si o tom něco načíst, kdyby nezabraly ATB nebo lze nasadit na doléčení po těch antibiotikách.
Pokud vím, standardní doba terapie v ČR je 14 dní až 3 týdny.
ELISA a WB mohou být pozitivní i roky po prodělané nemoci, protilátky jen tak nezmizí.
S problémy, kdy borrelióza přetrvává bych se obrátila spíš na infekční oddělení, dr. by ti mohla dát žádanku.
Moje mamka měla kdysy…před asi 15 lety…krev myslím ani doktor ani nedělal, nebo pokud ano tak stejně nasadil hned ATB.., měla typický flek v místě kde predtim měla klíště…ATB měla určitě minimálně měsíc…před asi 5 lety se jí udělaly fleky na břiše…myslela napřed že je to nějaká vyrážka, alergie…doktor ji poslal na kožní jestli to není plíseň…ne byla to opět borelióza. teď měla ATB jen asi 14 dní…od té doby vše vporadku…
@Havlova píše:
Pokud vím, standardní doba terapie v ČR je 14 dní až 3 týdny.
ELISA a WB mohou být pozitivní i roky po prodělané nemoci, protilátky jen tak nezmizí.
S problémy, kdy borrelióza přetrvává bych se obrátila spíš na infekční oddělení, dr. by ti mohla dát žádanku.
no a to ani nepíše jestli má pozitivní IgG nebo IgM. Takže je vůbec otázka zda se v tomto případě jedná o boreliozu. Ale v Praze existuje jeden lékař, který na základě pozitivních protilátek pacienty „léčí“ antibiotiky třeba roky. A ne ledajakými, třeba Rifampicinem a podobnými drijáky.
Příznak únava a bolesti a praskání kloubů bez zánětu či otoku v těch kloubech bych úplně jako boreliozu nehodnotila.
@Havlova jen já mám protilátek tolik, že to značí probíhající infekci, s časem mají tendenci klesat jejich hodnoty, je to jako s covidem. Bohužel mám pozitivní i igg což ukazuje na to, že s tím tělo aktuálně válčí. MUDr se domnívá, že se mi to nevrátilo, ale je to nová infekce. Mě se to nezdá, jaká je asi pravděpodobnost, že to chytnu dva roky po sobě.
@Alwin píše:
@Havlova jen já mám protilátek tolik, že to značí probíhající infekci, s časem mají tendenci klesat jejich hodnoty, je to jako s covidem. Bohužel mám pozitivní i igg což ukazuje na to, že s tím tělo aktuálně válčí. MUDr se domnívá, že se mi to nevrátilo, ale je to nová infekce. Mě se to nezdá, jaká je asi pravděpodobnost, že to chytnu dva roky po sobě.
Jen IgG je proběhlá infekce, probíhající IgM (v kombinaci s IgG i bez) - velmi zjednodušeně řečeno. Pak i záleží na tom, proti kterým antigenům ve WB jsou detekovány protilátky - z jejich kombinace lze usuzovat, zda se jedná o časnou či pozdní infekci.
@Havlova mám bohužel pozitivní obojí, igm méně než před rokem, ale stále dost nad limit a igg také dost, bohužel. Příznaky pro mě vesměs jako loni.
@Alwin píše:
@Havlova mám bohužel pozitivní obojí, igm méně než před rokem, ale stále dost nad limit a igg také dost, bohužel. Příznaky pro mě vesměs jako loni.
A proti jakým antigenům ve WB nevíš? Ony ty IgG jsou logické, že tam v obou případech budou. Borrelie totiž v průběhu infekce mění antigeny na svém povrchu a podle toho by šlo usoudit, jestli je to reinfekce nebo pozdní infekce (dle tebe =vrátilo se to).
@Havlova zkusím se podívat do těch papírů co mám od MUDr, děkuji.
Borelioza většinou v těle zůstává a různě se vrací..bohužel je to horší nemoc než si mnozí mysli, ja už mám bohužel trvale problémy. Dr mi vyšetřují vše možné ale nepřipouští že je to z boreliozy 😔
Já když jsem byla po druhé těhotná, je už to 30let jsem těžce ochrnula na pul obličeje, vůbec se mi to nelepšilo, tak lékař udělal náběry na boreliozu, výsledky byli hranicní, obvoďák to nechtěl řešit, že je to v pořádku, ale neruložka jo, takže pobyt na infekčnim lumbální punkce a silná antibiotika, až po nich jsem začala hýbat s obličejem, ikdyž následky mam do dnes, podotýkám, že v životě jsem neměla klíště