Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Anonymní píše:
Ale já tam mám 2× pozitivně..to je oboje Elisa?
Omlouvám se za přehlídnutí. Už to vidím - je tam pozitivní p39 antigen ve WB. To je antigen časné fáze. Takhle izolovaný může být nespecifický. Takže tam máš jednou pozitivní u p39 a podruhé u celkového hodnocení IgM u WB (díky té pozitivitě p39). Ten druhý odběr doporučují, aby se zjistilo, zda jde o aktivní infekci nebo něco jiného. Hodnoty u ELISY jsou negativní.
@Havlova píše:
Omlouvám se za přehlídnutí. Už to vidím - je tam pozitivní p39 antigen ve WB. To je antigen časné fáze. Takhle izolovaný může být nespecifický. Takže tam máš jednou pozitivní u p39 a podruhé u celkového hodnocení IgM u WB (díky té pozitivitě p39). Ten druhý odběr doporučují, aby se zjistilo, zda jde o aktivní infekci nebo něco jiného. Hodnoty u ELISY jsou negativní.
No mě na to doktorka řekla, že boreliózu na 90procent nemám a řešit to nijak dál právě nehodlá. A já nevím co s tím. Moc nechápu kde bych k ní teď v zimě přišla..a jak to mám řešit..nikdy jsme ji nelecila, nikdy nevím, že bych ji prodělala. Na imunologii byla Dr dost aktivní, tak mi to kvůli jistým potížím nabrala..ale tvrdí, že ji nemám..takže jsem na to v životě ATB nebrala nic..nevím co mám dělat
@Anonymní píše:
No mě na to doktorka řekla, že boreliózu na 90procent nemám a řešit to nijak dál právě nehodlá. A já nevím co s tím. Moc nechápu kde bych k ní teď v zimě přišla..a jak to mám řešit..nikdy jsme ji nelecila, nikdy nevím, že bych ji prodělala. Na imunologii byla Dr dost aktivní, tak mi to kvůli jistým potížím nabrala..ale tvrdí, že ji nemám..takže jsem na to v životě ATB nebrala nic..nevím co mám dělat
Podle mne s největší pravděpodobností také ne. Ale vzhledem k tomu, že v laboratoři nevidíme pacienta, tak většinou doporučíme zvážit druhý odběr - ona zrovna serologie není úplně černobílá - není to, najdou nějaké protilátky, mám tu nemoc.
@Havlova zeptám se jinak, kdybyste byla mnou a lékař na imunologii by to nechtěl řešit. Co byste dělala? Vzala byste to k praktikovi? Chtěla krev od něj? Nebo ATB. Nebo věřila že je to ok a nechtěla nic? Dekujii ![]()
@Anonymní píše:
@Havlova zeptám se jinak, kdybyste byla mnou a lékař na imunologii by to nechtěl řešit. Co byste dělala? Vzala byste to k praktikovi? Chtěla krev od něj? Nebo ATB. Nebo věřila že je to ok a nechtěla nic? Dekujii
Kdybych to byla já, neřešila bych to. Vám to bude ale stejně vrtat v hlavě, tak bych to odnesla praktikovi.
@Havlova děkuji za názor. Na já to řešit nechci, ale od porodu se mi zhoršil zrak, měla jsme brnění nohou to jsem přisuzovala epiduralu, tak mi právě hlodá zda to nemůže souviset..ale na té imunologii mi tvrdí, že boreliózu nemám a že to nesouvisí. Moc nechápu, jak by to vypadalo kdybych ji měla..když výsledek pozitivní se bere jako negativní ![]()
@Anonymní píše:
@Havlova děkuji za názor. Na já to řešit nechci, ale od porodu se mi zhoršil zrak, měla jsme brnění nohou to jsem přisuzovala epiduralu, tak mi právě hlodá zda to nemůže souviset..ale na té imunologii mi tvrdí, že boreliózu nemám a že to nesouvisí. Moc nechápu, jak by to vypadalo kdybych ji měla..když výsledek pozitivní se bere jako negativní
Vzhledem k délce trvání, tj. asi víc než čtvrt roku???, už bys měla IgG a to buď samostatně, nebo v kombinaci s IgM. A pozitivita by byla ve více než jednom antigenu v IgM. Proto ta věta, že v laboratoři nevidíme pacienta a nevíme co a jak dlouho mu je.
@Havlova píše:
Vzhledem k délce trvání, tj. asi víc než čtvrt roku???, už bys měla IgG a to buď samostatně, nebo v kombinaci s IgM. A pozitivita by byla ve více než jednom antigenu v IgM. Proto ta věta, že v laboratoři nevidíme pacienta a nevíme co a jak dlouho mu je.
Děkuji. Nechám to plavat.