Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Dcera měla ve 2 letech, teď v listopadu, po 4 týdnech jsem na místě po klíštěti našla flek, jeli jsme hned na pohotovost, nasadili pro jistotu antibiotika, druhý den hned k dětské na odběr krve, potvrdila se prodělaná borelióza, berou se tři týdny ATB, po tu dobu by neměla být nějaká velká námaha, pokud třeba starší děti mají ve škole tělocvik atd… Zapište si do kalendáře, kdy jste klíště vytáhli a pak to za ty tři, čtyři týdny sledujte…
@sedmikráska70
Ne, proti borelioze neni na trhu vakcina. V souvislosti s klistati se dá očkovat klíšťová encefalitida.
@nickoll Dá se udělat odběr na protilátky, ale až za cca 3 týdny. Dříve to nemá cenu.
@nickoll píše:
Maminky jdu pro radu,
dneska jsem synovi vytáhla klíště, měl ho za uchem. sice nechci plašit tak dopředu ale pár kilometru od nás je vyhlášeno ohnisko boreliozy řeší to i příslušné úřady. já jsem boreliozu prodělala nedávno ale s tím že jsem neměla žádné kožní projevy a ani jsem neměla klíště (lékař mi říkal že stačí štípnutí od mušky) jen jsem trpěla neustálou bolestí kloubů. tak si říkám co kdyby to tak měl i syn jak bych to na něm poznala… chtěla jsem ho nechat i naočkovat ale dr mi to nedoporučuje protože nemá alespoň 2 roky. samozřejmě pokaždé když jdeme ven malého nastříkám repelentem jak oblečení tak kůži ale i přes to klíště měl. děkuji za vaše názory a rady
na boreliozu očkování neexistuje.. jediná možnost - za měsíc ho vem na testy, nic víc.
@Taciras Jasně, že se dá, ale nemá to význam, pokud bude negativní, nemáš jistotu, že nejsi nemocná a děláš odběr znovu-to nemá logiku, samozřejmě je to i o penězích, ale hlavně o efektivitě
. Takže když jsou příznaky nasazují se ATB klidně dříve, když nejsou, tak odběry za 3 týdny. Slyšela jsem, že se dá koupit i „domácí“ set na testování klíštěte za pár stovek, ale jak moc je přesný nevím.
Ještě edit, do předškolního věku je zbytečné i očko proti encefalitidě, děti to snášejí totiž mnohem lépe, než dospělí…
Ahoj, moje 5leta dcera ma ted s nejvetsi pravdepodobnosti boreliozu. 10dni od vytahnuti klistete se ji udelal typicky flek, nasazeny antibiotika - penicilin na 10dni, normalne funguje, i do skolky smi, jen nema mit velkou fyzickou zatez. Testy jsou prukazne az po 3 tydnech od pocatku onemocneni…
Ahoj, jdu si pro radu. Synovi se v pátek udělal za uchem flek, jelikož na stejném místě měl před 14 dny klíště, tak diagnóza mi byla jasná dřív, než ji doktorka potvrdila. Borelióza. Dostal na 3 týdny ATB Ospen po 8 hodinách. Dávám 6:00,14:00,22:00 a teď k dotazu. Vadí hodně, když dám večerní dávku okolo 9,půl 10? Takhle syn usíná a v těch 10 není k probuzení. A další dotaz, mám se něčeho obávat, nějakých komplikací s boreliózou? Zatím mu absolutně nic není a kdyby neměl ten flek, tak to ani nezjistíme. Díky za zkušenosti.